Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Brüsszeli benyomások - 1 napos repülős túra

2013.01.06. 13:00 | csekkin | 25 komment

Akinek kevés az ideje, pénze, vagy egyszerűen szereti a rövid kiruccanásokat, azoknak remek lehetőség egy napra kirándulni Charleroi-ba, illetve Brüsszelbe. Ebben a bejegyzésben szubjektív brüsszeli benyomásokat írok le, néhány fotóval illusztrálva.

Brüsszel.png

A reggeli Wizz CRL (Charleroi-Brüsszel) járat 6.05-kor indul és menetrend szerint 8.10-kor érkezik Charleroi-ba. A délutáni etap: 17.45-kor indul a gép vissza és 19.40-kor érkezik Budapestre. Könnyen tehetünk 1 napos kört, de 2 illetve 3 napos tartózkodást is egyszerű megszervezni. Érdemes a Ryanair honlapjára is rápillantani, több nap is van, amikor 2 járat megy Charleroi-ba. Mivel a repülőgép Charleroi-ba érkezik, kézenfekvő lehet, hogy Charleroi-t megnézzük, azonban meglehetősen kevés ott a látnivaló, talán kicsit szürke, lehangoló város (nekem ez volt a benyomásom, amikor láttam), de természetesen lehetséges, hogy szép vagy legalábbis szebb arca is van, ergo semmiképpen sem beszélném le, aki éppen Charleroi-t szeretné meglátogatni.

Charleroi (CRL) reptere egyszerűnek, de meglehetősen modernnek mondható, szerintem egy tipikus no frills vagy lókoszt reptér. A géptől a terminálig lábon tesszük meg a nem is túl nagy távolságot. Charleroi városa helyett érdemes inkább Brüsszelt megnézni, egy nap alatt egy jó kis kirándulást (igaz elég rövidet, csak benyomásokra elegendőt) tehetünk a belga fővárosban. Legegyszerűbben (de meglehetősen drágán) a Brussels City Shuttle buszjárattal juthatunk Brüsszelbe (Charleroi-tól 46 km), konkrétabban a brüsszeli La Gare de Midi vasútállomásra, ahonnan akár gyalogosan is besétálhatunk a városközpontba. Másik lehetőség, hogy a terminál előtt az A jelű buszra szállunk fel, ami Charleroi városába visz a pályaudvarra (Charleroi Sud), vasúttal pedig könnyedén eljuthatunk Brüsszelbe.

CRL1.JPG

CRL2.JPG

CRL3.JPG

Én azért javaslom a belső részre történő sétát, hogy kapjunk valami ízelítőt a város hangulatából. A Gare du Midi-ből gyalogosan is eljuthatunk a város központjába (ez alatt a Grand Place-t értem), a pályaudvarról az Avenue de Stalingrad-on  (flamandul Stalingradlaan) kell ehhez elindulni.

Séta közben kaphatunk egy kis ízelítőt a város fílingjéből, van itt pl. köztéri szobor, régi Citroen (azt hiszem Fantomasz-os DX), Tintin-es graffiti meg egy olyan valami amit eddig csak amerikai filmekben láttam: közmosoda sok közös mosógéppel és székekkel – ez nekem igazi culture shock volt :))

 CRL4.JPG

CRL5.JPG

CRL18.JPG

CRL6.2.jpg

Brüsszel egyébként nagyon régen lakott település, már kb. i.e. 2250-től lakják a városkalauzok szerint. 966-ban már feljegyzés született a városról: említést tesznek a krónikák egy Bruocsella nevű településről (bruoc= láp, sella: lakóhely). Aki kíváncsi a város rövid történetére, azért ne itt olvasson tovább, hanem valami jó Brüsszel útikönyvet olvasgasson (én ezt a sorozatot kedvelem). De mindenképpen érdemes (1 napos túrán aztán különösen) egy városnéző busz vonalát bejárni.

