Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Szórakozás és kultúra Mallorcán (majdnem) ultra low cost áron - A kultúra és látnivalók 2/2

2010.07.05. 08:00 | lokoszt | 10 komment

Címkék: utazás spanyolország ryanair mallorca lowcost lokoszt pmi

Zoli kimerírő mallorcai beszámolójának sajnos utolsó része következik. A szép képek mellett természetesen rengeteg turista információt osztott meg velünk.

 

 

A következő nap elmentünk Sollerbe, ebbe a gyönyörű hegyi kisvárosba. Ide a Plaça d'Espanya-ról közlekedő nosztalgia kisvasúttal (10 € oda, 17 € oda-vissza) lehet eljutni lélegzetelállítóan szép tájon keresztül. Az út során elhaladunk narancs és citromligetek mellett, amelyek fáinak termései szinte belógnak a szerelvényekbe. Útközben egy nagyon szép völgyben megállt a vonat, és lehetett fényképezni a tájat, amely után megérkeztünk a városba.

Hihetetlen szép utcácskák vannak különleges kőházakkal, amelyek tényleg egyedivé teszik Sollert.

Innen van egy nosztalgia villamos 4 €-ért Puerto de Soller-be, de lehet kirándulni is, és mi az utóbbit választottuk és legyalogoltuk a kb. 5 kilométeres távot, ami turistajelzésekkel ki volt jelölve. Egyébként Mallorcán mindenhol láttunk kiépített kirándulóhelyet, bicikliútat, tehát aki gyalog vagy két keréken akar menni, az is megtalálja a számítását. Megérte lesétálnunk a kikötőig, mert nagyon szép a táj és egy kicsit belekóstolhatunk a vidéki Mallorca-ba is. Puerto de Soller egy nagyon szép kis halászfalu és az embernek az az érzése, hogy nem is Spanyolországban, hanem mondjuk Saint Tropez-n van. Ez nem véletlen, mert a szigetnek ez a része elég elzárt volt a vasút megépülése előtt, és a kereskedelem főleg a franciákkal történt, így nagyon sok francia hatás érte ezt a régiót. Visszafele kipróbáltuk a villamost és visszavonatoztunk, de low cost tippként mondom, hogy megy vissza busz is faluból Palma-ra illetve El Arenalba 3-4 € körüli áron és szintén nagy élmény, mert nagyon szép tájakon megy keresztül.

Másnap elmentünk Porto Cristoba, hogy megnézzük a Sárkány Barlangot, amely egy nagy cseppkőbarlang, a Martel tóval, ami a világ egyik legnagyobb földalatti tava - 177 méter hosszú, és 40 méter széles. A busz oda-vissza 11 euró volt Palma-ból, és a belépő a barlangba pedig 14 euró, úgyhogy jobban jártunk volna, ha befizetünk egy buszos kirándulásra 26 €-ért, mert az háztól házig vitt volna minket. De ezt ugye előre nem tudhattuk, és így is eljutottunk azért kényelmesen ide. Maga a barlang nem egy nagy szám egy magyarnak, hiszen még pestről sem kell kitennünk a lábunkat, hogyha cseppköveket akarunk nézni.

A belépő tartalmazott egy rövid komolyzenei koncertet, amelyet a tavon kivilágított csónakokban adtak elő. Mi annyira nem voltunk tőle elragadtatva, máskor nem jönnék el ide, inkább ennyi pénzért valami mást néznék meg.
Az utolsó előtti teljes napon elmentünk két városkába, Valdemossa-ba és Deia-ba. Mindkettő a hegyek között fekszik egymáshoz elég közel. Ide is busszal lehet eljutni, 3-4 € a jegy. Valdemossa is nagyon különleges és arról híres, hogy itt szállt meg egy rövid időre Chopin és George Sand irónő, éppen mikor szerelmesek voltak egymásba.

Deia szintén irodalmi látványosság, itt lakott és itt is van eltemetve Robert Graves iró, aki az Én, Claudius című könyv szerzője. Róla azt érdemes tudni, hogy 90 évig élt, és mindig élharcosa volt Mallorca természeti és kulturális értékeinek megőrzéséért küzdőknek. Ennek akkor lett érdekes pikantériája, mikor az egyik újságíró kiderítette, hogy fiatalon az író szintén turisztikai ingatlanspekulációval foglakozott a szigeten...


