Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Ciprus negyvenezerért

2010.08.08. 16:29 | lokoszt | 7 komment

Hihetetlen? Pedig igaz. Hogy az utazási irodák ennek a többszöröséért visznek el? Valóban. Épp emiatt érdemes egyénileg szervezni a nyaralást.Gábor beszámolója.

 

Bár mostanában a Malévnál akciósan akár 30 ezer Ft-ért is kapható Budapest-Larnaka retúrjegy, de az éjszakai menetrend nem túl emberbaráti. Ráadásul van légitársaság, amelyik még ennél is olcsóbban elvisz: a román fapados, a BlueAir. Igaz Ferihegyről nem repülnek, de Bécsből igen, ami nincs annyira messze, hogy ne érné meg elmenni odáig. Januárban akcióztak nyárra, amikor 60€-ért lehetett Bécs-Larnaka repülőjegyet foglalni. A kártyadíjat sajnos nem lehet megspórolni (6€ foglalásonként, tehát nem szektoronként és személyenként, mint például a ryanair vagy wizzair esetén), illetve nem túl lokoszt megoldásként vittünk egy feladandó poggyászt is (10€). Amúgy a BlueAir engedi fel a legkisebb kézipoggyászt mind súlyban mind méretben (7kg), ár ezt sehol sem ellenőrizték.

 

Vasárnap reggel tehát célba vettük a népligeti buszpályaudvart, ahonnan kétóránként indulnak a buszok Bécsbe és megállnak a reptérnél is. Neten vásárolva a jegyet, 3990Ft volt oda-vissza fejenként, csomaggal ez olcsóbb, mint az Orangeways.

VIE-LCA

Az eredeti indulás 11:40 lett volna, de pár nappal indulás előtt áttették 12:25-re. Erről semmilyen formában nem értesítettek. A reptérre érkezve azonban már a 13:15-ös indulás virított a kijelzőn, így ráértem volna kimenni a 9-kor induló busszal és nem kellett volna hajnalban kelni. A checkin az 1A terminálban van, ami csak egy nagy hodály a reptérrel szemben néhány checkin pulttal, nem valódi terminál. 2 óra ténfergés után átestünk a gyors átvilágításon, az útlevél ellenőrzésen (Ciprus nem schengen tag) és megkerestük a kaput, ahol egy igazi műélvezet fogadja az utasokat. Sajnos a művész nevét nem jegyeztem meg, de a "Foglalj helyet" című alkotás a Fehér alapon fekete négyzet magasságát éri el. Helyre szóló beszállókártyák vannak, így a kapunál nincs tülekedés. Buszozás a géphez (B737-400). Fél 2-kor végre indulás, az eredeti időponthoz képest majd' 2 órás késéssel. A pilóta a földön és kb. 1 órával leszállás előtt szólt a néphez, de a mikrofonja eléggé recsegett, így nem sokat értettem. Elnézést kért a késésért. LF~65%, utasok vegyesen osztrákok, magyarok, szlovákok, csehek, ciprusiak, a többség szlovák volt, fedélzeti fogyasztás minimális, kétszer volt büfé.

A repülés eseménytelen, a görög szigetvilágot lehetett felülről megcsodálni. Leszállás egy fordulóval a larnakai öböl fölött, majd érkezés az új terminálhoz, ami sajnos a réginél 1km-rel távolabb van a várostól. Vasárnap lévén a larnakai tömegközlekedés nem működött, a bejutás vagy taxival vagy stoppal vagy gyalog. Mivel ekkor még frissek voltunk, így gyalogoltunk. A városig végig van kiépített járda, az út a sóstó mellett visz, lehet flamingókat nézni. Szállás az easyhotelben, 15€/éj/szoba áron. Semmi luxus, de aludni kiváló volt, minden szoba légkondicionált.


Autóbérlés nélkül Cipruson kb. csak strandolni lehet, a tömegközlekedés minimális, amúgy is mindenki autóval jár, a benzin jóval olcsóbb mint nálunk. Mi tömegközlekedni próbáltunk, több-kevesebb sikerrel. Jobban jártunk volna, ha hamarabb kezdünk stoppolni, de ezt az élményt csak a végére tartogattuk. :-)

Az északi részre minden gond nélkül át lehet menni akár kártyás személyivel is, a vízum ingyen van, egy külön papírfecnin adják a határátkelőkön.


LCA-VIE

Még indulás előtt megnéztem a visszautat, akkor az még 8:45 volt. A kint töltött 1 hét alatt azonban eltolták azt is 9:30-ra. Persze nem neteztem kint, így a 8:45-ös indulásra készültem, így ennek megfelelően indultunk ki. Ismét vasárnap, ismét nincs busz, de amúgy is stoppolás volt tervbe véve, az egyik reptéri biztonsági őr fel is vett. A reptéren már az új időpont volt kiírva, a beszállókártyára még az eredeti, viszont hamarosan megjelent a kijelzőn a +1órás késés, 10:30-as indulás. Örvendtünk nagyon. Bár egy tábla szerint a larnakai reptér a legjobb új reptéri a világon, ami az üzleteket illeti, de nekem nem okoz túl sok izgalmat a drága csokik és az ezernyi parfüm között sétálgatni. A terminál kb. akkora mint nálunk a 2A. Bár 2 szintes, felül vannak a csövek, alul a buszos kapuk. Larnaka a Blueair egyik bázisa, a gép mégis jött valahonnan, bár a menetrendjükben nincs vasárnap reggeli érkező gép. A gép csőre állt és 10:45-kor, azaz az eredeti időpont után 2 órával már fel is szálltunk. Elég érdekes útvonalon jöttünk, mert elrepültünk egészen Ciprus farkáig kelet felé, onnan fordultunk irányba és a Dardanellák végén értük el az Égei-tengert, így a görög szigetek kimaradtak. A kapitány nem szólt az utasokhoz. LF~70% köszönhetően az Apollon FC tagjainak. Ők fogyasztottak is rendesen. Ilyen buta arcokat régen láttam, még a turistáknál is sötétebbek voltak, különösen a négerek. :-)

Egy nagyon enyhe turbulenciát leszámítva eseménytelen repülés és 1:50-es késéssel csőre érkezés. Mivel bécsi városnézés is szerepelt a programban, így irány a vasútállomás, ahol az automatából meg lehetett venni a jegyet. Kombinált jegyet nem sikerült találnom, de ugyanannyiba kerül a Bécs határáig szóló jegy+a bécsi napijegy, mint a kombinált. Kellemes városnézés után irány az Erdberg buszpályaudvar, ami Albániát idézi, egy autópálya felüljáró alatt egy konténer. De a metrótól korrektül ki van táblázva. Érdekesség, hogy a buszra is be kell csekkolni a konténerben. Este 10-re értünk a Népligetbe.

Az útiköltséget és a szállást számítva fejenként 40ezer Ft-ba került az út.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr772207566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Math94 2010.08.10. 16:33:57

elnézést a kezdő kérdésért, de mi az az FR?

soder · http://nincsilyen2.hu 2010.09.12. 11:23:44

EU-ból Ciprusra LEHET menni személyivel!

kirgizke 2011.05.17. 11:48:22

Sziasztok!

Kb. mennyi idő alatt lehet gyalog bebaktatni a városba a reptérről? A fotón is látható Hala Sultan Tekkéhez be lehet kanyarodni valahogy menet közben?
süti beállítások módosítása