Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Marosvásárhely 3/4: látnivalók a központban, keletre és délre

2011.03.27. 07:45 | tg_mak | Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló erdély városok fapados wizzair lowcost városlátogatás helyi info


Négyrészes cikksorozatom 3. része következik, a címben megjelölt infókkal.


Kommentek alapján időnként frissítem a cikket. A halott linkeket kérem jelenteni. A cikket én írtam. Mivel nagy munka volt, részben/egészben történő felhasználása előtt emailben keress meg. A benne lévő képek saját képek.



VI. Marosvásárhely, a megyeszékhely

Nagyváros a Székelyföld nyugati csücskében, egykori "székely főváros". 90 év alatt a magyar lakosság aránya 90-ről 50% alá csökkent, de azért lehet hallani magyar szót a városban. nem kell aggódni (a TGM fórumba írta PanniF1, hogy sokan nem akarnak beszélni, de tudnak). Egykor Marosszék, ma Maros megye székhelye. Román neve Târgu Mureş, a magyar név tükörfordítása. Bővebben itt.



VI.1. Lássuk a látnivalókat

A város főtere a Rózsák tere (pţa Trandafirilor, egykor Széchenyi tér volt a neve) jellegzetes, hosszúkás tér sétánnyal. A közepén román szokás szerint Avram Iancu bandavezér (aki ettől függetlenül művelt ember volt) szobra és ormótlan görögkeleti templom (látványosan később passzírozták oda, és természetesen magasabb a magyar templomoknál és megyeházánál) áll. A téren látható a Keresztelő Szent János templom és plébánia, a barátok templomának megmaradt tornya (többit lebontották a megkérdőjelezhetően szép nemzeti színház építése miatt), Toldalagi-palota sok más barokk és szecessziós palotával együtt.
A főtér déli végén áll két szecessziós épület, telis tele építészeti és képzőművészeti remekművekkel: a Kultúrpalota (hétfőn zárva, bővebben itt) és a Közigazgatási palota (Piaţa Victoriei 2.) (1962-től Megyeháza, előtte városháza volt). A kultúrpalotát "kötelező" meglátogatni, belépő (5-10 lejnél nem lehet több) ellenében pompás esztétikai élményben lesz részünk. Tőle stílusában elüt a mai városháza. A Kiskatedrális a (Rózsák terének déli lezárásánál, a városháza mellett) egy nagy kápolna, a római Szent Péter bazilika mintájára épült.

 

A marosvásárhelyi Kultúrpalota (jobbra) és a Közigazgatási palota (balra - ma megyeháza)

 

A főtér északkeleti szomszédságában van a vár (Bernády György tér), benne a református vártemplommal. A vár mögött kis fatemplom látható.
A főtér közepén a Bolyai utcán délkeletnek indulva a Bolyai térre lukadunk ki. Itt több ház is figyelmet érdemel.  A Református Kollégium (ma Bolyai Farkas Líceum, Bolyai u. 3.) a tér elejét díszíti homlokzatával, előtte van a névadó apa és fia: Bolyai Fakas és János szobra. Tőle jobbra bújuk meg a Gecse utcai unitárius templom. A tér közepe táján, majdnem szemben a liceummal áll a Teleki Téka épülete (Bolyai u. 17.) 40000 darabos (köztük kéziratok, ősnyomtatványok, ritkaságokkal) gyűjteménye megtekintésre érdemes. A Gecse utcában (mai neve Stefan cel Mare) tovább menve a református kistemplomhoz jutunk, ahol szálláslehetőség kínálkozik.
A református temető a központtól keletre van, benne Erdély legrégibb ravatalozójával, 1698-ból. Tegyünk itt is egy sétát. (Bárhol is járok, a temetőbe mindig szeretek elmenni: a fejfákon lévő nevek nagyon sokat elárulnak a hely múltjáról.)
Említésre méltó műemlék épületek továbbá Teleky Domokos palotája (Bernády György tér 3–5.), Természettudományi Múzeum (Horea u. 24.) egykori Városi Felsőbb Leányiskola épülete (Bernády György utca 12.), Kendeffy-palota (Bolyai u. 14.), görög-katolikus templom (Mitropolit Andrei Şaguna u. 10.).
Praktikus infó: a tér déli sarkában a mekkdonálcban ingyenes a wc, ehhez a szomszédos mozi épületébe kell átsétálni. :-)
Van állatkert is, a várostól északkeletre. Nyitva nyáron 10-18, télen 10-16 óráig, belépő 5 (2) lej.
A város szélén 2004 óta minden nyáron megrendezik a Félsziget Fesztivált, amely a nagynevű fellépőknek köszönhetően vonzza Erdély ifjúságát.

