Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Isztambuli infók

2010.09.05. 13:25 | lokoszt | 38 komment

Címkék: utazás beszámoló saw wizz isztambul pozsony fapados skyeurope lowcost lokoszt

Isztambul és a Sabiha Gökcen Airport ismerhető meg az alábbi írásból, mely Kirgizke 2008-as és 2009-es élményeire alapul. Decembertől a WizzAir jóvoltából repülhetünk Isztambulba.



2008 BTS-SAW

Skyeurope-pal utaztunk Pozsonyból, az indulás késett vagy 2 órát, így kb. éjjel fél egykor sikerült elindulni. Egy „enyhén” ittas, szlovák népi együttes színesítette a várakozás unalmas óráit: egyeseknek még a „nótáját is elhúzták”. A repülőúton majdnem végig bekötve kellett ülni, mert vihar környékén repültünk: óriási villámok cikáztak körülöttünk. Én persze teljesen kész voltam. :-)
A késésnek annyi haszna volt, hogy legalább a SAW-on nem kellett sokat kamillázni. A repteret Sabiha Gökcenről, az első török női pilótáról nevezték el.
Kiszállás után busszal szállítottak a reptér épületéhez, ahol belépve rögtön meg lehetett venni a vízumot. (2008-ban ez 20 EUR v.30 USD, 2009-ben 15 EUR v. 20 USD).
Mire összeszedtük a cuccainkat, WC-t kerestünk, pénzt váltottunk (meglehetősen rosszul, ezért inkább érdemes itthon venni egy kis lírát) már csak 1 óra volt a következő (05:00) E10 busz indulásáig.

Korábban nem nagyon érdemes beindulni a városba ezzel a megoldással, mert a kompok úgyis csak reggel 7-től közlekednek a két városrész között. A jegy kettőnknek 3 YTL-be került Kadiköybe (Isztambul -ázsiai oldal). Iszonyú sokan voltak a buszon, de szerencsére volt ülőhelyünk. A buszút kb. 1 órás volt, pedig téptünk, mint a huzat. 6-ra értünk a kadiköyi kompállomáshoz. Itt ittunk egy teát, együtt relaxáltunk a helyi homelessekkel ill. megfáradt bulizókkal.

7:10-kor indult az első komp Eminönübe (Isztambul – európai oldal). Kisebb szerencsétlenkedés után sikerült megvenni az első jetonjainkat (ez a török "BKV-jegy", a kompokra és a szárazföldi tömegközlekedési eszközökre azonban más-másfajta jetont használnak!), de a mólóőrök segítettek. A kompozás tuti volt, nagyon szép a túlpart a felkelő nap fényében: a Kék Mecset, Aya Sofya, Topkapi Palota sziluettjei lassacskán bontakoznak ki a párás félhomályból. Eminönüből villamossal lehet megközelíteni a központot és a főbb látványosságokat (Sultanahmet tér).

SAW-BTS

18:10-es komppal átkompoztunk Kadiköybe, a 19:00-e E10 busszal kivergődtünk a repülőtérre.
A busz iszonyat lassan ért ki, vagy másfél órán keresztül kavarogtunk Isztambul külvárosaiban. A légkondi ráadásul már teljesen lefagyasztott, alig vártam, hogy kiszállhassak. A repülőgép indulásáig még jócskán volt időnk.


A repülőnk csak hajnalok-hajnalán indult, addig olvasgattunk a reptéri váróban. Pihenni nem igazán lehetett: kevés ülőhely jut sok várakozó utasra, az ember körül állandó a zsibongás. Becsekkoláskor a visszautazó törökök rengeteget problémáztak, volt asztalcsapkodás, ordibálás is. Egyesek 20 kg helyett 35-öt akartak feladni. Rengeteg a biztonsági ellenőrzés: ezzel legalább "elszórakoztatják" az embert. A Sky reptéri személyzete volt olyan ügyes és figyelmes, hogy a hazafelé-úton nem egymás mellé adták ki a jegyünket (holott megvásároltam tőlük ezt a szolgáltatást!). Az egyik az első, a másik a negyedik sorban volt. Szóltunk a stewardessnek, de végül nem kellett intézkednie, mert nem jött a mi - ideiglenesen elfoglalt-, egymás melletti helyeinkre más utas. Ha valami népes török családdal kellett volna a problémát lerendezni, megizzadtunk volna.....
Az út tulajdonképpen eseménytelen volt, egyszer kerültünk egy kisebb légörvénybe, ekkor bekapcsoltatták az öveket, de szerencsére csupán ennyi történt.
Pozsonyban a csomagokra kellett több mint fél órát várni: egy utánunk érkező chartert pakoltak ki előbb.