Az utolsó nap, hogy ne csak buszozzunk, vonattal elmentünk megnézni Inca-ban, belső-mallorcai mezőgazdasági övezet egyik legnagyobb városában lévő minden csütörtökön megrendezésre kerülő piacot. Ez eléggé fel van kapva a turisták körében, ezért sajnos itt is csak bóvlit lehetett kapni, üdítő kivételt talán egy-két kerámiaárus jelentette.
Elutazásunk előtt még betértünk a helyi szupermarketbe vásárolni. Praktikus ajándékötletként megemlíteném a tipikus spanyol és katalán élelmiszerek közül kettőt. Az egyik a fuet, amely egy kicsi katalán nemespenészes szalámi (hasonló a mi téliszaláminkhoz, csak kisebb és büdösebb), illetve a sonkák királyát, a jamon serrano-t, amelyet egy speciális hegyi félvad, makkon nevelt disznóból készítenek. Mindkettő kb. 1/3-ába kerül, mintha a reptéren vennénk, és betehető még a kabintéri csomagba is, nem veszik el.
Sajnos nagyon gyorsan eljött az idő, hogy haza kellett indulnunk, visszafele is szintén a Ryanair pozsonyi járatával mentünk. A gép 16 órakor indul, és 18.30-ra ér oda menetrendszerűen.  A beszállítás pontosan indult, mindenki tudta a dolgát, kivétel egy magyar hölgy volt, aki magyarázta a szintén magyar reptéri alkalmazottnak, hogy nem érti, miért kell belegyömöszölni a retiküljét a kézipoggyászába, hiszen odafele nem kellett... 
Szóval már bent voltunk, mikor a kapitány közölte, hogy egy órát késik a gép indulása, na, ekkor kezdtem idegeskedni, mert így elég sanszos lesz elérni a 19.55-ös vonatot Pestre. A személyzet egyébként spanyol volt a gépen, és tényleg nagyon szolgálatkészek voltak. Szerencsére behoztunk egy fél órát a késésünkből, de még így is mire kiértünk a pozsonyi reptérről már 19.15 volt. Nem mertem kockáztatni, ezért bepattantunk egy taxiba és elvitettük magunkat a pályaudvarra, ami 15-20 percbe telt és 25 € volt. Nem tudom, hogy ez sok vagy kevés, de remélem nem vágtak át minket nagyon.
Pozsony az a város, ami mindig tud kellemetlen meglepetéseket okozni, és ez nem is maradt el. A vonat késett 10 percet, és nagyon sokan vártak rá, és mikor megjött mindenki kezdett felszállni a vonatra, mikor mi is szálltunk föl, éreztük, hogy valaki nagyon nyom hátulról. Hát zsebtolvajok voltak, akik ki akartak minket zsebelni, szerencsére nem tudtak semmit elvinni a hátizsákból. Szóval egy kicsit stresszesen mentünk hazafele, amit még az is tetőzött, hogy Budapest határában valahol „Rákosmazsolánál” negyven percet állt a vonat forgalmi okok miatt, úgyhogy éjfél felé keveredtünk haza.
Összefoglalva mindenkinek ajánlom Mallorca-t, mert egy nagyon szép, nem drága és látnivalóban gazdag uticél.


 

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr152126186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.07.05. 12:46:56

"amit még az is tetőzött, hogy Budapest határában valahol „Rákosmazsolánál” negyven percet állt a vonat forgalmi okok miatt"

annyira szánalms a magyar vasút, hogy folyamatosan eljátssza, hogy a Kleti előtt megfogja a vonatot. Óriási forgalmi okai lehetnek este 10 után, hogy nem lehet bemenni. aztán meg töküres csarnok mellett szintén "forgalmi okok" miatt kidobnak az első-második vágányra, a világvégére.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.07.05. 12:47:31

de hogy Mallorcához is hozzászóljak: szép-szép, de engem nem győzött meg :)

sportswear 2010.07.05. 14:11:52

Hát én is kivántam egy vasútmérnökakasztást, 30 perc várakozás után a semmi közepén :-)

Sylba 2010.07.05. 20:35:23

@mestska: Előszőr a kommentekhez szólnék, az hogy Zoli mindent leírt, teljes részletességgel inkább előnye a cikknek, mint hátránya. Engem sem győzne meg, ha nem látnék mellette képet, és én teljesen más arcát ismertem eddig Mallorcának. De abba belekötni, ami tény, az szerintem butaság. A cikk nem azért van, hogy megnézzük, hogy mibe tudunk belekötni. Ez nem lecseszés, csak a hangnem valahogy nem idevaló.

Nekem tetszett a beszámoló, ami nem egy tipikus ülök és tengeren heverészek sztori, hanem történik is benne valami. Én nekem nagy favorit Mallorca, így az első részben ismertetett programokat megejtjük.

Mallorcán vannak kastélyok,és még sok sok szép épület is az kimaradt, de sebaj.

El kell fogadni, hogy pl míg nekem az néha jobb nyaralás, hogy reggeltől estig járjuk a várost, a környéket, másnak meg az, hogy ül és heverészik.

sportswear 2010.07.06. 16:36:08

Egyébként egy csomó szép hely van még Mallorca-n, amit inkább autóval lehet megnézni, mert azokhoz nehézkes a tömegközlekedés. Én most kötve voltam a tömegközlekedéshez, úgyhogy ezek a helyek a kimaradtak.

tavasz21 2010.07.06. 17:27:07

Jó beszámoló, lehetett tanulni belőle.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.07.08. 10:41:34

@Sylba:

mivan???? Ki beszélt ilyenről?

mestska · http://cities.blog.hu 2010.07.08. 10:46:49

@Sylba:

komolyan kíváncsi vagyok, hogy ezt a sok okosságot, amit leírtál, honnan a túróból sikerült szedned, és hogy sikerült ezt az én hozzászólásomba beleírni?
Hol írtam én bármi kritizálót a poszt írójával, a nyaralási stílusával, vagy bármi mással kapcsolatban? Köszönet neki, hogy ilyen szépen leírta, de engedd már meg, hogy eldönthessem, hogy nekem Mallorca vonzó-e vagy sem. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ki milyen útra szeret járni (spec. én nem üldögélni szeretek, mikor utazom, tehát még a következtetésed is fals volt, ahogy az egész hozzászólásod értelmetlen), egyszerűen számomra Mallorca nem vonzó, se a strandja, se a többi része.

Úgyhogy szerintem olvasd el mégegyszer mit írtam, és máskor gondolkodj...
süti beállítások módosítása