Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Eindhoven I.

2010.09.05. 15:40 | csekkin | 11 komment

Címkék: budapest utazás beszámoló eindhoven fapados wizzair lowcost lokoszt

Eindhoven Hollandia Noord-Brabant (Észak-Brabant) régiójában fekszik, közel a német és belga határokhoz. A kortárs művészet fellegvára, 2006-ban Eindhoven volt az European Design Capital, vagyis az európai dizájn fővárosa. Eindhoven Hollandia 5. legnagyobb városa, kitűnően alkalmas egy rövidebb (vagy akár hosszabb) kiruccanásra.

2010. július 26-tól (a 4. budapesti wizz gép megérkezésétől) kezdődően hetente akár több alkalommal is napi két járat van Eindhovenbe, ami egynapos utazást is lehetővé tesz, vagyis a reggeli géppel oda, a késő délutánival pedig vissza. Eindhovenbe kb. kétórai repüléssel juthatunk el. Onnan pedig vasúttal vagy autóbusszal Hollandia nagyobb városaiba (Amszterdam, Hága, Rotterdam, Utrecht, stb.) könnyen és gyorsan továbbutazhatunk. Természetesen érdemes Eindhovenben maradni, a látnivalók, a barátságos emberek, a sok étterem és bolt, a parkok, múzeumok és a városka légköre elsőrendű turistacélponttá teszik. Könnyen közlekedhetünk kerékpárral (bérelhetünk is) vagy igénybe vehetjük a nagyon olajozottan működő tömegközlekedést.
Eindhoven reptere viszonylag kis reptér, 7 km-re fekszik a városközponttól. Kellemes reptér, egyrészt a város közelsége, másrészt modernsége és viszonylag kis mérete miatt. A repülőgép a terminál épületétől, mint a fotón is látszik, pár méterre áll meg.
Számos Ryanair járat is indul innen, egy utazás tervezésekor érdemes ezt is számba venni, könnyen tervezhetünk többországos utat is. Elrepülünk Eindhovenbe, majd egy-két nap után Ryanair járattal tovább (http://www.ryanair.com/hu/cheap-flight-destinations)
 



 

 

A városba a reptérről a 401-es busszal juthatunk be a városközpontba. A bejutáshoz a Hollandiában gyakori ún. strippenkaart-ot vásárolhatunk, ez tulajdonképpen egy több részre osztott vonaljegy, amit a buszon kell lepecsételni. Annyi zónát pecsételünk, amilyen távol megyünk, amit persze érdemes előre megkérdezni, aki nem tud hollandul, angolul könnyedén elboldogul. Érdemes megtanulni hollandul legalább azt a mondatot, hogy mennyit kell pecsételni: „Hoevel zones moet ik afstempelen naar de Centraal Station?” (Hány zónát kell lepecsételnem a Központi pályaudvarig?). Sokkal praktikusabb megoldás azonban a napijegy (dagkaart) megvásárlása. Ez egyrészt olcsó (3 € 2010 augusztusában), másrészt pedig egész nap buszozhatunk vele. A reptéri busz az eindhoveni vasútállomásra érkezik, az út kb. 20-25 perc. Mivel kisvárosról van szó, onnan már gyalogosan is elérhető közelségbe kerül a legtöbb látnivaló.

Update 2013. január: a dagkaart megszűnt, egy útra szóló jegy vásárolható a 401-es buszra € 3,50-ért.
 

 
A reptérről azonnal továbbutazhatunk Amszterdamba közvetlen buszjárattal, ez nagyon kényelmes megoldás. Egy útra 17.50, retúrjegy 30 euro. Az eindhoveni vasútállomásról könnyen elérhetők a nagyobb holland városok. Közvetlenül a főpályaudvar (Centraal Station) mellett a Septemberplein-en  található egy nagy turistairoda (egy kör alaprajzú épület), az Eindhoven VVV Tourist Office. Itt információhoz és ingyenes várostérképhez juthatunk.
 
Főbb látnivalók

A reptér és a városközpont között kb. félúton (a reptéri buszból láthatjuk is illetve a busznak megállója is van itt) láthatjuk Eindhoven modern építészeti megoldásainak egyikét, az Evoluon-t. A repülő csészealjhoz hasonlító különleges épület furcsa, de nagyon érdekes látvány, igazi fotótéma is egyben. Nem látogatható, jelenleg konferenciaközpontként funkcionál, de érdemes körüljárni és rácsodálkozni. Info: http://www.evoluon.com/ . Egy másik nevezetesség, amelyet már a reptéri buszból láthatunk a Centraal-ra érkezés előtt, a Philips stadion, a PSV Eindvoven stadionja. Látogatható, bővebb info a www.psv.nl oldalon.