2009 BTS-SAW

Skyeurope-pal repültünk Pozsonyból, miként tavaly is. Sajna a menetrend ugyanolyan pocsék volt, éjjel 11-kor indult a gép. Illetve csak indult volna, mert valamilyen technikai probléma miatt késett 20-30 percet. Ezután betereltek a beszállófolyosóra (beszállókártyák kiosztva), majd mégis kiengednek, mondván még késünk 50 percet. Végül valamennyivel fél egy előtt sikerült elstartolni.
Mivel ekkor éltük a H1N1 vírus fénykorát, még a gépen ki kellett tölteni egy nyomtatványt, amiben kinyilvánítjuk magunkról, hogy nem vagyunk malacinfluenzásak és egyéb nyavalyatörésünk sincs.
Kb. 1/4 4 körül landoltunk a Sabiha Gökcenen. A repülőből viszont nem engedtek ki - pedig már nagyon mentünk volna -, hanem inkább jól beparáztattak, mert közölték, hogy valaki beteg a gépen. Frankó! Éreztem, hogy a bacik felém nyomulnak....!
Több infó ezután nem volt, maszkos emberkék rohangáltak fel-le a gépre, majd egyszer csak kiengedtek. A reptéren hőkamera előtt kellett elvonulni, de mi van, ha csak épp most fertőződtünk?! Mégis mindenki mehetett, amerre látott.
A vízum idén is 20 EUR volt (nem tudom miért ennyi, hiszen valakik korábban a már 15-ért kaptak...), na mindegy, szerencsére több belépésre érvényes, így jó lett még Szíriából jövet is.

A kis hercehurca után leültünk a nemzetközi indulások oldalán, és vártuk az immár szokásos 5 órai E10 buszt. Indult is pontosan. 2,8 TL/fő a viteldíj Kadiköybe.
Tavaly 1 óra alatt értünk be, idén fél óra alatt száguldottunk be a városba. Ezért annyira nem lelkesedtünk, mert még másfél órát kellett várni a legelső eminönüi kompra.
Kadiköyben ittunk egy teát a "szokásos" helyünkön, L. evett egy toastot, közben nekem meg már baromira kellett menni egy két betűs kitérőre, de nem volt WC a kompállomáson. A környéken meg nem nagyon mertem elcsászkálni, mert 6-7 fős óriás „farkasölőkből” álló kutyafalkák járőröztek a kikötőben.
Így legelébb a kompon lehetett pipilni: arabos WC, de meglepően tiszta.


Átérve Sirkecibe a hátikat a vasútállomás csomagmegőrző automatájában hagytuk. Ez is újítás, nemrég vezették be, de nekünk most nagy segítség volt. Használatán addig-addig tanakodtunk, míg odajött egy bácsi, és segített a pénzt megetetni a szerkezettel, a csomagokat pedig begyömöszölni a bendőjébe.
4 óra 5 TL-be került, papírpénzt is elfogad, de csak a régi fajtát (YTL) eszi. Cserébe kis vonalkódos kártyát ad, később ezzel kell kinyitni az ajtót.
Miután megszabadultunk a hátiktól, elsétáltunk a boltba reggelit venni (abban az utcában ahol a villamos fut, van egy DIA és egy BIM is, bár utóbbit utolsó ottjártunkkor tatarozták v. felszámolták), majd a Sultanahmet térre indultunk.

