Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Genfi infók

2010.12.16. 12:50 | tg_mak | 3 komment

Címkék: városok fapados easyjet genf lowcost városlátogatás helyi info

November végén Genfben jártam 2 barátommal. Olyan hosszú beszámolót írtam, hogy végül inkább ketté bontottam. Az előző cikkben meghagyom az utazás leírását, a látnivalókat és az élményeket (ld. a város turisztikai honlapja), ebbe a cikkbe pedig a praktikus infókat és teszem bele, különös figyelemmel a tömegközlekedésre. Igyekszem mindent összeszedni, amit a szervezéskor használtam, hogy egy jó kis összefoglaló születhessen. Szükség esetén később még bővítem a cikket. 2012.10.19: a  linkeket aktualizáltam.

Genf tömegközlekedési rendszeréről

Két fontos rövidítéssel kezdem: TPG és UNIRESO. Előbbi a városi közlekedést biztosító cég, második a régiós tömegközlekedésért felelős szervezet (BKSZ megfelelője, így beletartozik pl. a vasút is). Jegyvételnél (ami így gyakorlatilag unireso-s jegy) a zónát és az időtartamot kell kiválasztani. A Zone10 magában foglalja Genf várost és a kantont is. Váltható kombinált jegy, amellyel a hálózat francia részén is lehet utazni. Adott zónán belül minden tömegközlekedési eszközre érvényes a jegy, beleértve a kompokat (M1, M2, M3, M4) és az ICN vonatokat is - másod osztályon. :) (Példa: ha a vasút automatájából veszek vonatjegyet a központi pályaudvarról a reptérre, akkor is a legkisebb unireso jegyet ajánlja fel.)

 

 


A hálózat nagyon jól ki van építve, a viszonylatok közt a lehető legtöbb kapcsolatot létesítették annak tervezői, különösen a belvárosban. A kis vidéki falvakba is a városi buszok járnak ki, ügyes menetrend-szabályozással (pl. csak minden 3. busz megy ki a messzi végállomásra).
Külön kiemelném a villamoshálózatot: 4 (5) irányba futó ágai egy pontban találkoznak (Plainpalais), ahol lehetőség van átszállni valamennyi másik irányba. Emellett minden ágról a 3 legfontosabb másik irányba közvetlen kapcsolat van. (Mi először benéztük az átszállást, mert azt hittük a peron is egy, de ettől a kivételtől eltekintve valóban nagyon logikus és példaértékű hálózatról van szó). Folyamatban van egy új villamos vonal építése, amely 5 buszjáratot fog kiváltani.
A társaság irodáiban szerezhető be a nyugat-európai városokba oly megszokott ingyenes, (hallod ezt, BKV?) informatív vonalhálózati térkép, amely nélkülözhetetlen társa az újdonsült genfi turistának. A város ajándékaként a repülővel érkező utas egy 80 perces ingyenjegyet kap a 10-es zónára, amit az érkezési oldalon vehet fel egy automatából (a piros/zöld folyosó előtt). (A jegy olyan, mint az égi manna: korlátlan számú vehető fel (gombnyomásra), de a kiállítástól számított 80 percig érvényes csak.)

 

 


Tájékoztató brosúrák letölthetők a cég honlapjáról (az új honlapon máshogy rendezi a dolgokat, nincs külön letöltési oldal). Sajnos a hálózati térkép a cikk írásakor épp nem volt elérhető, lehet, hogy most készül a 2011-es. Kérésre elküldöm a 2010-est (vektoros pdf). FRISSÍTÉSINNEN letölthető a vonalhálózati térkép.

 

 


Fontosabb jegy árak (másodosztály**, teljes ár)

10-es zóna (Tout Genève) (2012-es árak)

  • CHF3,5 az 1 órás jegy
  • CHF2 a 3 megálló vagy 1 kompmegálló
  • CHF10,6 reggel 5-től üzemzárásig* szóló napijegy (hétvégén 2 főre jó)
  • CHF8 reggel 9-től üzemzárásig* szóló napijegy (hétvégén 2 főre jó) (ez az a jegyfajta, amit Londonban off-peak-nek hívnak, vagyis a reggeli csúcsidőn kívül érvényes csak - turistáknak azonban tökéletes)

Össz-zónás jegyek (Régionaux) (2012-es árak)

  • CHF7 a 2 órás jegy
  • CHF18 reggel 5-től üzemzárásig* szóló napijegy (hétvégén 2 főre jó)
  • CHF13 reggel 9-től üzemzárásig* szóló napijegy (2010-ben CHF12 volt, így ebből talán lehet következtetni a 10es zóna drágulásaira, szóval nem nagyon lesz)

Egy adott külső zónára CHF3,40 az 1 órás jegy.

További jegyfajták iránt az előbb hivatkozott honlapon lehet tájékozódni, ahol néhány letölthető színes összefoglaló is segítségünkre van, ám ezek többnyire franciául vannak. FRISSÍTÉS: elkészült az új honlap, készül az angol változat is!