CRL12.JPG

A mai Brüsszel jó része hivatalnokváros benyomását kelti, legfőbb funkciói is az államigazgatáshoz, nemzetközi kapcsolatokhoz, kereskedelmi és pénzügyi élethez kötődnek. Itt található a Brüsszeli Szabadegyetem, kb 20,000 hallgatóval, aztán rangos színházak, múzeumok és persze az EU hatalmas irodaházai is.

CRL7.JPG

CRL8.JPG

CRL13.JPG

A belvárostól északra fekvő Laeken-ben található a belga királyi család rezidenciája és Laeken volt az 1958-as világkiállítás színhelye is. Minden évben itt rendezik meg tavasszal brüsszeli nemzetközi vásárt, télen pedig a nemzetközi autókiállítást. A vásárváros központjában található az Atomium is. Az Atomium egy vasmolekulát ábrázol 9 atomjával százötvenmilliárdszoros nagyításban. Az építményt alumínium borítja, súlya kb. 2400 tonna és 102 méter magas. Látogatható természetesen, már a kilátásért is megéri felmenni.

CRL14.JPG

 A város egyik legszebb (ha nem a legszebb) és egyik leglátogatottabb része a Grand Place. Eredetileg piactérként működött, Victor Hugo szerint a „világ legszebb tere”. A város szíves, számos rendezvény helyszínéül szolgál. Találunk itt éttermeket, árusokat, pantomimművészeket. A 12. században még mocsár volt ezen a helyen, de a 14. században már bizonyítottan piac működött itt a téren és a környező utcákban. Olyan utcanevek vannak itt, mint pl. Rue au Beurre (vaj utca) vagy Rue de Bouchers (hentesek utcája).  A város fejlődése is nyomon követhető: a gazdag kereskedőcéhek itt nyitották meg központjaikat, itt épült meg a Városháza (1. kép) is. Voltak itt a történelem során párviadalok, kivégzések, XIV. Lajos a 17. században ágyúztatta is a teret. A tér 1998 óta az UNESCO világörökség része. A Grand Place két főépülete mellett (Hotel de Ville és Maison de Roi) kb. 30 házat láthatunk, amelyek egykor a céhek központjaiként szolgáltak.Az épületek gótikus, barokk stílusban épültek, házszámok hiányában a céhek szimbólumokkal, díszítéssel jelezték, azonosították, melyik épületet birtokolják.

CRL9.JPG

CRL10.JPG

CRL11.JPG

CRL11.2.jpg

Közel a Grand Place-hoz található Brüsszel szimbólumát, a pisilő kisfiút, a Manneken Pis-t. A Manneken Pis (a holland nyelv brabanti nyelvjárásában pisilő emberkét jelent) egy kis bronz szökőkút-szobor, amely egy, a kút medencéjébe vizelő kisfiút ábrázol. Az 58 cm magas szobor a Stoofstraat (rue de l'Etuve) és az Eikstraat sarkán, a főtérhez (Grand Place) közel található.
Gyakran beöltöztetik valamilyen aktualitás szerint. A szobornak már több mint 800 jelmeze van, amelyet a városi múzeumban őriznek. 2011-ben, amikor Magyarország töltötte be az Unió elnöki posztját, huszárruhát adtak rá. Az egyik legenda szerint Manneken Pis egész Brüsszelt megmentette egy nagy tűzvész pusztításától, mert az állandóan pisilő kisfiú könnyen el tudta oltani a tüzet.
A második fotón egy környező ajándékboltban életnagyságú csoki Manneken Pis látható.

CRL15.JPG

CRL16.JPG

Mielőtt visszaindulnánk e repülőtérre, mindenképpen kóstoljuk meg a brüsszeli goffrit (flamandul stroopwafel-t) amit egy jó belga sörrel hamar le is öblíthetünk.

CRL17.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr595001105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yumurdzsak 2013.01.10. 16:50:52

jó útleírás jó képek!
a reptérről befelé könnyen megy a stop. olcsóbb és gyorsabb!

