Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Hollandiából Portugáliába

2010.06.02. 09:00 | lokoszt | Szólj hozzá!

Címkék: utazás beszámoló ryanair portugália városok faro lowcost lokoszt mst

Régi kedves olvasónk, Zoli belecsapott a lecsóba: Bari után most egy újabb érdekes  - történelmi és kulturális érdekességekkel megtűzdelt - beszámolóval kedveskedett, közben azt is megsúgta, hogy hamarosan egy BTS-PMI kanyar tapasztalatait is megosztja velünk. Szezon előtti csemegék.

 


A pünkösd előtti héten munkaügyben Maastricht-ba kellett utaznom és péntek kora délután végeztem. Azt tudtam, hogy van nemzetközi repterük, de az új és örömteljes információ volt, hogy a Ryanair is üzemeltet onnan járatot. Megnéztem, és volt akciósan jegy Faroba, csomagfeladással együtt kb. 40 euróba került az egész. Megkérdeztem a cégemet, hogy bánják-e, ha Lisszabonból jönnék vissza hétfőn és nem Brüsszelből vagy Amszterdamból pénteken. Végül is beleegyeztek,  így szerveztem egy 4 napos kiruccanást Portugáliába.
De mielőtt elmesélném a faroi élményeket, bemutatnám Maastrichtot, amely egy nagyon szép kisváros - Hollandia legdélebbi pontja.
A város Dél-Limburg tartományban található, amely ránézve olyan, mintha a derék hollandusok kiharaptak volna egy darabot Németországból és Franciaországból.  Ez valahogy így is történt, a tartománynak legalább annyi kötödése van a két szomszédhoz, mint az anyaországhoz. Egyébként helyi dialektus beszélnek, amely nagyon sok francia kifejezést használ, a „dank u” helyett „merci-t” mondanak például. Ez olyan erős, hogy Maastrichtban 2 nyelvű utcatáblák vannak.

A vidék az egyik leggazdagabb régiója az országnak, amely szinte tapintható, érezhető. Rendezett utcák, gyönyörű kertek, az éttermekben komótosan étkező nyugdíjasokkal. Amellett egyetemváros is, szóval nagyon sok fiatal van, csütörtök esténként nagy bulikkal. Egyébként az üzletek nyitva tartása elég fura, hétfő-kedd-szerda-péntek 10-18-ig, csütörtökön pedig 21 órakor zárnak csak.

A várost eredetileg a rómaiak alapították és ők építettek a Maast folyó partjára erődítményt (maga a város neve is maasti erődítményt jelent), majd a középkorban fontos kereskedelmi csomópont volt Párizs és Liége között és ez adta a jólétet. Az eredeti falakat kibővítették és jól teleépítették templomokkal - a városban állítólag több mint 70 volt található belőle. Szóval a vasárnapi miséket a városlakók mindig más templomban hallgathatták és akkor sem értek a végére december 31-ig :)
Ez az utókornak azért jelent problémát, és a Liégei Püspökség engedélyével a belvárosban található egyik templomot könyvesbolttá alakították, ami nagyon szépen sikerült.

Található még a belvárosban egy még működőképes vízimalom is, ahol helyi pékárukat meg lehet kóstolni.

Térjünk rá a repülésre, néhány mondat a repülőtérről. Ezt közösen üzemeltetik a pár kilométerre lévő német Aachen városával. A reptérre tömegközlekedéssel a pályaudvar melletti buszállomásról lehet eljutni a Sittardba menő busszal. Hollandiában van egy speciális rendszer a tömegközlekedésre, úgynevezett strippeket (csíkokat) tartalmazó kártyákat lehet venni, amely bármire jó, és távolságtól függően pecsételgetik le a csíkokat. A reptérig 3 kell, ez 2,4 euró. A reptér kicsi, praktikus és kellemes. Ryanairrel 8 helyre lehet eljutni, Spanyolországba, Olaszhonba és Portugáliába. Én az utóbbiba mentem, Faroba.
Megvolt az első nem kézipoggyászos csomagfeladási kalandom is. A pultnál jelentkezni kellet, ahol raktak a csomagra egy jegyet, illetve a letépett jegyem végére kaptam egy kis igazoló címkét, amire rá volt írva, hogy csomagjegy, majd a következő sorba, hogy ez nem csomagjegy… :) Na jó, továbbolvasva kiderült, hogy ez csak egy kis jogi csűrés-csavarás.

A faroi járat nagyon normális időpontban, péntek 18.20-kor indult. Pontos indulás, 95%-os telítettség, az utasok 99%-a holland, 50%-a nyugdíjas, 50%-a diák. Úgy látszik a Ryan alkalmazkodott az utasokhoz, mert a személyzetből mindenki szőke volt…
A mellettem ülő holland nyugdíjas házaspár a lába közé rakta az albert heijnes zacsiját (ez a helyi Tesco), amiből elővette az összetekert Best és Privé (helyi Maxima) magazinokat, amely befőttesgumival össze volt fogva… Szóval aranyosak voltak, olyanok mintha csak a piacra mentek volna és nem is 2000 km-rel arrébbra. Aztán elkezdtünk beszélgetni, elmeséltek, hogy 4 napra mennek csak egy kicsit pihizni. Itt élőben hallhattam a helyi dialektust, ahogy egymás között beszélgettek, amely a holland és a svájci német keverékére hasonlított. A gépen egyébként nagyon sokan fogyasztottak is, 2-szer is lehetett kaját venni. Volt a szokásos kaparós sorsjegy-, telefonkártya- és parfümvásárlási lehetőség is. 2 óra 40 perc után érkeztünk meg Faroba, a Ryan-től megszokott harsonával.
Nagy mázlim volt, mert elértem az utolsó helyi buszt, ami bevitt a városba, így 1,65 euróból megúsztam a 10 eurós taxizás helyett. (Portugáliában is le kell inteni a buszokat, mert nem állnak meg.)
Maga Faro egy nagy ipari város, egy kicsi, régi és nagyon szép belvárossal. Fényesre csiszolt mozaik utcák, kézzel festett csempékkel borított házak, tényleg nagyon szép minden.

Faro, Algarvre tartomány fővárosa, amely egy kicsit elüt a Portugália többi részétől, mert itt még nagyon érezhető a mór hatás. Ez a vidék a legfontosabb turisztikai egység az országban, a legtöbb külföldi látogató Algarve strandjaira jön pihenni és kikapcsolódni. Sok templom van a városban, érdemes ezek közül megnézni a Székesegyházat és Karmelita Templomot. Az utóbbiban található a város egyik legérdekesebb és legbizarrabb látványossága a Csontok Kápolnája. Ez a szerzetesek csontjaiból épült, és mindenhol koponya és csontok láthatók.


 
Nagyon ízletesek a helyi ételek, érdemes a finom sajtokat, a tenger gyümölcseit és a kiváló portugál borokat megkóstolni. Én kimentem még a piacra is, megnézni a helyi termékeket, meg a városi forgatagot is.


 
A belváros megnézhető egy fél nap alatt, így továbbmentem vonattal Lisszabonba, de ez már nem fapados történet…
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1002043514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása