Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Róma - aeterna est

2008.12.24. 21:46 | doki.zsuzsa | 15 komment

Címkék: utazás róma városok fapados lowcost lokoszt

Róma az örök város, egy közel 58 milliós nemzet fővárosa, parlamentjének székhelye egész éven át turisták fő célpontja. Ősi városrészének szívében zárva terül el a világ legkisebb független állama, a Vatikán - a római katolikus egyház centruma és a pápa otthona.

 

Róma mediterrán éghajlatú, a tél hüvös, a tavasz és az ősz kellemesen meleg, nyári napokon nagy a hőség és a zsúfoltság.

Magyarországról (fapados légitársaságok közül) a Rome-Fiumicino reptérre  WizzAir-rel, átszállással a Rome-Ciampino reptérre Budapestről Bergamón és Trevisón keresztül a WizzAir és a Ryanair járatok összehangolásával juthatunk el.

Fiumicino: Róma legnagyobb reptere, hivatalos neve: Leonardo da Vinci di Fiumicino (www.adr.it

20 percenként indulnak vonatok a FCO reptérről Róma központjába.A Leonardo Expressre 11€-ba kerül egy jegy fejenként. Az ottani HÉV - FM1 vonat -  Tiburtina állomásra visz. (5,50€/fő)

A Cotral buszok 4,50€-ért szállítják az utasokat a Termini főpályaudvarra. A hivatalos taxik 90-100€ körül visznek be a belvárosig (a szállónkig), több személy esetén ez a leggyorsabb és a legkevésbé drága módja a városközpont megközelitésének.

Ciampino: fapados és charter járatok használják leginkább a várostól 15 km-re délkeleti irányban lévő repteret. Közvetlen vonatjáratok nincsenek a reptér és Róma között,de buszok járnak a reptér és a Ciampino vasútállomás (1€), a reptér és az Anagina metromegálló közt, ahonnan az A metrovonal indul. (1,20€). Ezzel eljuthatunk a Termini metromegállóig, ahol az A és a B metrovonalak találkoznak. Indul közvetlen (Cotral) busz a Termini főpályaudvarig, 5€ a menetjegy ára. Terravision buszokkal is eljuthatunk Rómába, fejenként 8€-ért,a neten vásárolt jegyek - jelenleg - 6€-ba kerülnek koponyánként. A taxi CIA és a belváros között 45-50€-ba kerül.

Autót bérelni a városközpont bejárásához nem tanácsos, mivel a sofőrök borzasztóak, örök problémát jelent a városban az autótolvajok jelenléte, a rengeteg gépkocsifeltörés. De a reptereken megtalálhatóak a nagyobb autókölcsönzők irodái. (Avis,Europcar, Hertz)

Helyi közlekedés: Róma kitűnő és olcsó tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. Gyalog is egyszerű közlekedni, azért nem árt ha előre megtervezzük az utunkat, ha nem akarunk a városban össze-vissza bolyongani, bár sokaknak ez szerez örömet.A  buszjáratok térképét a fő metroállomásokon és az információs irodákban beszerezhetjük.

Róma kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, minden lehetséges közlekedési eszköz megtalálható itt: buszok (241 vonal), 6 villamosvonal, metro, trolibuszok. Éjjel 00:30 és 05:30 között éjszakai buszjáratok közlekednek. Ha időnk engedi, érdemes kihasználni a (tömeg)közlekedés adta lahetőségeket és kivonatozni a tengerpartra Ostiába, vagy Tivoliba.

A városnak csupán két metróvonala van, az A és B vonal, főleg annak köszönhetően, hogy amint elkezdenek ásni, szinte mindig belebotlanak egy ókori római emlékbe, és ugyanez igaz az építkezéseknél is. Az A és B metróvonal a Termininél keresztezi egymást, ha elkészül végig a C vonal, arról is lesznek átszállási pontok mindkét másik földalatti vonalra.

Egyforma jegy érvényes minden tömegközlekedési eszközre a városon belül. Az egyszeri utazásra szóló jegy (BIT- 1€)  számtalan átszállásra jogosít az érvényesitéstől számított 75 percen belül. A BIG jegy (napijegy) minden járműre érvényes,ára 4€. A BTI (3 napos jegy) 11€, a CIS (heti jegy) 16€. A jegyeket felszállás előtt kell megvenni, a fő buszpályaudvarokon, metromegállókban, automatákból vagy trafikokban. Az első használatkor kell érvényesíteni a jegyet.

Számos buszt üzemeltet az ATAC cég (www.atac.roma.it), melyek reggel 05:30tól éjfélig közlekednek. A leghasznosabbak: a városnéző 110-es, 116 és 117-es buszok,melyek számos ókori látványossághoz és modern bevásárlóközpontokhoz visznek el, a 64-es busz a Terminiről a Vatikánig szállítja az utasokat, az 590-es busz követi az A metro vonalát (Vatikántól a Terminin át Cinecittáig közlekedik). A metro szerelvényei vasárnaptól-péntekig 05:30-23:30, szombaton 00:30-ig közlekednek.

 

Kerékpárt vagy robogót is bérelhetünk, a középkori Róma keskeny utcáin igen előnyösek, bár a macskaköves terep kissé rázós lehet. A két legjelentősebb biciklikölcsönző a Scooter Rent és a Topbike Rent. Az előző a Termini pályaudvar mellett a Piazza dei Cinquecento-n,  utóbbi a Santa Maria Maggiore Basilica hátamögött található.

A Scooter az olcsóbb kölcsönző , náluk a bicikli : 4€/óra,10€/nap ,19€/2 nap, 24€/3 nap, az 50 cm3 (125 cm3) motor:  8€(13€)/óra, 35€(42€)/ 9-19h között, 37€(47€)/nap,25€(30€)/ éjszaka 19:00-09:30 között.

Szállás: nem könnyű jó minőségű, olcsó szállást találni. A főszezon közel 8 hónapon át tart, a szobákra mindig nagy a kereslet. Ezért fontos, hogy jó előre foglaljunk. 

A legnépszerűbb szállások a Piazza di Spagna és a Termini állomás környékén vannak. Ha valami kevésbé költségeset keresünk, akkor a Colosseum környéke vagy a Termini északi oldala jöhet szóba. Igaz, innen kicsit többet kell utazni a városközpontig, de kárpótolnak az alacsony árak.

Rengeteg hostel található a városban, alacsony áraik igazán kecsegtetőek. 8,90€/ágy/éj-nél kezdődik a többágyas szobákban egy éjszaka, de többnyire ebben az árban egy olasz reggeli lehetősége is benne foglaltaik. A hosteles szállások foglalásánál figyelnünk kell arra is, hogy van e korhatár feltüntetve. Az egyik legkeresettebb (és legolcsóbb) Hostel a Freestyle, 8,90€ egy éjszaka a 11 ágyas mix-szobában, de az árban nemcsak a reggeli, hanem egy "pasta" ebéd is benne foglaltatik, viszont itt csak 18-35 éves korig lehet foglalni. A másik keresett Hostel az Eden Rome, ahol már 10€-ért eltölthetünk egy 6 ágyas lány- vagy mix-szobában egy éjszakát. Itt nincs korhatás megkötés. Mindkét Hostel a termini pályaudvarnál található.

Étkezés: a város nyújtotta örömök egyike.  Számtalan hely létezik a gyorséttermektől és a pizzériáktól az ízléses trattoriákig és a fényűző éttermekig. A legtöbb étterem hetente egyszer zárva van - többnyire hétfőn. Az anyagilag kevésbé eleresztett (low cost) utazóknak a szeletre árult pizzák kínálnak olcsóbb étkezési lehetőséget. A legtöbb étterem menüje a bejáratnál megtalálható, érdemes átböngészni a kínálatot és az árakat, hogy a számla ne okozzon meglepetést.

Nyitvatartások: az élelmiszerboltok és a piacok reggel fél nyolc körül nyitnak, 12:30-tól 16:00-ig ebédszünet, aztán újra kinyitnak, általában este 19:00-ig, 20:00-ig. Többségében a múzeumok keddtől-szombatig 9:00-19:00 között, vasárnap 09:00-13:00 között vannak nyitva. Az éttermek rendszerint dél körül nyitnak, 15:30-kor zárnak, vacsorához 19:00 körül kinyitnak és egészen 23:00-ig vagy éjfélig nyitvatartanak.

A tolvajlás Róma fő hátránya. Számos zsebtolvaj működik a turistaövezetekben, a zsúfolt vonatokon, buszokon. Hasznos a pénztárcát pénztartó övben hordani. A holmijainkat mindig tartsuk szem előtt, a fényképezőgépünket, kamerát, táskánkat akasszuk a nyakunkba és mindig legyünk résen. Érdemes egy fénymásolatot készíteni az útlevelünkről és azt magunkkal hordani, az eredetit pedig a szálláson biztonságba helyezni. Ha kirabolnak, azonnal jelentenünk kell az esetet a legközelebbi polizian vagy hívjuk fel a 113-as számot, de arra fel kell készülnünk hogy általában kevesen beszélnek angolul.

Ha pedig az útlevelünk és egyéb papirunk veszett el, akkor keressük fel a nagykövetséget: Magyar Nagykövetség
Via dei Villini 12-16. 00161 Roma
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kovács István
Tel: (39) 06-442 30 598, 06-440 20 32
Mobil: 348-800-81-59
Fax: 06440-3270

 

végül pedig az hogy mit nézzünk meg mindenféleképpen(lehetőleg ingyen) a városban. Megpróbálom egyes környékeken található nevezetességeket megemliteni, ha valamit kihagyok, írjátok meg és beleszerkesztem!

Minden hónap utolsó vasárnapján (hacsak nem ünnepnap) a múzeumok többsége ingyenesen látogatható.Tanácsos a jegyeket 1 órával nyitás előtt megvenni,mivel a turisták zöme és fél Róma hasonló szándékkal bír.Minden évben késő ősszel a Settima dei Musei Italiani keretein belül számos olasz múzeumba ingyen megtekinthető.

1. Vatikánváros

 A Vatikánváros állandó lakossága 1000 főnél is kevesebb,de az átmenetileg itt tartózkodó egyházi személyzet jelentős. A Vatikánnak saját vasútállomása, rádiója, könyvkiadója,postaszolgálata van,de a bevételei csak az idegenforgalomból származnak.A pápának nincs saját katonai kísérete,az olasz hadsereg látja el ezt a feladatot.A kertek kivételével a Vatikánváros 42 hektárjának fele nem látogatható. A maradék magába foglalja a Vatikáni palotát, a Vatikánmúzeumot és a Szt. Péter Bazilikát. A kereszténység legnagyobb székesegyháza a Szent Péter Bazilika.A kupola tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a tére és egész Rómára. A Bazilika fő látványosságai közé tartozik Michelangelo Piétája védőüveg mögött, a főoltár- ahol csak a pápa celebrálhat misét,a Michelangelo által tervezett és csak a halála után elkészült kupola, illetve az altemplomban lévő Szt. Péter sírja.

A Bazilikába a belépés INGYENES, a kupolatúra 10€, ha valaki liften megy fel a kupolába 5€,ha pedig a lépcsőn,akkor 4€. A 15 éven aluli gyermekeknek a belépés mindenhová ingyenes.A Bazilika nyitva: főszezonban: 9-18ig, októbertől-februárig:9-17ig

Vatikáni kertek:Ha más perspektivából is szeretnénk látni a Vatikánt,érdemes részt venni a hétfőtől szombatig (szerdán nincs) induló csoportos idegenvezetéseken a kertekben. A 9€-s jegyet a nagy érdeklődésre való tekintettel 2-3 nappal a tervezett túra előtt kell megvennünk. A túrák 10 órától indulnak és 2 órásak.

Vatikáni Múzeum és a Sixtusi Kápolna:6 éves kor alatt ingyenes, 6-14 év: 8€, 14 év fölött 12€ nyitva: nov- febr: H-Szo:08:45- 12:45 márc-okt H-P 08:45-15:20  V 08:45 - 12:45

És ami a legfontosabb:Olaszország templomaiba, a Vatikánvárosba (a kertekbe és a múzeumokba is) csak a megfeleő öltözetben lehet belépni. Miniszoknyát,rövidnadrágot,trikót viselő embereket nem engednek be a biztonságiak!!!!

 

 

 

 

2. A Pantheon és a Piazza Navona

A Pantheon Róma egyik legkülönlegesebb épülete. A kör alakú,kazettáskupolájú pompás épület 43,3 méter magas és ugyanilyen széles,keresztmetszete egy teljes kört alkot. A kupola közepén egy közel 9 méter átmérőjű környílást hagytak szabadon. A nyári napfény ezen keresztül beáradva világitja meg a sokszínű márványpadlózatot (ősszel és télen meg agyonázik) A belépés ingyenes!

A Pantheontól délre a Piazza  della Minerva térre érkezünk,ahol egy gyönyörű márványelefánt hátán álló obeliszk található,tőle jobbra pedig a mérhetetlen jelentőségű Santa Maria sopra Minerva templom. Kivülről elég sivárnak tűnik,de belül gyönyörű.

 Vegyük majd szemügyre a csillagokban bővelkedő kék mennyezetet és az oldalablakokon beszűrődő fénysugarak játékát a márványpadlón. A templomba a belépés ingyenes, nyitvatartás: minden nap 08:00-19:00 között

a Piazza Navona a rómaiak és a turisták körében egyaránt népszerű,a szokatlan formájú tér és környéke bővelkedik szabadtéri kávézókban, éttermekben és érdekes látnivalókban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr48840428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.26. 13:23:26

első :)
tavaly mi a Flamino kemping bungalójában voltunk, és sztem sokkal színvonalasabb, mint sok átlagos Hostel. Saját fürdőszoba, hűtő-fűtő klíma, minibár :) 15-20 perc vonattal a városközpont (Roma Pass jó rá) de villamos+busz kombóval is elérhető.

KEEP · http://joomla.blog.hu 2008.12.26. 13:57:06

Nagyon nagyon übertuti a cikk, köszönjük szépen.
Összefutott a nyál a számban, már tervezek egy 6 fős nyaralást egy komplett mix-room lefoglalásával. Ilyen szállás és utazásárakkal totál megéri... :)

doki.zsuzsa 2008.12.26. 16:03:38

@lokoszt: kedves, csak az nem mindegy mennyiért :P

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.26. 16:07:09

@doki.zsuzsa:
természetesen az volt akkor a legolcsóbb. Az összes hostel (2 főre, saját fürdővel) drágább volt.

doki.zsuzsa 2008.12.26. 16:08:56

@KEEP: köszönöm :)
próbáld meg úgy foglalni az utat,hogy Bergamón keresztül BTS-ből,nha ki lehet fogni a személyenkénti 0,04€-t, én 4€-ért foglaltam februárra..
a hátránya az,hogy első este Bergamóban (BGY-n)kell tölteni az éjszakát (23:05-től 06:30ig)
de visszafelé már tuti a menetrend.
wizz-zel Budapestről akciósan is 10380 ft-ba kerül egy menettérti jegy személyenként

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2008.12.26. 19:51:25

@doki.zsuzsa:
akkor volt 3500 HUF/fő/éj az ára, ha nem lett volna tusoló bent a bungalóban, akkor 2600 HUF/fő/éj.