* Azt, hogy üzemzárásig érvényes, a TPG brosúrában olvastam. Ez valószínűleg az utolsó éjszakai buszokat jelenti, mivel a honlapon lévő jegyleírásnál az olvasható, hogy másnap hajnali 5-ig érvényesek. Több dolog is erre utal.
** Nem vicc: mivel a genfi jegyekkel a vonatra is fel lehet szállni, ott van jelentősége.

 

 


Praktikus infók:

    • a reptéri Migros (olyan mint itthon a Tesco, csak ez minőségi, és nemzeti) minden nap (!) nyitva van 8-21-ig
    • a napijegy (9 óra utáni is) hétvégén 2 főnek jó
    • Olcsó szállás a City Hostel Geneva (22 eurótól fejenként, reggeli nélkül), vagy a Geneva Youth Hostel (2011-ben újították fel, ágy kapható 26,65 eurótól fejenként, reggelivel, de tagsági kártya szükséges, ami napi 6 euró (nem tagoknak a legolcsóbb ár 31,65 euró); talán a magyar tagkártya is jó, el kell olvasni a honlapjukon). Természetesen van privát 2 ágyas szoba is, ezek magasabb áron vannak. A Szent Péter otthon 36 frankért ajánl kétágyas szobát, hivatalosan csak hölgyeknek, kiskapu a komment szerint nincs. Netes kereséssel találhatók továbbiak is, pl. a hostelbookers-en találtam központi helyen 2 fős szobát 42 euróért fejenként, vagy külvárosban apartmant 21 euróért fejenként, de 4 embert ki kell fizetni... szóval választék van, csak meg kell találni az olcsókat.
    • Francia oldalon a Formule1 jelenthet olcsó megoldást szállásproblémára (35 euró körül lehet megszállni; ez szobaár reggeli nélkül, és 3-an is lehet aludni, így nagyon olcsó). Utóbbihoz nem feltétlenül kell francia zónára érvényes jegy, elég elmenni Meyrin-Gravière-be (14, 16-os villamos, (56,) 57-es busz, utóbbi a reptérről közvetlen), majd tovább egyenesen a Dubois utcán 20 perc séta.

 

 

  • Genfi fizetett szálláshelyhez ingyenes tömegközlekedési kártya jár (a tartózkodás idejére, a 10-es zónára. Azt nem tudom, hogy ez csak Genf városára, vagy az egész 10-es zónára értendő, de az biztos, hogy a Formule1-nél nem, mert az Franciaországban van).
  • Az automaták elfogadják az eurót is (csak érmét, frankból is).
  • Fondue: finom! :) Mivel családnál laktunk, személyesen ismerhettük meg a szertartás pontos menetét (többféle sajtot valami pálinkával keverve tűzön krémmé olvasztunk, majd evés közben is folyamatosan melegítve pirítós darabokat belemártva fogyasztunk). Most már tudom: hogy sajttól is jól tud lakni az ember, pláne, ha fél litert eszik meg belőle (utólag nem hittük el, hogy elfogyott). Abszolút közösségi időtöltés. Nappal fogyasztják, mert este megüli a gyomrot.
  • A Migros áruházban minőségi saját márkás kaja kapható olcsón, a legolcsóbb csoki 0,45CHF (100g) volt, és vetekszik egy átlagos Bocival, amit ugye 100 forintért nem kapsz. Szóval ott a legolcsóbb nem ócska, csak olcsó. Sok boltban látható aznap lejáró akciós kaja, amit így néha magyar áraknál is olcsóbban lehet megvenni.

 

 

 

Ajánlott oldalak:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr562519424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DePassant 2010.12.16. 17:45:36

annyit hozzáfűznék, hogy Genf (és Svájc) drága. kaja szempontjából a szupermarketek is drágák, de készüljünk fel arra, hogy gyrosok, pizzák 10 franknál kezdődnek (2000Ft), mekiben és egyéb gyorséttermekben is készüljünk fel a dupla árakra (ami nem csak a Mo-i duplája, hanem a nyugat-európainak is). Ami olcsó az a csoki. Mi amíg kinn voltunk főztünk, de még a "nyersanyag" is drága volt. Szerintem.
Valamint Genfbe szerintem inkább tavasszal/nyáron/ősszel: amikor megy a jet d'eau, nincs behavazva a virágóra, és a hajókázás is élvezetes :)

tg_mak 2010.12.16. 17:58:16

Valóban, ezt meg tudom erősíteni.
Mivel a kaját szendvicsekből oldottuk meg, a pár akciós terméken kívül nem tűnt fel a nagy drágaság (abból indultam, ki, hogy a legdrágább országnak mondott Angliában fillérekből ki tudtunk hozna kajákat saját márkás cuccokból). Mondjuk ami étterem táblákat megnéztünk, tényleg ijesztőek voltak. Ezért élnek sokan a környező francia területeken.

utazóslány 2011.02.10. 20:29:23

Most jöttünk vissza Genfből, ahol nagyon jól tudtuk hasznosítani ezeket az infókat :)
Két kiegészítés:
- a Geneva Youth Hostel nincs zárva a felújítás alatt, csak átmenetileg kevesebb szobája és szolgáltatása van
- a Szent Péter otthonban pedig sajnos nincs kiskapu, csak nőknek adják ki a szobákat. Mi próbálkoztunk mindennel, de hiába
süti beállítások módosítása