Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Mekkora? Belefér? Mit nekem szabályok! - FRISSÍTVE 2014.06.10

2014.06.10. 23:17 | lokoszt | 56 komment

Címkék: security ellenőrzés túlsúly kézipoggyász

Az utóbbi időben egyre több kérdés merül fel a fapadosoknál használható kézipoggyászokkal kapcsolatban különböző fórumokon, így ideje egy kicsit részletesebben beszélni róluk. DePassant olvtárs alaposan körüljárta a témát, köszönjük. Időközben számos változás volt a csomagok terén, az Írországi utazók és az Autóbérlés Online segített az infók rendszerezésében, köszönjük nekik is. 

A szabályok

Tekintsük át a légitársaságok szabályait a kézipoggyászra vonatkozóan:

Ryanair:

Kizárólag 1 darab maximum 55 cm x 40 cm x 20 cm-es, maximum 10 kg súlyú kézipoggyász megengedett.
Továbbá 1 darab személyes tárgy még ingyenes pl. laptoptáska, női táska ennek mérete maximum 35 cm x 20 cm x 20 cm lehet.
Túlméretes poggyász feladási díja a kapunál £50 vagy €50. Nem szabad meglepődni, ha a kapunál elveszik a kézicsomagunkat és a gép csomagterében helyezik el... 

Wizzair:

Frissítés 2014-ben: Kizárólag 1 darab maximum 10 kg súlyú kézipoggyász megengedett. Két méret közül választhatunk, a kicsi - ingyenes - maximum 42 cm x 32 cm x 25 cm-es, A nagy - pótdíjas- maximum 56 cm x 45 cm x 25 cm-es lehet. A kicsit csak upgradelni lehet pénzért, azaz másodikként, mint a Ryanair-nél, nem vihető!)
Túlméretes poggyász feladási díja a kapunál 12000 Ft vagy £30 vagy €35.

Easyjet:

Kizárólag 1 darab maximum 56 cm x 45 cm x 25 cm-es kézipoggyász megengedett. Súlyhatár nincs,
Túlméretes poggyász feladási díja a kapunál £40, vagy 15 800 HUF. 

Az ellenőrzés

 

Mint minden ellenőrzés ez is elég kiszámíthatatlan. Bizonyos reptereken (szinte) minden kézipoggyászt ellenőriznek súlyra és méretre is (például Stockholm-Skavsta vagy Göteborg), de nagy általánosságban csak a poggyász méretét nézik. Erre találták ki a fém kereteket illetve a Ryanair-nél emellett a kartondobozt:

 

 

Belefér-e még?

 

A válasz: NEM. Sokan kérdezik, hogy egy vagy két irányban 2-3 cm-rel nagyobb táska "elmegy-e még". Szintén gyakori az, hogy "csak" a kerek, fogantyúk lógnak ki. A helyzet az, hogy nincsenek túlméretezve a keretek, így ha a kerék kilóg, akkor nem fog beleférni, ha pedig az egyre gyakoribb papírkerettel ellenőriznek, akkor tovább csökkennek az esélyeink, hogy fizetés nélkül megússzuk, hiszen ott nincs esélyünk, hogy valahogy belepréseljük, mint a fém keretbe. Ilyenkor láthatunk olyan jeleneteket, hogy a tulajdonos megpróbálja letörni/leszerelni a kerekeket, fogantyút...

Természetesen nem biztos, hogy fennakadunk a szűrőn, és lehet hogy ellenőrzés nélkül vihetjük a túlméretes poggyászunkat a repülőre. A gyakori utazók tudnának mesélni olyanokról, akik akár 2 óriási bőrönddel mentek fel a gépre. Ez persze kirívó eset, nem javaslom, hogy bárki erre építsen; valamint gondoljunk bele abba is, hogy így minden repülés alkalmával retteghetünk a méretezéstől...

Mivel a csomagnak a mérőkeretbe kell beleférnie, haladóknak eláruljuk, hogy nem tilos a poggyász kis mértékű összenyomása, amikor a mérőkeretbe kerül. Emiatt kerülendők a kemény borítású, illetve kemény alkatrészekkel rendelkező (pl. gurulós) bőröndök. A hátizsákok anyaguknál fogva sokkal inkább ellenőrzésbiztosak, még ha nem is a legmegfelelőbb csomagolási eszköz egyes utastípusoknak.

Tehát még egyszer: NEM, a plusz pár centi nem fér bele. Azt mindenkinek a saját belátásra bízom, hogy megrizikózza-e, de azt senki ne felejtse el, hogy nem csak kifelé, de hazafelé is fennakadhat a nagyobb poggyász, így akár kétszer is ki kell fizetni a súlyos "büntit". Ráadásul akkor már sokkal jobban ki van szolgáltatva az utazó, hiszen senki nem szeretne egy idegen országban ragadni azért mert túlméretes volt a kézipoggyásza! Arról nem is beszélve, hogy ennek a feladási díjnak a fizetése repterenként és légitársaságonként változik: van ahol csak bankkártyával/hitelkártyával lehet fizetni, esetleg csak készpénzben, helyi valutában vagy pont ellenkezőleg csak euróban, fontban.

"Másik légitársaságnál jó volt!"
"Azt mondták, hogy ez kézipoggyász méret!"

 

A beszállítást végző személyzet minden nap hallja ezeket a frázisokat, ami még éppen igaz is lehet, de abszolút nem számít. Az aktuális légitársaság szabályait kell betartani, a további magyarázkodás teljesen felesleges.

Ugyanakkor az is fontos, hogy ha kézipoggyász méretű táskavásárlásra adjuk a fejünket, mindenképpen győződjünk meg, hogy a méret megfelel a szabályoknak. Sajnos nagyon sok olyan táskát lehet venni, amit vagy azzal reklámoznak hogy kézipoggyász méret vagy szerepel rajta a mérete, ami sokszor nem fedi a valóságot és/vagy nincsenek beleszámolva a kerekek, egyéb kiálló részek. Nyugodtan tessék vinni egy mérőszalagot a táskavadászatra, inkább egy fura nézés az eladótól, mint a sokezres feladási díj a reptéren!

Egy jótanács

 

Ne felejtsük el, hogy a megadott méretek a felső határ! Lehet ennél KISEBB táskával is utazni :) Egy 2-3 napos útra praktikusan csomagolva akár ennél kisebb poggyászban is el lehet férni! Egy helyesen kiválasztott táska, ami belefér a keretbe sok-sok repülés alkalmával ki fog szolgálni minket, míg egy túlméretes poggyász csak fejfájást fog okozni.

 

Poggyász szabályok légitársaságonként

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr524584948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pitta2 2012.06.13. 08:33:28

Hipermarketekbe nem kell mérőszalagot vinni. A barkácsosztályról "kölcsönözhető" :))

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2012.06.13. 09:40:55

amúgy az lehet h ezek a mérőkeretek adott esetben 1-2 centivel kisebbek, mint amekkora a megengedhető méret? végül is ki az aki nekiáll magát a keretet lemérni, és sehol sincs rajta h ez most hitelesen ennyi és ennyi...

DePassant 2012.06.13. 10:04:06

@speed: Szerintem ha kisebb lenne az feltűnt volna már valakinek. De legközelebbi repülés alkalmával ha van hely a kézipoggyászban csomagolj el egy colostokot, és várjuk a tényfeltáró fotókat :))

Késes Szent Alia 2012.06.13. 10:27:36

A kézipoggyász tartalmát illetően, fapadosoknál ugyanúgy nem lehet felvinni kis palack ásványvizet, manikűrkészletet meg efféléket, mint a "nagyoknál"?

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2012.06.13. 10:33:05

@Késes Szent Alia:
Biztonsági kérdésekben nem létezik külön szabály fapadosra és hagyományos légitársaságra. Így ha max. 1 deci a kis palack, akkor lehet, akár 10-et is.

Késes Szent Alia 2012.06.13. 10:48:46

@lokoszt: Köszönöm, akkor olló helyett talán a körömvágó csipesz mehet, meg a műanyag körömreszelő.

Pitta2 2012.06.13. 10:50:47

@Késes Szent Alia: Pontosan. Azzal gond nélkül lehet utazni.

Pitta2 2012.06.13. 10:52:12

@speed: Az én bőröndöm pont 55*40*20 cm-s, és belefér a ketrecbe. Szóval, nem kisebb.

airzound 2012.06.13. 13:09:00

"A kézipoggyász tartalmát illetően, fapadosoknál ugyanúgy nem lehet felvinni kis palack ásványvizet"

Bármennyi vizet felvihetsz, ha beleférsz a méret és súlykorlátba. Szóval egy-két fél literes palack tuti nem gond.
(Vigyázz! Ne keverd a szekut és a repülőgépet. Szekun nem vihetsz át csak 100ml-es edényben vizet, ellenben üres üveget bármekkorát nyugodtan. Mosdóban tölthetsz bele vizet és viheted a gépre, nem kell tehát hogy 100ml legyen.)

battagergo 2012.06.13. 13:53:56

"Bizonyos reptereken (szinte) minden kézipoggyászt ellenőriznek súlyra és méretre is (például Stockholm-Skavsta vagy Göteborg)"

Amire én emlékszem: Eindhovenben szintén mérik mindkettőt.
Csak keret: Valencia, Brüsszel-Dél, Genf, Pisa, Berlin
Csak súly: Forlí (ebben az volt a vicces, szerintem méretben szélesebb lettem a sok szartól amit vettem, két kilót kipakoltattak (2 pulóver fel, két törülköző fel és a könyveket a nadrágba hátra raktam, máris 10-essel kezdődött a súly és a kapunál pakolhattam is vissza, nehogy több kézipogyóm legyen :) )

És ahol semmi nem volt, mert utolsóként lökdöstek fel a gépre: Lisszabon, Barcelona, Marrakech,

aribazsy 2012.06.13. 17:01:03

"(Vigyázz! Ne keverd a szekut és a repülőgépet. Szekun nem vihetsz át csak 100ml-es edényben vizet, ellenben üres üveget bármekkorát nyugodtan. Mosdóban tölthetsz bele vizet és viheted a gépre, nem kell tehát hogy 100ml legyen.)"

Ez nem feltetlen fedi a valosagot! Terfogatot neznek es nem folyadektartalmat. Vagy tok ures palackot viszel at, annak van eselye, a szekun, de az alap szabaly max 100ml darabonkent, es osszesen 1000ml terfogat. Egy felig kivott felliteres se mehet papairon at.
A problema inkabb a kremek, fogkrem, stb... Hasznalt sem en, nem mericskelnek, kuka. Bar fugg a szekutol, de rizikos.

airzound 2012.06.13. 20:48:28

Oké, nem voltam akkor ezek szerint pontos. A fél literes, literes, azaz 100ml-nél nagyobb edényeket üresen kell átvinni, természetesen. Én így gondoltam és így nincs is semmi gond, semmi rizikó.

Bármilyen kicsi folyadékot csakis akkor vihetsz át a szekun ha 100ml-nél kisebb edényben van.

De üres palackokat annyit viszel amennyit akarsz és a mosdóban aztán megtölthető.

Bartush 2012.06.13. 22:07:52

@airzound: a 100 ml-is határt bizonyos esetekben át lehet lépni. Ezen az oldalon ritkán esik szó csecsemővel való utazásról (max szidjátok az ordító babyket :-)
Ferihegyen a biztonságiakat kérdeztem pár hete, hogy mennyi folyadékot vihetek fel a lányomnak (4 hónapos). Azt mondták felengednek bármennyit, de meg kell kóstolnom. Végig kóstoltam a tápszert, a teát és a 250 ml-is babavizet is. Minden ok volt, semmit nem vettek el.
Ha valakit érdekel a téma (utazás fapadossal és babával, babakocsival) kérdezzen nyugodtan, mostanában sokat fogom ezt gyakorolni.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2012.06.13. 22:10:29

@Bartush:
Ha van kedved, esetleg összedobhatnál majd egy babával utazós posztot, mindenképpen hiánypótló lenne.

Bartush 2012.06.13. 22:30:23

@lokoszt: szívesen, de inkább a visszaút után. Ki Wizzairrel jöttem, vissza Norwegiannel megyek, ráadásul kifelé egyedül jöttem a kicsivel, vissza már a férjemmel megyünk. Két eléggé más szitu. Tehát megnézném ezt is, és majd utána írok.

Egyébként a Norwegian-ről is ritkán írtok itt, bár tény, hogy a legtöbbször az árak alapján az nem is fapados.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2012.06.15. 07:51:31

Milyen nehéz volt a legnehezebb kézipoggyászotok, amivel feljutottatok a fedélzetre?

Egyik kedves ismerősömnek kb 30 kg-os pogyival sikerült egy Wizz Air utat teljesítenie ;)

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2012.06.15. 15:00:45

En egyszer 19 kiloval mentem, szinten Wizz.

SeaSaa 2013.01.15. 10:32:27

Azt szeretném kérdezni, hogy a fapados társaságoknál azt nézik-e konkrétan, hogy mekkora a táska mérete, vagy hogy belefér-e a ketrecbe/karton doboz alá?

Az a problémám, hogy oda úton wizzair-el és easy jet-el megyek, hazafele ryanair-el. A wizzairnek a z új politikája szerint ugyanis csak kicsit táskát lehet vinni. És ha nekem túrahátizsákom van, és nem pakolom tele, akkor simán bele lehetne hajtogatni a ketrecbe, meg a karton doboz alá is. Vagy erre vérszemet kapnának és már csak azért is kifizettetnék az extra pénzt érte?

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2013.01.15. 13:08:12

@SeaSaa:
Figyelni fogják, jobb, ha arra készülsz, vagy viszel magaddal némi fölösleges eurót, hátha elkérik.

tg_mak 2013.04.17. 10:19:46

Frissítettem a wizzes részt. Elírták, vagy tényleg nincs súlyhatár a kézinél? A honlapon nem egyértelmű nekem.

airzound 2013.04.20. 22:39:16

14.1.3. Kézipoggyászként utasonként kizárólag egy darab, legfeljebb 10 kg súlyú,
56x25x45 cm összméretű csomag fuvarozható. A méretbe beleszámítanak a
kerekek, fogantyúk és külső zsebek is. Minden olyan Kézipoggyász után
kezelési díjat számítunk fel, amelynek mérete meghaladja a 42x25x32 cm
összméretet, egyébként a Kézipoggyászt ingyen fuvarozzuk.

forrás: LÉGI SZEMÉLY- ÉS POGGYÁSZ- FUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT
(Tehát ez A SZABÁLY - attól függetlenül, hogy Ferihegyen sose mérik. De pl. Marosvásárhelyen, Eindhovenben igen.)

nagy.laszlo 2014.06.11. 12:57:43

Tök jó amit a végén írsz, de hiába veszek most dárgán egy 42 cm x 32 cm x 25 cm-es böröndöt, ha jövőre leviszi a Wizz 35x30x25-re a méretett.
Ez az igazi szemétség!
Nem egy olyan böröndöm van itthon amit pár éve még simán felvihettem ingyen, most meg dobálhatom ki őket. :/

VT Man 2014.06.11. 12:59:58

@airzound:
"Szekun nem vihetsz át csak 100ml-es edényben vizet, ellenben üres üveget bármekkorát nyugodtan. Mosdóban tölthetsz bele vizet és viheted a gépre, nem kell tehát hogy 100ml legyen."

Hát igen. Vicces, de ez így van :)

2014.06.11. 13:03:39

Az a szép amikor a ryanairtől vett kézipoggyászt akarták megbüntetni mert szerintük nagyobb mint a megengedett méret. Az utazás előtt egy hónappal vettük nem olcsón, gondolva hogy ezzel pont a biztonságos és gördüléken ügymenetet vesszük meg.
homar.blog.hu/2013/01/10/nem_tudta_lehuzni_100_eurora_a_ryanair

*Nikus* 2014.06.11. 13:09:11

Lehet triviális, de "füles" kézitáska esetén, a füleket ugye tetszőleges hajtogathatom, hogy 40 cm-nél (ryanair) ne legyen több?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.11. 13:25:55

Az a vicc, hogy az egyik nagy légitársaságtól hűségpontokból vett gurulós kézipoggyászom már annál a légitársaságnál sem fér bele a kézipoggyász kategóriába, annyira lecsökkentették a megengedett méreteket az utóbbi években...

Mészáros Laci 2014.06.11. 13:26:39

Pár évvel ezelőtt késő este a mmóvári tescoban vásároltam kb fél köbméter ennivalót. előttem egy hölgy nagyjából tízezer forintért vásárolt rengeteg dolgot, többek között egy nagy zacskó zsemlét, 15-20 darab lehetett. a pénztáros kérdi: "hány zsömle van benne?" mire a hölgy "hat." a pénztáros megmerevedett, elkezdte a zacskón keresztül kézzel, nyomogatással megszámolni, a vevő kiabálni kezdett, "mondom hogy hat darab", erre jött a fekete ember és ott előttem perceken keresztül vitatkoztak az ötforintos tesco zsemléken.

ez csak azért jutott eszembe, mert szerintem sokan vannak, akiknek FONTOS, hogy a néhány centivel nagyobb poggyászukkal felmehessenek a repülőre. nem azért, mert ne bírnák kifizetni a "nagy" poggyász díját, vagy ne lenne elég két pólóval kevesebb. egyszerűen az a tény, hogy neki személyesen megengedték azt a három centit. hogy "megkerülték" a szabályokat.

T mint T 2014.06.11. 13:39:52

Egy jotanacs! Evek ota utazom fapadossal es sosem volt gond: ne merevfalu boronddel utazzatok, hanem pl sporttaskaval.
Torekenyt ne tegyel bele, de ugy gyurod bele a meretezobe, ahogy akarod. Es mivel ezzel ok is tisztaban vannak, az esetek 90%-ban nem is meretezik a taskamat.

airzound 2014.06.11. 13:46:50

@Csokáv:

De van. 10kg. Én nem tudom te mit linkeltél mert ott semmi erre vonatkozó nincs írva. A lényeg a szabályzatban van mindig:

"Kézipoggyászként utasonként kizárólag egy darab, legfeljebb 10 kg súlyú,
56x25x45 cm összméretű csomag fuvarozható"
(Ezután részletezve van, hogyha 42x25x32cm-nél nagyobb akkor fizetős a kézi poggyász, de az most nem lényeg.)

cdn.wizzair.com/static/downloads/GCC/2014/GCC_28Jan2014_HU.pdf
LÉGI SZEMÉLY- ÉS POGGYÁSZ- FUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT

Ez a mérvadó és csak ez. Ennek a tudomásul vételét fogadod el jegyvásárláskor!

És amúgy egy-két reptéren szokták is ellenőrizni. Pl. Marosvásárhely, Eindhoven amikre így emlékszem, hogy mindenkinek lemérték.

Lord_M_ 2014.06.11. 13:48:05

nem tom... en egy dolgot tartok ebben a dologban valahogy visszataszitonak, az pedig a kerekek kezelese. Ha a borond belefer a dobozba, es csak a kereke log ki, azt el kellene engedni. Tudom, hogy "jaj nagyobb" de megis...
Ezzel a lendulettel ugyanis a 100 ml-s uvegeket is ki lehetne vagni a fenebe, mert a 100ml folyadek az tuti hogy nem a palack szinultig megtoltesevel erheto el, hanem valahol marad egy kis legbuborek a kupak alatt... ami azonnal a 100ml felett van...

Masfelol meg ugye akkor idegesito ez a szorakozas, amikor mondjuk a gep kesik 2-3-4 orat (wizz) es a "kedves" foldi szemelyzet, hogy felviditsa a nepet, randomra szedegeti elo a csomagokat es szorakozik az utassal... mondjuk ahelyett hogy elmondanak, hogy "bocs, kesunk, mert... ", ehelyett inkabb az utast szivatjak (vegigneztem par esetet)

Sokszor olyan erzesem van a foldi szemelyzettel kapcsolatban, hogy "jo ez a munka, csak a rohadt utasok ne lennenek" mentalitassal allnak a dologhoz... a fedelzeten viszont meg nem tapasztaltam ezt (mondjuk olyat mar lattam wizz szineiben hogy a vezeto legiutaskiseru sirasig szekalta a beosztottjat - de az nem kapcsolodik ide...)

szoval a kerekek... a kerekek...

airzound 2014.06.11. 13:50:37

"(bár az új szabályozás a súlyt nem említi)"

De említi. Tessék elolvasni a szabályzatot amit az előző kommentemben linkeltem. Benne van elég világosan a szabályozásban.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2014.06.11. 14:04:17

Mikor Párizsba utaztunk pár hónapja a vőlegényemmel, direkt úgy választottunk bőröndöt, hogy az tutin beférjen, én hittem neki, a választásnál, mivel szerelt már olyan repülőgépet, amivel utaztunk, és pontosan tudta, hogy mekkora a felső poggyásztartó. Ennek ellenére a reptéren jóval kisebb volt a "belepróbáló", nyilván nem fért bele. Fizetni nem fizetettek, de a Budapesten azért belekötöttek a méretbe, és nem vihettem fel az utastérbe, letették a gép aljába. Visszafele a francia oldalon rá sem néztek, simán felvittem, és mit ad Isten, pöccre befért. Ezzel szemben, egy úriember, egy, az enyémnél kisebb, azonban kocka formájú bőröndje sehogy sem ment bele...

Oscee 2014.06.11. 14:09:39

Hatszor repultem iden Wizzel (Tel-Aviv, Napoly, Kijev oda-vissza). Egyik helyen se neztek a taskat.
Hatizsakkal utazom, aminek a merete nagyobb a megengedettnel, de sosem pakolom tele es annak is nagy resze ruha, ami preselheto. De amugy is, 3-5 napra boven eleg egy ilyen kis kezipoggyasz.

A szabaly meg szabaly - persze, hogy hulye szitu, ha csak a kerekek lognak ki, de igy jartal...

H.Krisz 2014.06.11. 14:29:40

@Jancsa János: Igen egyszer én kicsaptam a balhét az Eindhoveni reptéren, mert "véletlenül" volt nálam egy mérőszalag. Ez pár éve volt amikor nem volt minden kapunál Wizzair-es keret és az Easyjet keretét használták, de az kisebb volt. Pontosabban a méret úgy stimmelt, hogy a két külső szélét mérte az ember, de ezek a vasak 1-1 cm vastagok voltak, tehát meggyőztem őket arról, hogy akkor mégsem nagyobb a bőröndöm 2 cm-vel, hanem a keret kicsi. Aznap nem ellenőriztek tovább. Aztán pár hét múlva láttam már beszereztek minden kapuhoz keretet a Wizzair-től
Velem a legtöbbszőr azon kötekednek, hogy két kézi táska van nálam és nem akarják felfogni, hogy a 6 éves lányomnak is teljes árú jegyet veszek akkor neki is jár a kézitáska. :-) Volt olyan amikor azt akarták a repülőn, hogy vegyem az ölembe és akkor az egyik utas hátra ülhet, mert ott szeret utazni, de későn érkezett meg. Én meg mondtam, hogy ugyan nem veszem a 3 éves gyereket mivel már teljes jegyet kell kifizetnem. Akkor kötekedtek, hogy mutassam meg a jegyet. Hát megmutattam, de az eljárás miatt panaszt emeltem és kaptam 20 euro bónuszt. Jól jött a következő foglalásnál. Érdemes az embernek ismerni a jogait és reklamálni, ha úgy hozza a sors.

airzound 2014.06.11. 14:30:27

Az autobérléses poggyász táblázatban már két hibát találtam:
egyrészt ugye, hogy a wizzairnél is van természetesen súlyhatár a kézi poggyászra (10kg)

A másik pedig, hogy KLM-nél ingyenes a feladott poggyász. Az nem egészen úgy van, bizonyos KLM járatokon és bizonyos jegyeknél valóban ingyenes, máshol viszont fizetős mióta kb. egy éve bevezették:
www.klm.com/travel/no_en/prepare_for_travel/baggage/baggage_allowance/index.htm

anarch 2014.06.11. 14:40:10

Turkish-nél a feladott csomag súlyhatára 30kg, nem 20 mint ahogy a linkelt kép írja. Nem, nem business jegy.

[quote]
Free Baggage Allowance : 30 Kg
[/quote]

anarch 2014.06.11. 14:47:31

Wizz-el szinte mindig merev bőrönddel utazom, feladott csomagként... ami jóféle magyar borral van kitömve hazafele :). Bőven megéri az az ártöbblet amit a vásárláskor kell érte kicsengetni... Kár, hogy Malév már nincs :(.

.loretta · http://popkult.blog.hu/ 2014.06.11. 15:27:43

@VT Man: Valóban így van, és ennek köszönhetően, egyre több reptéren tapasztalom, hogy már nem folyik a mosdóban hideg víz, csak langyos... :) Túl sokan rájöttek már a trükkre :)

szemforgató farizeus 2014.06.11. 15:51:04

A jó magyar mindig trükközik :)

lobster thermidor 2014.06.11. 15:51:27

@anarch:

Nem minden járaton!
A belföldi, és az európai járatokon, de tavaly az ázsiai járatokon is 20 kg. volt az ingyen feladható poggyász. Az Isztambulon át pl. Ázsiába tartó járatokon 2014 - től 30 kg.
A honlapon a fontos tudnivalóknál ott szerepel a figyelmeztetés, hogy mivel járatonként eltérhet az ingyen feladható csomag súlya, minden esetben a jegyen szereplő súlyhatár az érvényes. Utazás előtt illik ellenőrizni!
Azért az hozzá tartozik a Turkish pozitív megítéléséhez, hogy a tavalyi 20 kg. -ra volt 15 százalék ráhagyás, ami két személynél már 6 kg, valamint Ázsia egyik kedves szigetországában pedig a hazafelé tartó úton, a poggyászfelvételnél simán jó utazást kívánva elengedtek 10 kg. túlsúlyt.
Szóval légitársaságonként, és országonként változó a megítélés, mert Ázsiában, vagy a nagy forgalmú tranzitreptereken, mint Isztambul, vagy Doha, kilátástalan dolog a poggyászokkal kapcsolatos szabályok pontos betartatása.

2014.06.11. 16:25:15

A probláma nem a bord táskával van, hanem többnyire a hátizsákkal, amiből kilóg a túrabot, amit vagy felengednek vagy nem. Ha feladod akkor fóliázni kell, mert egy semmi zsák nem éli túl a reptéri rakodást, a hevederek is beakadhatnak. Még jó, ha extra lehet felvenni (Airberlinnél pl, nem a futószalagon megy, de ott a kézipoggyász is max 6kg lehet. )

2014.06.11. 16:31:47

@lokoszt: esetleg egy kutyásat is :)

Wagem 2014.06.11. 16:51:51

Folyadékot annyit vihetsz fel amennyit elbírsz,ha a tax free shopban,vagy a körülötte lévő boltokban vásárolod.Kicsit drágább mint a texóban de jóval olcsóbb,mint ha a gépen iszol meg pl.egy sört

Sándor Zsolt 2014.06.11. 16:57:27

A legbiztosabb, ha az összes méret közül mindegyikből a legkisebbet választjuk, mínusz 2-3 centi, és akkora cuccot veszünk.
Mert még véletlenül sem egységes a méretezés, nyilván.

_B_ 2014.06.11. 17:21:04

nem kell merev bőrönd, és kész.
Mindenki háborog a fapadosok köcsögségei miatt, hát ennyi pénzért ilyen szolgáltatás van. Olcsóbb mint a vonat bakker, mit vártok??

A biztonsági ellenőrzés egy vicc.
Pár napja egy nő jó masszív (~10-15mm átmérőjű, végén hegyes) kb. 30cm-es MŰANYAG KÖTŐTŰVEL kötögetett a gépen mellettem!!! Azzal még pulcsin át is sziven lehet szúrni valakit, nemhogy nyakon... De a fogkrém életveszélyes, azt elveszik. Sőt a szeku utáni éttermekből simán tudsz felvinni kést. Szóval nem értem miért nem a beszállókapu előtt van a szeku, ez így inkább csak az utasok lelkét nyugtatja meg. Aki roszat akar, azt visz fel amit akar.

lobster thermidor 2014.06.11. 18:24:49

@_B_:

Na ja!
A törökök, és még néhány más légitársaság hosszújáratú gépein fém evőeszközöket adnak a kajához, többek között kést is. Méghozzá olyat, amit a biztonsági kapunál élből elkoboznak.
Mi ez, ha nem vicc...?!

fogyókúra 2014.06.11. 21:01:15

Törököktől hazafelé jövet éjszaka indultunk, és olyan álmos voltam, hogy a kézipoggyászban benne maradt egy másfél literes ásványvizes palack teli vízzel. A tranzitban vettem csak észre (kicsi gyerekeim miatt tettem be eredetileg).
Utána megkérdeztem egy helyi törököt, mikor látta, milyen arcot vágok, hogy átengedték simán az ellenőrzésen, hogy ez hogy lehetett.
Azt válaszolta, hogy Törökország muzulmán ország, miért kéne a terroristáktól tartaniuk???

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.06.12. 08:29:09

@Lord_M_: Nem tudom, csak gondolom, hogy a csomagtartó mérete a max hossz x n. Ha a kerék miatt hosszabb a csomag, akkor tök mindegy, hogy csak a kerék miatt nem fér be plusz egy csomag, vagy a tényleges bőrönd miatt.

@lobster thermidor: Értelmük tényleg nem sok van, mert amit beviszek 10x1 deciben, azt összeönthetem a bent vett literes üvegbe. És lehet, hogy egy terroristát nem fog megrázni az a plusz 3 Euro, amikor egy óra múlva már Allahnál vacsorázik, de nekem fáj, mert nekem nem fizeti a vacsit se az imám, se a püspök, se a rabbi. :-S

lobster thermidor 2014.06.12. 09:15:07

@Csokis:

Így járnak az ateisták! :D
Különben nem is kell bent megvenni a literes palackot, mert üresen az is minden további nélkül átvihető az ellenőrző pontokon.

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2014.06.12. 18:27:31

Amugy a wizznel nem 12000a kapunal mert a budport hozzacsap egy 10euros kezelesi dijat...

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2014.06.16. 10:23:00

@airzound: @Csokáv: Köszi az észrevételeket. Van súlyhatár, de kicsit elrejtve ez a szabály. A kis és nagy kézipoggyászra váltáskor kiadott közlemények sem említették.
Javítva a táblázat is közben.

@anarch: 20kg az ingyenes Európán belül vagy rövid távú utakon. Egy-egy kivétel van pl. Németország Törökország között minden osztály +10kg tehát 30kg és 40kg.

geod01 2014.06.30. 12:42:11

@airzound: érdemes vonatkozó cégtől tájékozódni, ha ellentmondás van az üfsz és a honlapon elérhető, konkrétan erről szóló információ között.
a wizz air ugyanis ezt írta erre vonatkozó kérdésemre válaszként:

"A honlapon valóban nem szerepel súlykorlát, ugyanis az új kézipoggyász szabályzat óta nincs súlymérés beszálláskor, a legfontosabb kikötés, hogy az utas egyedül képes legyen elhelyezni poggyászát a csomagtárolóban."

Vagyis: az üfsz létezik, de ebben az esetben úgymond elvi, nem lesz ez ellenőrizve mindaddig, míg a júzer el tudja helyezni oda ahová kell.
ergo: súlykorlát a gyakorlatban nem jelenik meg.
süti beállítások módosítása