Képeket itt találtok: www.levif.net/vasarhely.htm valamint erdely-szep.hu/Marosvasarhely

A látnivalókat bővebben lásd a wikipedia külön lapján felsorolva, részletezve, romániai és magyarországi honlapon.
Találtam még egy írást Marosvásárhelyi séta címmel az Erdélyi Kárpát Egyesület honlapján. És ez is egy hivatalosnak tűnő honlap részletes ismertetőkkel.

 

A Barátok temploma környéke a Rozsák terén

 




VI.2. Közlekedés a városban

A vonaljegy 1,8, a napijegy 7,5 lej. Napközben sűrűn járnak a belvárosban, felerészt mikrobuszokkal (ez igaz a távolsági forgalomra is). Menetrendek, jegyárak, járatinfók a városi és helyközi busztársaság (Siletina) honlapján láthatóak (frissített link). Továbbá itt. Buszhálózati térkép.


VI.3. Maros megyei információs honlapok


euromaros.ro
muresonline.ro
Itt többek közt távolsági menetrendek és városismertetők is találhatók.


VII. Látnivalók a várostól keletre


VII.1. Székelyföld megközelítése

Alakjából kifolyólag Marosvásárhelyről egyszerűen el kell indulni kelet-délkeletre, hogy beljebb jussunk. A számtalan látnivalóról 10 poszt is kevés lenne, most maradok a Hargita hegység nyugati oldalán. Addig is itt olvasható egy kiadós leírás Orbán Balázstól.
a) A magyarországi autósok legtriviálisabb útvonala (pl. a csíksomlyói búcsúra) a BP - Nagyvárad [Oradea] - Kolozsvár (DN1) - Marosvásárhely - Balavásár [Bălăuşeri] (DN15, E60) - Szováta - Székelyudvarhely [Odorheiu Secuiesc] - Csíkszereda [Miercurea Ciuc] (DN13/A)
b) a Maros-völgyön át (DN15) (vonat) a Gyergyói-medence északi csücskébe lyukad az ember (ld. a IX. Látnivalók a várostól északra pontban)
c) Parajdnál [Praid] balra fordulva a Bucsin tetőn (DN13/B, 2006-ban felújították) át Gyergyószentmiklósra érünk
d) Udvarhelytől délnek folytatni az utat Sepsiszentgyörgy [Sfântu Gheorghe] felé
e) a Sepsi- s Kézdi-vidék talán könnyebben megközelíthető Segesvárról a DN13 (Brassóba menő) úton keresztül, de ez messze túl van az 1-2 órán belül elérhető célokon.


VII.2. a DN13/A sz. út

A Bálint Trans buszai, meg a Corundtrans-Csavargó járatai is ezen a vonalon közlekednek.
Erdőszentgyörgyön [Sângeorgiu de Pădure] született 1812-ben Rhédey Klaudia grófnő, aki II. Erzsébet angol királynő ükanyja, (!!!) Szomszédja, Bözödújfalu [Bezidu Nou] helyén lévő víztározó a román falurombolási politika fájó sebének állít emléket. A tóból kiálló templomtorony látványa feledhetetlen. Hármasfalu [Trei Sate] csókfalvi [Cioc] részén gyönyörű unitárius templom áll, egy fotót megér.

 

Unitárius templom, Csókfalva

 

Kibéd és Sóvárad után a Sóvidék legnagyobb településére, Szováta városába érünk.
A viszonylag fiatal üdülőhely csodálatos villákat rejt immár 130 éve. A buszmegálló környékén árusok adják portékájukat, ha még nem ettünk kürtős kalácsot, itt kóstoljuk meg. Több sós tó is van a településen amiben lehet fürödni. A Medve-tó a legnagyobb, a szállodán keresztül lehet a strandara menni. Heliotermikus tó, azaz a napsütés melegíti fel, és a só/mélység függvényében változik a hőmérséklete. Panorámafotó itt látható.
A strandbelépő 20 lej körül van, nyitva tartás itt.
Bent az erdőben van több kisebb tó is, ezeket főleg a helyiek használják. Szovátára egyébként eljuthatunk a Nyárád-mentén is, a DN13tól északabbra, de a legtöbb busz nem arra megy.

Parajd - a másik központ - sóbányája miatt jelentős. Ide mindenképp le kell mennünk: hatalmas földalatti csarnokok a látvány ereje mellett gyógyászati erővel is bírnak, tüdőbetegek kedvelt üdülőhelye. Nyitva 8-16-ig, legritkább esetben óránként indul le busz. Belépő 20lej, diákoknak 12 lej.