 

 

Nagyon érdemes megnézni a Philips Villanykörtegyárat. A város fejlődéséhez, növekedéséhez nagymértékben járult hozzá ez a gyár. Philips-nek egyébként több köztéri szobra is van a városban több helyen. A villanykörte- és lámpagyár látogatható a gyár eredeti, első épületében múzeumot rendeztek be, ahol megnézhetjük, hogyan készültek már a 19. század végén (1891-től) a szénszálas villanykörték. Az idegenvezetés legnagyobbrészt holland nyelven folyik, ha szerencsénk van, el tudunk csípni egy angol nyelvű túrát is. Nagyon érdekes a régi technológiákat élőben is megtapasztalni, interaktív módon. Info: www.philipsfabriek1891.nl

 

 

 A kortárs művészetet kedvelők semmiképpen ne hagyják ki a Van Abbemuseum-ot. Többek között Picasso, Chagall, Kandinsky és Mondriaan műveket is láthatunk itt. Info: www.vanabbemuseum.nl

További művészeti galériák, múzeumok: a fényekkel játszó 'Kunstlicht in de kunst' - szobrok és festmények különböző fényeffektusokkal kombinálva (www.kunstlichtkunst.nl); Museum Kempanland - Brabant régió művészetének bemutatása festményekkel, fotókkal, szobrokkal (www.museumkempenland.nl); Galerie Willy Schoots - kortárs művészeti kiállítás hatalmas szobrokkal (www.schoots.com)
 

 

Folytatás hamarosan: Eindhoven II.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr332272225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEEP · http://joomla.blog.hu 2010.09.05. 16:01:26

Nagyon szuper, hálás köszönet.
És várjuk a második részt is :)

Daveid 2010.09.05. 16:22:38

Én is köszi, jó lett a leírás, mostmár simán tartás nélkül indulok el szerdán:)
Várom a second partot.

csekkin 2010.09.05. 16:25:15

Kösz, megpróbálom mihamarabb megírni a folytatást :)

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2010.09.05. 16:27:53

@csekkin:
Érdekes és informatív, csak így tovább! Köszi :)

Jessalyn · http://romantikusregeny.blog.hu/ 2010.09.05. 22:31:18

Nagyon érdekes bejegyzés, én is várom a folytatást!

Köldökszösz (csodalampa) 2010.09.06. 08:55:29

A buszvezetők nagyon készségesen segítséget nyújtanak. Elég, ha felszálsz az első ajtón, és mondod, hogy a vasútállomásra szeretnél menni (Centraal Station), és már nyomja is a pecsétet.
Ha a városban közlekedsz busszal, figyelj rá, hogy csak akkor áll meg a megállóban, ha intesz neki. Ez egy kicsit furcsa volt, de nagyon tetszik.

Az állomásról készült kép (az Evoluon alatti) nagyon jó lett. Én a múltkor hallottam a történetet, hogy ez egy korabeli rádiót formáz meg. Az óra az állomáskeresője, és oldalt látható a hangszóró.

Várom a folytatást! :)

sportswear 2010.10.23. 11:38:40

Na a DAF múzeumot elintéztem itthonról a virtuális túrával a honlapról.. :-)

csesztella 2010.11.22. 14:47:10

fél évet tanultam Hollandiába, és elég sok városban megfordultam. Szerintem Eindhoven nem a legszebb :)
Inkább csak azért mennek oda az emberek , mert ott van a reptér ahova a fapadosok közlekednek. Aki Hollandiába megy és itt száll le a repülőről gyorsan menjen tovább és inkább Hágát, Amszerdamot nézze meg. Eléggé drága a vonatjegy, de ha 2 ember veszi meg a jegyet akkor azt hiszem jár valami kedvezmény.

bundyalbundy 2012.01.10. 15:57:44

Hollandiában tapasztaltaktól kérdezném: mi az árazásbeli különbség a papíralapú eldobható és az anonim ov-chipcard között? Az eldobható 0 EUR+ x utazási díj, az anonim 7,5 EUR+ y utazásí díj?

Utazási vonalunk: EIN-Eindhoven vasútáll-Amsterdam vasútáll-Amsterdam "szálloda" és vissza ugyanezen a vonalon. + ha tetszik az ország évente 1*, 2* kimenné(n)k 1 v. 2 naposra.

Érdemes inkább anonimot venni?
Köszi!
süti beállítások módosítása