gyzozo 2008.12.27. 16:14:18

Íme egy sokunk kedvenc szállása, magyar nyelven:www.fw.hu/redemptoris/

doki.zsuzsa 2008.12.27. 21:25:48

@gyzozo: jaj de jó.. de régen kerestem ezt a szállást
sok magyar a Szent István Házban szokott lakni, bár az 2-4 €-val drágább és a reggeliért is külön számolnak fel pénzt

AP! (törölt) 2008.12.30. 14:23:35

részletes, átfogó, minden fontos dologra kiterjedő, egyszóval tökéletes írás. raádásul most pont jól jön. köszi szépen :)
főleg az ingyenes látványosságok rész tetszik, ilyen kell mindegyik városról szóló leírásba :) aki tud még ilyet, ne tartsa magában. :D

doki.zsuzsa 2009.01.01. 08:06:46

@anyadnak_palankot: még nincs kéz az írás,vannak még ingyenes látnivalók,csakhát ünnepek,szilveszter,újév, szülinapom,vizsgák...
de igyekszem :)

doki.zsuzsa 2009.02.01. 08:14:25

basszuskulcs, a febr 9.-i római utamat le kellett mondanom,miután a gyerekekkel történő glasgowi utam fontosabbnak bizonyul :(
na majd máskor... pedig annyira vártam ..

AP! (törölt) 2009.02.10. 13:30:15

közlekedés update: FCO-ról a vonat 11€ -ja borzasztó drága, még most is fáj, hogy kifizettük (kaller persze nem jött). viszont a Cotral buszok a túristainfónál adott menetrend szerint csak így közlekednek: 01.15, 02.15, 03.30, 05.00, 10.55, 12.00, 15.30, 19.00, elvileg elővételben 4.50, sofőrnél 7€-ért (ez volt a cikkben).

Visszafelé már nehezebb megtalálni, kb. két óra utánjárásra volt szükségünk, hogy jóárasítva jussunk vissza a reptérre, de megérte. A Termininél mindenki azt mondta a Cotral-ról, hogy FCO-ra nem megy, és csak vonat. Pedig megy: 0.30, 0.15, 02.30, 03.45, 09.45, 10.30, 12.35, 17.30 -at írnak (szintén 4.50, sofőr 7€)

www.cotralspa.it/collegamenti_Aeroporti.asp

viszont az igazi lókosztosnak még ez is drága :) ha úgyis van BIG 3 napos bérletünk, akkor tessék elmenni a kék metróval (linea B) az EUR Magliana megállóig (jeggyel is csak 1€), és onnét kb. óránként indul FCO-ra a Cotral. A metró épületében lévő újságosnál véve 2€ -ért, a sofőrnél 7€-ért. A menetidő kb. 40 perc innét.

Roma Pass:
ez egy nagyon jó dolog, sajnos mi nem éltünk vele. 23€ az ára, és 3 napig érvényes. Ingyenes belépést biztosít az első két múzeumba (colosseum/forum 12€, vatikáni múzeum 12€, és máris 24-nél járunk) *plusz* ingyenes tömegközlekedés (4€) *plusz* a többi múzeumba is a reduced price lesz érvényes. Ha csak az angyalvárat megnézi vki, már régen spórolt vele.

az árakhoz update:
a Bazilika kupolájába most 7€ a lift, 5€ a lépcsőzés, ide nem érvényes a Rome pass, de sztem megéri felmenni.

AP! (törölt) 2009.02.10. 13:46:28

egyébként asszem ezt nyomogatja a túrisztinformésönös arc, ha kérdezünk vmit: pit.060608.it

doki.zsuzsa 2009.02.15. 22:16:29

köszi Ervin a kiegészítést
az általam leírt árak ,mint ahogy feljebb írtam 2008- éveleji :)***
süti beállítások módosítása