Kata24 2013.01.10. 20:11:38

@Yumurdzsak: Mármint úgy érted, hogy a reptértől a vasútállomásig célszerű stoppolni? Kb. mennyibe fájna ez nekem? És mekkora esélyem van, hogy valaki elvisz? :) Komolyan érdekelne a dolog, mert lehet, hogy 2 hét múlva megyek :)

Yumurdzsak 2013.01.11. 15:03:51

reptérről bárhova. én már háromszor megcsináltam. mindenképp kell egy tábla, amin rajta van, hová mész.
1. brüsszel - délutáni gép fél órám volt sötétedésig 15 perc alatt felvettek.
2. antwerpen - délutáni érkezés, felvett egy idős rokkant nő 10 perc után, mondta,h a járókeretét dobjam hátra
3. luxemburg - reggeli járat, gyér autós forgalom, de 15 perc után kaptam egy fuvart a határig.

az volt az érdekes,h a kifelé haladó autósok mindegyike lecsekkolta a táblám, és többnyire intettek,h nem arra mennek.

a stop ingyen van, francia nyelvtudás nem szükséges, de az mindig jól jön!

ahogy kijössz a reptérről, jobbra fordulsz és túlmész a sorompókon, de ott már jön is a tábla,h gyalogolni tilos. na ott tedd ki a kezed meg a táblád.

Yumurdzsak 2013.01.11. 15:42:09

@Kata24: fent a válasz. szóval attól függ, merre megy a sofőr. ha nem nézel ki sorozatgyilkosnak elég jók az esélyeid.

Kata24 2013.01.11. 19:19:08

@Yumurdzsak: Köszi! Nem nézek ki sorozatgyilkosnak, sőt állítólag kimondottan ártatlan ábrázatom van :) Szőkés haj, kék szemek és a többi :) Na majd meglátom. Jó lenne megspórolni a 16-22 eurót Brüsszelbe és vissza, de még nem biztos, hogy el tudok utazni :(

harkat 2013.01.16. 19:30:18

Sziasztok!

Én is mennék egy haverommal, minket is a stoppolás érdekelne. Angolt mennyire beszélik? Kata, majd kérlek írj, milyen eredménnyel zárult a stoppolásod!köszi, jó utat!;) Bence

Kata24 2013.01.16. 19:43:58

@harkat: Köszi, de még nem biztos, hogy megyek... ha igen, akkor jövő hétvégén (szombat reggel oda, vasárnap délután vissza). Vegyetek jegyet és stoppoljunk együtt :D

harkat 2013.01.16. 19:52:04

Igazából van jegyünk jan 23-ra, csak törölték a járatunkat, átrakatom majd vmikorra február elejére...kövi hétvége nem jó, mert nem leszek itthon...:/ na meg drágák a jegyek most már.ezt viszonylag olcsón fogtam ki.köszi:)

Kata24 2013.01.16. 23:25:02

@harkat: Igaz, most már nem jóárasított. Én még valamikor októberben csaptam le rájuk, akkor 129 Ft volt egy irányba :)

harkat 2013.01.16. 23:30:04

Nekünk is annyi volt:)

Kata24 2013.01.17. 08:56:21

@harkat: A régi szép idők, amikor még nem jött rá a 2000 Ft... :(

Thomaskaaa 2013.01.29. 20:51:11

@Kata24:

Szia! Melyik légitársaságnál találtatok ennyire olcsón jegyeket?

Kata24 2013.01.30. 17:39:23

@Thomaskaaa: Szia! A Ryanairnél. De már nincsenek ilyen olcsó jegyek :(

Thomaskaaa 2013.01.30. 20:04:39

@Kata24: A fenébe, most 20 alatt nem is nagyon találok odavissza. :(
Pedig én most akartam belevágni ebbe a világutazósdiba, de már úgy látszik, hogy nem éri meg 1 napos túrákat csinálni.

csekkin 2013.01.31. 16:21:21

@Thomaskaaa: Már hogyne érné meg 1 napos túrákat csinálni. Nagyon is megéri!

Kata24 2013.02.03. 21:22:35

@csekkin: Hát, nézőpont kérdése... azért egy húszas 1 napért nem biztos, hogy megéri, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy nem biztos, hogy egy fapados utasnak telik rá. Pár száz / pár ezer forintot én is kiadok ilyesmiért, de amikor már 5 számjegyűvé válik a dolog, akkor sajnos le kell mondanom róla :( Ősszel még 1200 Ft-ért repültem Bergamoba és 600 Ft-ért Charleroiba (oda-vissza), most már sajnos ennek lőttek :(

csekkin 2013.02.03. 21:38:14

@Kata24: Valóban kedvezőtlenebb kissé a helyzet a korábbi lehetőségekhez/árakhoz képest. Én is repültem már 10 forintért, nos ennek az időszaknak (egyelőre) vége. Igazad van, nézőpont kérdése, de talán főleg pénztárca kérdése egy 1 napos út (is). Mindenkinek más az az összeg vagy desztináció ami még "megéri". Jelen körülmények között én azt mondom, hogy egy 10k körüli összeg egy retúrjegyért megéri. Ez persze csak az én véleményem :)
Meg hát az áron felül ott van az utazási élmény ára, amiért jelenleg muszáj kicsit többet (de azért nem túl sokat) áldozni.

harkat 2013.02.04. 18:17:15

@Kata24:
Szia! Sikerült végülis stoppolni?Mennyi időbe telt amíg felvettek, és mennyi befelé az út? Köszi!

Kata24 2013.02.04. 20:24:51

@harkat: Szia! Sajnos bizonyos családi és anyagi okok következtében nem tudtam elrepülni :(

harkat 2013.02.05. 23:11:46

@Kata24: Sajnálom...Majd legközelebb:)

Stoppos tapasztalatok: Brüsszelbe 2 óra alatt(3 átszállás) értem be, a város déli részén raktak ki egy metrómegállónál. Tényleg nagyon szívélyesek az emberek. Visszafele metró(single ticket 2 EUR), Charleroi Süd vonat(9.20 EUR)+A busz(5 EUR). Ez azé má nem annyira volt lókoszt...:/

Kata24 2013.02.06. 09:44:22

@harkat: Hm. Hát ez így nem biztos, hogy megérte... odafele vesztettél 1 órát, mert a shuttle busz 1 óra alatt bevisz Brüsszelbe. És ott nem kell átszállogatni, a reptéren felszállsz, Brüsszelben leszállsz. Az ára egy irányba 13 EUR, retúr jegy esetén 22 EUR. Az "A" buszra én még 3 EUR-os jegyekről tudtam, úgy látszik, az is drágult (?)

harkat 2013.02.06. 13:22:19

@Kata24:
Szia!

A buszjegy 5 EUR, nem véletlenül írtam:) Azért nem szeretem a shuttle-t(kivéve ha olcsóbb, mert abban nem sok kaland van) A várost pedig az Atomium kivételével sikerült megnéznem, szóval szerintem időhatékony voltam. A stoppolós kalandokat pedig szoktam élvezni, mert más emberekkel is megismerkedek...

üdv:
Bence

Kata24 2013.02.06. 14:01:04

@harkat: Tudom, hogy nem véletlenül írtad :) Csak meglepődtem, mert nemrég még 3 EUR-ról olvastam. Mindenki úgy intézi az utazását, ahogy neki jólesik :) A stoppolásra időnként én is fogékony vagyok, bár ha repültem volna, szerintem most maradtam volna a shuttle busz vagy pedig "A" busz + vonat kombinál. Összességében mennyi időt töltöttél a városban? Miket néztél meg? Esetleg privátban is folytathatjuk valahogy, ha gondolod, nem akarom itt az olvasóközönséget traktálni :)

harkat 2013.02.06. 17:27:34

@Kata24:

Szia!email címem: harkatjb kukac gmail pont com

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.02. 22:59:25

Folyamatosan vannak kedvező akciók! Csak gyakran kell figyelni a honlapokat, hogy gyorsan el tudd kapkodni az olcsó jegyeket.
süti beállítások módosítása