SAW-BTS

Kadiköyben a buszpályaudvar a tavalyihoz képest mintha a kétszeresére nőtt volna, sehogy se találtuk, hogy honnan indul a reptéri E10-es busz. Végül egy sofőrt kérdeztünk meg, aki csak intett, hogy kövessük, s egészen a megállóig vezetett minket. Leültünk szépen, s vártunk a sorunkra. Csak vártunk, csak vártunk, és csak vártunk…de busz az nem jött. Végül kb egy órás várakozás után berobogott egy E10, amire még pont kényelmesen felfértünk, s expressz sebességgel kivágtatott velünk a repülőtérre. Háromnegyed kilencre már a Sabihán voltunk. Kerestünk egy nyugisabb helyet, s berelaxáltunk a hajnali indulásig.
A repülő hajnali 04:40-kor indult. A várakozás ilyenkor mindig nagyon hosszú, de valahogy „gyorsan” elmegy az éjszaka: érkezéskor vsz. nagyon izgatott vagyok, induláskor meg már túlságosan fáradt, s élményekkel telített. A repülőút eseménytelen, L. szunyókál, én meg megismerkedek B.-tel, aki az ELTÉN nyelvi lektor. Unalmamban épp az anamuri buszjegyünket nézegettem, mikor B. megszólított, s kedvesen megkérdezte: „Ti voltatok Anamurban?”
„Igen, voltunk”…s innentől kezdve peregnek a szavak, a percek, s a beszélgetés életre kelti az álomszerű valóságot.

Reggel hat óra, Pozsony felett hatalmas, háromrétegű felhőzet. Leszálláskor mintha tejszínhabon vágnánk át magunkat, ennek ellenére a landolás makulátlan.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr872272873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malysz ádám 2010.09.06. 15:35:13

Poén hogy két egymást követő évben megjátszottad a BTS - SAW-ot.
Én MALÉV-al voltam ott idén áprilisban egy hetet, bármikor viszamennék, nagyon jó hely Isztambul. Elma cay megvolt?:-) Szerintem jobb mint a normál tea.
December 17-től indul a Wizzair BUD - SAW járata, 16e Ft lesz fogalálási- és poggyászdíj nélkül, szerintem nem rossz figyelembe véve hogy nem a szomszédban van azért Isztambul. Bár én nem decemberben jöttem volna ki Wizair helyében egy ilyen járattal hanem mondjuk áprilisban vagy májusban.

kirgizke 2010.09.06. 16:09:54

Az első évben Isztambul, Kappadókia szerepelt a programban, a másodikban Törökország csak tranzitország volt - bár igazából jó egy hétig kóboroltunk az országban hazafelé úton-, Szíria volt a célország.

Teában én a feketét jobban szeretem, a legendás almatea a legtöbb helyen csak instant.

Jövőre újra megyünk - Wizzel vagy nem Wizzel - ins' Allah.

guipapa 2010.12.11. 16:18:28

2010.12.19.-re sikerült Wiz jegyeket vennem (SAW).
Eddig csak kocsival jártam Istanbulban, most megpróbálom a "vakrepülést".
Megörültem ennek az oldalnak is, de úgy tervezem taxival megyek be a városba...

Tudtok segíteni, abban hogy melyik új felhőkarcolójukról lehet nézelődni?

kirgizke 2010.12.22. 11:59:24

Lehet, hogy a Wizz jóvoltából nem sokáig repülhetünk Isztambulba?!

repul 2011.02.06. 19:03:38

@kirgizke: Mert nagyon olcsó a jegy?

repul 2011.02.06. 19:08:41

Kérlek segítsetek, mi márciusban utazunk és minden jó tanácsot örömmel vennénk.
Pl. Olvastam, hogy a taxit nem ajánlják: Miért nem?
A mi gépünk 10:30-kor indul vissza a Sabiha Gökcen -ről. Mikor kell kimenni a reptérre, hogy ne késsük le a gépet?
Előre is köszi a segítséget.

kirgizke 2011.02.09. 17:47:28

A taxit vsz. azért nem ajánlják, mert
1. drága
2. ha nem vagy képben, esetleg átverhet a taxis, és akkor még drágább lesz az út

Elvileg 8:30-ra kell a SAW-on lennetek, tényleg érdemes időben kimenni, mert sok és hosszadalmas lehet a biztonsági ellenőrzés és a check-in. Érdemes nem utolsóként beállni a sorba.

repul 2011.02.09. 19:36:24

@kirgizke: Én is erre gondoltam a taxival kapcsolatban, de az is eszembe jutott hátha van más oka is amiért nem ajánlják. Pl. kerülővel visz stb...

Reménykedünk, hogy lesz valaki, aki reggel 6-kor elindul velünk Isztanbulból és , így talán fél 8-ra kiérünk a reptérre.
Azt olvastam, hogy a komp csak 7-kor indul és félek, hogy az már nekünk későn van.

kirgizke 2011.02.10. 10:20:18

@repul:
A Taksimról a Havasnak elég sűrűn járnak buszai a reptérre. Reggel: 05:30,06:00, 06:30,07:00, 07:30 stb.
Jegyár: 13 TL
Menetidő: kb. 1,5 óra (forgalomtól függően)

2x2l 2011.02.14. 19:42:38

M�ius 7. �utazunk mi a Wizzairral.
Mi a Taksim t�e a HAVAS busszal megy� l� a jegy. Onnan sikl� egy meg��villamos amely teljesen bevisz a v�sba.
Most a helyij�tos buszokat kerestem volna mert a TAKSIM t�ől a t��n van egy buszvonal ami mintha bevinne az Atat�v-re �elm�tileg a sz�od� k�� van meg��
Ez lenne az ide�s. Visszafel�iszont a sz�od�l TAKSIM t�g TAXI val kell menn�rt a helyi j�tok (villamos) reggel 6-kor indulnak �TAKSIMr� f�-os de legk�amp;#337;bb a 6 � HAVAS buszt el kellene �i, hogy 7 k� ki��rep�;#337;t�e. De ha lenne aki t�ulna akkor sokkal ok�bb a minibuszos transzfer ami 8-12 szem�t visz �az eg� kocsi 50 EURO l�z���en�aa �11.-�j�k haza.

2x2l 2011.02.14. 19:56:17

Március 7. én utazunk a WIZZAIR-ralMi a TAKSIM térre a a HAVAS busszal utazunk 17 líra a jegy. Onnan a siklóval egy megálló a villamos amivel a városba lehet jutni. Én helyijáratos bust kerestem volna itt a neten, mert a térkép szerint van busz a TAKSIM terről az ATATÜRK Blv-re és a térkép szerint a szállodánk közelében van megállója. Visszafelé viszont, TAXI-val megyünk a TAKSIM térig mert a helyijáratok csak reggel 6 körül kezdenek és mi a TAKSIM térről legkésőbb a fél 6 vagy 6 órás busszal szeretnénk kimenni a repülőtérre. Persze ha sikerülne társulni valakikkel akkor olcsóbb és egyszerübb a minibuszos transzfer ami fix 50 EUROs árárt háztól házig visz.
Jaa és 11.-én jövünk haza.

2x2l 2011.02.14. 19:58:36

Jaa és 7990 Ft / ut/ fő volt a repülőjegy illetékkel mindennel együtt.

repul 2011.02.22. 18:06:35

@kirgizke: Köszönöm a segítséget. Azt hiszem van még mit tanulnom utazás előtt :-)))))))))
Ha van 1-2 jó tanácsod kérlek írd meg. pl. étel -ital, emberek: Hol együnk hol ne együnk, mire vigyázzunk? Repüléssel kapcsolatosan: Mit vigyünk mit ne vigyünk?
Előre is köszi.

repul 2011.02.22. 18:07:53

@2x2l: Mivel mi csak 16-án utazunk, kérlek írj ha megjöttetek. Minden érdekel. Várom a beszámolót.

repul 2011.02.22. 18:09:28

@repul: Ja és nekünk a jegy kettőnknek volt oda 7.900.-. Oda-vissza +illeték+csomag stb.. össza 45.965.- és mi 8 napra megyünk.

kirgizke 2011.02.23. 18:41:17

Általánosságok kapcsán nehéz nagy okosságokat írni: étel-ital a legolcsóbb, ha boltban veszed (DIA,BIM, MIGROS), olcsóbb, ha Sultanahmeten kívül keresel éttermet, lokantasit.
Az emberek kedvesek, ritka meglepetés, hogy még egy ilyen nagy metropoliszban is azok...
A legjobb ötlet, ha veszel egy LP-t (Rough Guide, Fodor's stb.), akkor túl nagy meglepetés nem érhet, és a legtöbb praktikus kérdésre választ ad.

repul 2011.02.24. 11:47:26

@kirgizke: Köszönöm a segítséged :-).

2x2l 2011.02.24. 21:54:45

Sziasztok
Nos a neten megtaláltam az Isztambuli helyijáratos buszmenetrendeket:
www.harita.iett.gov.tr/en/
innen megtudtam, hogy a Repülőtérről a HAVAS busszal bejutok a TAKSIM térre és innen indul a 61/b busz A nagy bazár mellett lévő egyetem a végállomása és a 46/h busz is jó , de az már úgy érkezik és megállója van a TAKSIM térnél és szintén a nagy bazár melletti egyetemnél van a végállomása.
Továbbá a hivatalos Isztambuli Taxik honlapját is megtaláltam
www.taksiyle.com/en/
itt a taxi telefonszámokat, taxiállomásokat és adott utvonalra a sacc menetdíjat is ki tudjátok kalkulálni.
Üdv
István

repul 2011.02.25. 13:07:10

@2x2l: Szia István!
Az egyik barátunk szerint, -aki nyáron járt Isztanbulban- kb, 20 busztársaság van, akik nincsenek fent a neten, így nem érdemes előre tervezni a helyközi közlekedést.
Azért köszi, hogy írsz, mert nekünk is segítség.

2x2l 2011.02.25. 15:28:37

Szia
@repul:
Nem is helyközi buszjáratokról írtam, hanem helyijáratokról :)
11.-én hazaérek és ha lesz lelkierőm még este, ha nem akkor másnap irok egy kis beszámolót. Szállásról, közlekedésről, kajálási lehetőségről stb.
és ha megengedtek egy kis reklámot két félkész honlapot nézetnék meg veletek, igaz nem csak Isztambul sőt talán legkevesebb az belőle, de hátha valakinek segít vagy ezmiatt mer kérdezni róla.
www.europai-utazasok.gportal.hu
a másik
www.bulgaria.gportal.hu

Jó olvasást minden "csavargónak" :))

2x2l 2011.02.25. 15:40:30

@repul:

Milyen géppel jöttök haza???
Mert ha jól olvasom a WIZZAIR-ral utaztok Ti is az meg helyi idő szerint 9.30 kor indul vissza és 10.30 kor landol Budapesten (közben óraállítás)
Vagyis 7.30 körül kinn kell lenned a reptéren, Ha a legegyszerübbet választod akkor a TAKSIM térről a 6.00 kor induló HAVAS busszal mentek ki, ami kb 1 - 1 1/4órás út.
Mivel a tömegközlekedés reggel hat körül kezd ezért a TAKSIM térre TAXI-val tudsz eljutni. Ez a nagy bazár mellett lévő egyetemtől kb 12-14 török lírába kerül. De amit megadtam Taxis linket ott térképen bejelölöd, hogy honnan hová akarsz menni és kikalkulálja a kb fuvardíjat és térképen berajzolja a legrövidebb utvonalat.

kirgizke 2011.02.26. 10:40:42

@repul:

A helyközi (települések közti) közlekedésben rengeteg magán busztársaság van, a legnagyobbak: Metro, Varan, Ulusoy. A "nagyoknál" általában a szolgáltatás minősége is jobb, igaz árban pár lírával drágábbak, de szerintem megéri azt a kis pluszt. Nekem a Metro a kedvencem.
Ha buszjegyet akarsz venni valahová előre, nem muszáj kimenni az otogarra, a városban is vannak irodák, amelyek árusítanak jegyet.

repul 2011.02.26. 12:51:44

@kirgizke: Köszönöm ez valóban nagy segítség.

repul 2011.02.26. 12:53:57

@2x2l: Wizzair-rel utazunk hazafelé is. Korábbi bejegyzésben azt írta valaki, hogy 3-5 óra a busz menetideje, mert olyan rossz a forgalom. Nagyon megnyugtattál, hogy csak 1-1 1/4 óra huhuhuuh köszi

kirgizke 2011.02.26. 17:40:17

@repul:
Hogy tovább fokozzam a várakozást: a török távolsági buszokon hoszteszek kísérnek (na jó, fiúk - ez a hölgyeknek jó hír :-) Menet közben kávét,teát, vizet, kis süteményt stb. szolgálnak fel. Ez benne foglaltatik a jegy árában. A buszok pedig nem a Volán színvonalát hozzák, a nagy társaságok az legújabb, legjobb modellekkel dolgoznak.
Hová szeretnétek egyébként eljutni?