Hatalmas termek padokkal, játszótérrel a parajdi sóbányában

 

 

A faluban egymást érik az olcsó szálláshelyek. Parajd strandján olcsón tapasztalhatjuk meg milyen nehéz a sós vízben lemerülni. Belépő azt hiszem 10 (6) lej. A falu déli szomszédságában található a Sóhát, ahol szabadon láthatók természetes, só alkotta domborzati formák. Ne hagyjuk ki a faluközpontot sem, a főút nem megy át rajta.

 

Szabadtéri sósfürdő - a parajdi strand. Nagyon nehéz lemerülni, olyan, mintha újra tanulna járni az ember


A következő nagyobb falu a fazekasságáról (világ)híres Korond [Corund]. Főutcáján kirakodóvásárral. Tessék vásárolni a gyönyörű tálakból otthonra, ha már itt járunk. Legjobb egyenesen a mestertől venni (érdeklődjünk), mert így nem csupán biztos eredetit veszünk, hanem láthatjuk is, hogy lesz az agyagból szemet gyönyörködtető festett kerámia. A vásársoron vehetünk még irhakesztyűt, gyapjúpulóvert, kürtöskalács-sütőt, és akár pálinkát is. :-)
Gyönyörű székelykapus falvakon továbbmenve Székelyudvarhelyre érünk, de ez már kilóg a 2 órás környékből halmazából.


VII.3. Gyógyvíz, gyógygáz

A borvíz tulajdonképpen szénsavas ásványvíz. Lehet kapni palackozva (Hargita Gyöngye, Borszéki, Tusnád), de Székelyföldön nagyon sok helyen kútból folyik (forrás). Mesélik, hogy valaki vett egy tehenet, ami borvízen nőtt fel. Elvitte messze, ahol "sima víz" volt csak, és onnantól a tehén nem adott tejet.
A mofetta olyan üreg, ahol gázba merülve ruhástól "fürödhetünk", néhol vizes fürdővel kombinálják. Van kiépített változata (pl. Hargitafürdő), és szabadon tátongó barlang is (Bálványos - veszélyes!). Ezeken a helyeken posztvulkáni tevékenységként széndioxid (máshol kénes gázok is) gáz tör a felszínre, ebbe ülve érrendszeri és más bajok gyógyíthatók. Interneten a mofetta, borvíz és hasonló szavakra keresve számos képet, leírást találunk.


VIII. Látnivalók a várostól délre: a szász városok

A 13. számú főúton indulva előbb Ákosfalvánál [Acăţari] a Nyárád [Niraj], majd Balavásárnál a Kis-Küküllő folyóvölgyét keresztezzük. Itt ágazik ki a Székelyföld felé (keletre) menő 13/A főút (ld. VII. rész). Tovább délnek egy újabb dombvonulat után Segesvárnál metsszük a Nagy-Küküllőt, ami ikertestvérével párhuzamosan keletről nyugatra folyik. Segesvártól a 14-es úton nyugatra Medgyesre, vagy tovább Nagyszebenbe jutunk. Medgyesről észak felé fordulva a 14/A út Dicsőszentmártonon keresztül Radnótnál éri el a 15-ös Torda-Marosvásárhely utat.
Segesvárra és Radnót felé is 1-2 óránként mennek buszok (ld. VI.2. és VI.3. pont).

Segesvár [Sighişoara] történelmi központja a világörökség része! Sajnos nem jártam még itt. Látnivalók itt és itt.

 

 

Segesvár városmagja - sok pénz kéne a felújításra, de így is gyönyögű

 

 


Dicsőszentmárton (románul Târnăveni, ami a Küküllő folyó román neve is egyben, az egykori Kis-Küküllő vármegye székhelye. Főterén anyafarkas, utalva a több sebből vérző dákó-román elméletre (avagy így jobban hangzik :)).

Medgyes [Medias] régi szász város, nyújt látnivalót bőven.

Nagyszeben [Sibiu, abagy inkább Hermannstadt] városát 2000-től szász polgármester irányítja. Nem csoda, hogy néhány éve gyönyörűen fel lett újítva, s 2007-ben Európa kulturális fővárosa lett. Olvassunk róla Wikipedián, és a turisztikai honlapon.

 

Nagyszeben főtere: mint egy német kisvárosban

 

 


(Marosvásárhelytől délre nem jártam, így erről a részről saját tapasztalatból - látható is - keveset tudtam írni.)

A cikk befejező részében a maradék látnivalókról írok: nyugat és észak van még hátra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr142766386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása