Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Guinness, Jameson, Trinity College, Temple Bar, Grafton Street, St. Stephen’s Park...

2009.01.19. 21:19 | lokoszt | 4 komment

Címkék: utazás beszámoló dublin ryanair dub városok fapados lowcost

...azaz Dublin, az írországi gyöngyszem, mely a Ryanair és az AerLingus jóvoltából látótávolságban van Budapestről. Néha egész kellemes áron. Legutóbbi útjáról mrandor olvtárs számolt be.

 

 Mindkét cég az esti órákban indítja (és érkezteti) járatait Budapestről Dublinba, az FR T1-ről, EI T2-ről. Bár FR ultralókoszt, az EI pedig prémium fapadosnak nevezhető, érdemes mindkét cég árait csekkolni az utazás előtt. Dublin reptere mindkét cég bázisa is, így  kiváló átszálló hely. A fentieken kívül a Flybe, az AerArann és a Germanwings lókoszt légitársaságok vannak jelen, valamint London felé a bmi is lókoszt áron közlekedik.

A városba – ha nem bérlünk autót – busszal érdemes bemenni. A város felé közlekednek a 16a, 41 és 41b (ennek a busznak nem ez végállomása, a Lower Abbey street irányába közlekedő buszra szálljunk fel!), 46x (rendkívül sűrűn, naponta egyszer jár…) számú buszok. A buszjegy ára 2,1 €, amelyet apró (no papírpénz) ellenében válthatunk a sofőrnél. Ha többet fizetünk, nem ad vissza, hanem egy másik cetlit ad, rajta a túlfizetés összegével. Ezzel a pénztárakban (pl. a belvárosban az O’Connel streeten) másik jegyet vehetünk, vagy cash-ben visszafizetik.
A reptérről a 746, 747 és 748 számú buszokkal is utazhatunk (746: O’Connell str., Drumcondra; 747: O’Connell str., Central Bus Station; 748: Central Bus Station, Heuston pu.;), ezek az ún. airlink buszok, kvázi gyorsjáratok: társaikkal ellentétben nem minden bokornál és kutyaguminál állnak meg. A buszokat szintén a Dublinbus üzemelteti, azonban a jegy ára 6  €. Ha azonban ilyet veszel, akkor az napijegy is, aznap (azaz a vétel naptári napján) a buszokon egész nap utazhatsz vele (figyelem: a 2 villamosjáratra és DART-ra – ez olyan, mint a mi HÉV-ünk – nem jó!). A buszmegállóban automatából vehetjük meg ezt a jegyet.


Na de hol a buszmegálló? A buszmegállókat a kijárattól balra találjuk meg, ehhez azonban az úttesten át kell kellni. Figyelem: átkeléskor look right! – mert itt is fordítva (a bal oldalon) közlekednek.
Az Aircoach cég kék buszaival is utazhatunk a belvárosba, Dublin déli részébe, sőt Belfastba, Dundalkba és Droghedaba is. A városközpontig a jegy 7 €, a retörntikitt 12 €.

Az ország nagyvárosaiba a Bus Eireann járataival juthatunk el. Jónéhány Dublinon keresztül közlekedik, azonban a reptér-főváros viszonylatban nem vehetők igénybe. Árak, útvonalak menetrendek.
Ha úgy alakul vagy már eleve így tervezed (mondjuk ez utóbbi a jobbik eset), a reptéren aludni is lehet. Az indulási oldalon, a földszinten van néhány 4 székből álló, karfa nélküli pad, ezen is remekül lehet aludni. Az emeleten néhány étterem puha székeibe, kanapéiba is bevethetjük magunkat, azonban csak hajnali 4-ig, mert ekkor kezdenek nyitni, kezdődik a takarítás. További infók erről.

A reptér indulási oldalán a megmaradt és az olcsó repjeggyel megspórolt pénzünknek hamar a seggire verhetünk: számos bár van, ahol még egy pint csapolt jó sört (Guinness ajánlott, nem olyan, mint az itthoni!) is lehúzhatunk – az árak olyanok, mint egy belvárosi bárban. Duty free shop is van, gyakran whiskey-kóstoltatással, ez a reptér B pier-re felé menet fordul elő gyakran. Jónéhány „fűszeres” is van, ahol jamesonos lekvár, mustár, vaj és más ír különlegességek beszerezhetők. Ez különösen azoknak ajánlott, akik feladott poggyász nélkül utaznak, ugyanis e termékek nem jutnak át a securityn (saját tapasztalat…).

Néhány szó még Dublinról, amíg a várost bemutató blog el nem készül. Dublin berendezkedett a turistákra. Sok jó hostel van, ezeket a www.hostelworld.com honlapon lehet lefoglalni. Saját tapasztalataim alapján ajánlom az Abigail’s-t, mert tiszta, központi helyen van és olcsó.
Amit Dublinban feltétlenül meg kell nézni, az Temple Bar negyed, az esti-éjjeli órákban. Temple Bar nevéből adódóan tele van bárral, pubbal (bár a bar szó tkp. folyópartot jelent). A Liffey folyó jobb partján, az O’Connell hídtól kezdődik a negyed. Érdemes valamelyik pubba beülni, ír zenét hallgatni, inni egy csapolt sört és beszélgetni: bárkivel, mindenki szóba áll mindenkivel, és sok fiatal helyi is megfordul ezekben. Az ún. bárfúd, a kaja is nagyon jó, de nem olcsó. Ajánlott pubbok: Temple Bar, Gogarty’s, Auld Dubliner.
A Trinity College Dublin egyeteme. A menzán nem rúgják ki azokat, akik nem egyetemisták és enni szeretnének, kb. 20 €-ból ketten két-három fogásos menüt ehetnek (a zöldséglevesüket mindenképpen ki kell próbálni!; a desszertek nem olyan jók). Maga az ebédlő az egyetem udvarán, bal oldalon található, az étkező teremben hosszú asztalok vannak 3 sorban, hatalmas belmagasság, a falakon a dékánok óriási festményeivel: tisztára, mint a Harry Potterben.

A belváros gyalog is könnyen bejárható, a bevásárló utca a Grafton street (mint nálunk a Váci u.). Hölgyek, piperkőcök figyelem: néhány üzletben leárazások idején igen olcsón (olcsóbban, mint itthon) lehet jó minőségű ruhákhoz jutni.
A St. Stepehen’s Green nevű park a Grafton str. végén található, itt remekül lehet sétálgatni, kipihenni a vásárlás fáradalmait, etetni a kis tavak számtalan madarát..
„Alkoholista” lókoszt utasoknak ajánlom a Guinness Storehouse-t és a Jameson whiskeylepárló meglátogatását. A Guinness sörgyár tetején lévő bárban kapunk egy pint sört (üdítő jár azoknak az elvetümelteknek, akik nem isznak sört…) – ez benne van az árban; a bárból Dublin látképe tárul elénk.
A Jameson whiskeylepárló látogatása végén vagy egy pohár nedűt kapunk, vagy kérhetünk a számos koktél közül egyet. A szerencsések játékban is részt vehetnek, amely során az ír, a skót és a bourbon whiskey-k (és whisky-k) összehasonlítására nyílik lehetőség.
                                           
Egyházi látnivalók: a St. Patrick és Christ Church Cathedral: mindkettőbe van belépő.
A város ún. hop on-hop off buszokról is megnézhető.
További látnivalók: www.visitdublin.com honlapon.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr97889651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2009.01.20. 17:34:20

"Az Aircoach cég kék buszaival is utazhatunk a belvárosba, Dublin déli részébe, sőt Belfastba, Dundalkba és Droghedaba is."

Csak egy kis pontosítás:
Dundalkba és Droghedaba nem lehet utazni a reptérről az Aircoach buszaival, csak felszállók részére áll meg Belfast irányába menet.

mrandor 2009.01.21. 19:52:22

@Írországi Utazók:
Így igaz, a www.aircoach.ie honlapja nem volt teljesen egyértelmű számomra.
Kösz a pontosítást!
mrandor

AP! (törölt) 2009.01.27. 00:13:13

Megjártuk mi is DUB-ot, nemrég értem haza :)
Egy lókoszt tipp: a Guiness gyár (írország leglátogatottabb túrista-nevezetessége) ad 10% kedvezményt, ha vki online checkol. És még sorba sem kell állni.
Még egy: a National Gallery órákig nézegethető képtárlata, a National Museum of Ireland kiállításai, és a Chester Beatty kiállítás is ingyenes (ez utóbbi a Dublin Castle-ben van).
Ez ez jó volt ez, nagyon :)

doki.zsuzsa 2009.02.03. 00:55:55

legutóbb Dublinba járván a sétálóutcán egy magyar cigányfiú hegedült
azt mondta kijött pénzt keresni,majd karácsonyra hazaviszi az anyukájának
a CS-n talált magának egy helyet ahol aludthatott, csak kajára kellett költenie ,(idézvén szavait): "a kájá more viszont cefettül drágá"
süti beállítások módosítása