2x2l 2011.02.27. 16:58:48

www.havas.net honlap szerin webfordítóval fordítva:

Taksim SHUTTLE SZERVIZ
Shuttle Indulás Helyszínek
Taksim: Taksim Iroda - mellett Metropolitan Art Gallery (20 mt. a te iroda)

Shuttle Indulási időpontok

A Taksim:

04:00
08:30
13:00
17:30
22:00

04:30
09:00
13:30
18:00
22:30

05:00
09:30
14:00
18:30
23:00

05:30
10:00
14:30
19:00
23:30

06:00
10:30
15:00
19:30
00:00

06:30
11:00
15:30
20:00
00:30

07:00
11:30
16:00
20:30
01:00

07:30
12:00
16:30
21:00

08:00
12:30
17:00
21:30

Származó Sabiha Gökçen Airport:

04:00
08:30
13:00
17:30
22:00

04:30
09:00
13:30
18:00
22:30

05:00
09:30
14:00
18:30
23:00

05:30
10:00
14:30
19:00
23:30

06:00
10:30
15:00
19:30
00:00

06:30
11:00
15:30
20:00

07:00
11:30
16:00
20:30

07:30
12:00
16:30
21:00

08:00
12:30
17:00
21:30

00:00 után, a buszok állnak rendelkezésre minden repülőgép leszállás a Sabiha Gökçen Airport.

Shuttle Útvonal
Repülőtér-Taksim: Havalimanı, Kavacık híd, Havas Taksim Hivatal

Taksim-Airport: Shuttle induló Havas Taksim Hivatal éri el a repülőtér keresztül TEM .

Időtartam utazás
Körülbelül 1,5 óra (függ a forgalom)

Viteldíj
13,00 TL (ÁFÁ-val)

2x2l 2011.02.27. 17:04:49

Mivel az "élet" elméletileg 6 óra utám indul be és mivel a városból kifelé megyünk és térkép szerint autópálya jellegű az ut remélhetőleg nem lesz hosszabb időben mint amit a tájékoztatóban írnak. Elméletileg 50 km távolság másfél óra alatt az 35 Km/h átlagot kell saccra hozni.

repul 2011.02.27. 18:40:12

@kirgizke: Tegnap Bp.-en voltunk egy barátunknál, aki mesélt a "hoszteszes buszokról" :-) és sok érdekes tanáccsal is ellátott bennünket. (erről holnap, most kevés az időm)
Isztanbulba egy barátunkhoz utazunk 8 napra, mivel Ő tanul nekünk lesz időnk csavarogni. Bursát és Tróját szemeltük ki, de szívesen fogadunk ötleteket. Már van útikönyvünk is így az elkövetkezendő 16 napban mindent megtanulok :-)))))

kirgizke 2011.02.28. 11:54:20

@repul:
Szia!

Bursával, Trójával és az egyéb közeli látnivalókkal kapcsolatosan ajánlanék egy jó fórumot az Indexen, a címe Türkiye:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9176931

Itt már sokat írtunk Isztambulról, akad Bursáról és Trójáról is.

2x2l 2011.03.12. 10:30:31

Sziasztok

Hazaértem és akkor egy kis friss infó

Sabrináról a HAVAS busz pont a kijárattal szemből indul , de kérdezz rá melyik a TAKSIM-ba menő mert lesz vagy 3-4 busz ott. A viteldíj 13 lira vagy 6 Euro Menetidő befelé 1 óra 10 perc volt.
Taksimnál mikor leszállsz. Uttesten átmész és kb 100 métert visszasétálsz és ott a buszmegálló 46H busszal 15 perc a nagybazár melletti egyetem végállomás, vagy nem mész át az uttesten hanem visszasétálsz kb 150 métert ott a buszvégállomás a 61B busz és az is oda visz kicsit más utvonalon. 1,65 líra a viteldíj.

Aztán csavarogsz amerre gondolod.

Hazafelé a TAKSIM térre 5 Euróért vitt el a Taxi igaz beszállás előtt 10-ről alkudtuk le 5-re 80-90 es tempóval odasöpört a TAKSIM térre Taxikon kivül szinte semmi forgalom nem volt. igy a hatórási HAVAS busz helyett már a fél hatosat is elértük. Nagyon meglepődtünk mikor 43 perces utazás után már szálltunk is ki a repülőtéren.

Az árak nagyon felmentek, a kebab is drágább szinte mint nálunk. A belvárosba csak kisszoba méretü élelmiszer üzletek vannak, kb dupla árral mint a város széli hipermarketek.

De az utazás ami a lényeg nem 3-4 óra az ut.....

2x2l 2011.03.12. 10:34:05

Utikönyvnek ne higgy:))
Engem befaragtatott írta hogy az egyik helyen milyen jó bazársor van és milyen jól lehet és kötelező alkudniHát azon az uton bazár semmi, sok nyugatias butik és alkudozás abból állt, hogy mikor mondtam mennyit adnék érte, áru kivéve a kézből polcra vissza és szinte kikisértek a boltból....

repul 2011.03.12. 14:42:51

@2x2l: Már nagyon vártam a beszámolódat :-). Köszönöm a segítséget.
Milyen időtök volt? Mindent sikerült megnéznetek? Csak Isztambulban jártatok, vagy kicsit utazgattatok is a környéken?
Hol váltottatok Lírát?

2x2l 2011.03.13. 14:14:02

@repul:
Időnk??
Hétfőn megérkeztünk erős szél fújt, majd a busszal komoly havasesős záporba buszoztonk. A belvárosba már csak eső esett, délután pedig csak szél volt de az kiadós. Aztán kedd-szerda-csütörtök kisebb egy egy fél órás szüneteket leszámítva folyamatosan esett hol hó, hol havaseső + szél és 0 fok környéki hőmérséklet.
Sikerült egy régi ismerőst felkutatnom aki mondta, hogy kb 10 éve nem volt hó és kb 6-7 éve nem volt ilyen hideg. Amit az időjárás engedett megnéztünk, csak Isztambulban voltunk.
Lírát én még indulás előtt vettem kinn Ausztriában, de felesleges volt mert dollárt, eurot mindenütt elfogadták, de a városban szinte minden sarkon vannak hivatalos pénzváltók
a dollárt 1,65 az eurot 2,15- környékén váltják, de mint mondom mindenütt fizethetsz euroval,-dollárral.

repul 2011.03.15. 14:02:21

@2x2l: Bocsi, bár nem falun lakom, de mi így szoktuk kérdezni, hogy milyen volt az időjárás. :-)
Mindenkinek köszönöm a segítséget és a jó tanácsokat. Már javában csomagolok, mert reggel 6.10-kor indul a gépünk.:-))
@KIRGIZKE: Köszönöm a linket amit ajánlottál. Olvastam és nagyon tetszik.
23-án érkezünk, addig is szép napokat mindenkinek. Jövök a beszámolóval.

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2011.03.20. 18:43:59

@2x2l: Kajak drágább a kebab ott, mint itt? Na ne már én már arra készítem a gyomrom mióta. Amikor én voltam ott három vagy négy éve, akkor még csak 120 Ft volt :(

2x2l 2011.03.21. 14:27:45

@AzUtazó: Most 4 líránál kezdődik és egy Líra kb 130 Ft.

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2011.04.27. 21:44:36

@2x2l: most jöttünk meg törökből, de 4 líráért sehol nem ettünk gyrost! 2 és 2,5ből bőven megvolt bárhol. Igaz ankarában és Antalyaban 50grammot mértek bele, a többi helyen érzésre.

Most már egy jegy 1,75 líra és mi jobban preferáltuk a hajó e10es kombot mert sokkal olcsóbb és nem kell kimenni taskimre. Ha valakinek kérdése van szívesen segítek
süti beállítások módosítása