Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Szórakozás és kultúra Mallorcán (majdnem) ultra low cost áron-2. rész: A kultúra és látnivalók

2010.07.04. 09:00 | lokoszt | 2 komment

Címkék: utazás beszámoló spanyolország mallorca fapados olcsó repülőjegy lokoszt pmi

Zoli ismét kitett magáért, íme az ígért folytatás, a rengeteg kép és információ miatt a kultúra és látnivalók részt is felezzük, harmadoljuk :) 

 

 

El Arenal „szépségeinek” felfedezése után megpróbáltuk megismerni a sziget egyéb látnivalóit is. Mallorca maga kb. egy magyar megye nagyságú, vannak rajta hegyek is, a legmagasabb pont kb. 1400 méter. A legegyszerűbb és a leghasznosabb autót bérelni, ami nálunk nem volt pálya, úgyhogy mi tömegközlekedtünk.  Néhány szót erről.
A tömegközlekedés jól fejlett és viszonylag sűrű, meglepetésre elég pontos is. Gyakorlatilag mindenhova modern eszközök járnak, nem nagyon találkoztunk 3-4 évnél idősebb járművekkel. A sziget tömegközlekedés szempontjából 4 részre van osztva, a legelső Palma és környéke, és így távolodva a sziget másik végéig. Az árak a zónától függően változnak, az elsőbe 1,1 €-ba kerül, ha az buszsofőrnél vesszük a jegyet. Egyébként lehet 20-as és 40-es gyűjtőjegyeket venni, és érdemes is, mert utazásonként jóval kedvezőbben jön ki a viteldíj, és mivel ezek chipkártyásak, ezért több ember is használhat egyet.
A legfontosabb tömegközlekedési csomópont az Estació Intermodal, amely Palma-ban található a Plaça d'Espanya-n, és innen jár nagyon jól összehangolva az 1 vasút-, az 1 metró- és a számos távolsági busz járat.

Igen, van egy metróvonal is, amelyet 2007-ben adtak át, és sokszor lehetett róla hallani a magyar sajtóban is, összehasonlítási alapként a mi 4-es metrónkkal. Hát kíváncsiságból kipróbáltuk, azért nem nagyon lehet összevetni a kettőt. Ez félóránként jár csúcsidőn kívül, tehát egy megállót megtettünk oda-vissza majdnem 1 óra 20 perc alatt… :)

Amit még jó tanácsként megemlítenék, hogy a valami könnyű pulóver legyen mindig az embernél, ha hosszabb időre utazik, mert nagyon erős a légkondicionálás, és gyakorlatilag egy órás út után dideregve száll ki a járműből.
Akkor térjünk át Palma de Mallorca-ra, ez a sziget fővárosa és Baleár-szigetek spanyol autonóm tartomány székhelye is, kb. 400.000 lakják. El Arenal, ahol mi laktunk ennek gyakorlatilag egy külvárosi része, olyan, mint Budapestnek pl. Vecsés. Mivel mi egy fontos turisztikai részen voltunk, elég jó tömegközlekedés volt be Palma-ba. A 23-as busz közel állt meg a szállodánkhoz és kb. 20 perc alatt volt a végállomáson a Plaça d'Espanya-n. Maga a belváros nem olyan nagy, könnyen bejárható gyalog is. A város nagyon szép, egy igazi gyöngyszem. Szép régi házak vannak, nagyon érződik a katalán hatás, némely része nagyon hasonlít Barcelonára. A legkiemelkedőbb látványosság a Sa Seu, a Katedrális, amely a világ egyik legmagasabbja és legnagyobbja közé tartozik. Tényleg nagyon látványos és kívülről is nagyon impozáns, állítólag belül is nagyon szép, bár én nem mentem be, mert volt belépő, és templomért nem fizetek, mert szerintem ez ellentétes a kereszténység alapelveivel. Hát mindegy, ez az én bajom, de belül állítólag nagyon szép Gaudi által tervezett oltár van. (egyébként 8 € a belépő, amely a múzeumlátogatást is tartalmazza)

Rögtön a Katedrális mellett található a királyi palota, a Palau de l’Almudaina, amely mór alapokra épült és a Mallorcai Királyság rövid periódusa alatt itt laktak a királyok. Érdemes megnézni, 4,5 € a díja, de szerdánként EU-s állampolgároknak ingyenes a belépés. Gyönyörű kilátás van a tengerre, a kikötőre, meg nagyon szépek a termek is.
Mit tennék, ha egy válságban elszegényedett magyar vállalkozó lennék, és az idén csak egy mallorcai last minute-re futná, de mindenképpen fel akarnék vágni a haverok előtt? Hát akkor befizetném a 8 € eurót a Pueblo Español-ba, spanyol skanzenbe, és lefényképeztetném magam Spanyolország leglátványosabb épületeinek makettjei előtt és azt lódítanám az ismerősöknek, hogy teljes Spanyolországot bejártam. Félretéve a viccet, ezen a területen Mallorca legnagyobb ingatlan befektető cége felépítette egész Hispánia legszebb épületeit nagyméretű bejárható makettként. Igazából ez egy kongresszusi központ, de turisztikai látványosság is, és megtekinthető az Alhambrától El Greco házáig mindenfajta épület. Az házakban boltok és éttermek is találhatók, szóval simán el lehet itt tölteni egy fél napot.

Mallorca másik híres épülete a Bellver kastély (Castell de Bellver), amely egy dombon fekszik és nagyon szép kilátás van róla a városra. Sajnos ezt már nem volt időnk megnézni, de állítólag most múzeum működik benne. Hasznos tippként mondom, hogy a Pueblo Español-ba és a Bellver kastélyba nem megy fel tömegközlekedés, csak a 12 €-os hop on-hop off busz, de az 5-ös busz a domboldalba közlekedik 1,1 €-ért, és egy kis sétával mindkét látványosság könnyen megközelíthető.
Na, ennyit Palma-ról így röviden.
 

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr732126170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.07.05. 09:40:47

csak a buták vetették össze a palmai metrót a hazai négyes metróval. teljesen máshogy, teljesen más célre épült. Azt pedig kifelejtették, hogy az átadás után nem sokkal egy évig zárva volt, mert beázott.
Sőt, olyat is hallottam már, hogy nyárra (amikor nincsenek diákok) bezárni tervezik a metrót, annyira nincs utasa. Mondjuk félórás követésnél ne csodálkozzon az ember.

sportswear 2010.07.05. 11:56:48

Hát amint látjátok a képen , mikor mi voltunk sem utaztak rajta túl sokan...
süti beállítások módosítása