Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Télből a tavaszba – irány Mallorca

2009.01.24. 18:11 | lokoszt | 5 komment

Címkék: repülés beszámoló ryanair fapados lowcost olcsó repülőjegy repülőterek lokoszt

Elsősorban a szerencsés időpontválasztásnak köszönhetően, még sikerült a Ryanair - Budapest-Bréma, Frankfurt –Budapest - utolsó járatainak egyikével eljutni Mallorcára. Az írigylésre méltó utazásról polygon számolt be nekünk.

 

A január 8-12-ig tartó „nyaralás” útvonala a BUD-BRE-PMI-HHN-BUD volt, végig FR-rel.
Valamennyi járat pontosan indult és általában 15-20 perccel korábban érkezett, aminek következtében két alkalommal is „fanfáros” leszállásban részesültünk.
A szigeten 15 fok (itthon ugyanekkor -10), ragyogó napsütés.

Mallorca repülőtere - a Son Sant Joan - a sziget méreteihez képest hatalmasnak tűnik. Méreteit elsősorban a nyári főszezon indokolja, mikor nyaralók és turisták milliói lepik el a szigetet, ilyenkor Európa egyik legforgalmasabb légikikötőjévé válik.



Érkezés

Landolás után csőre érkezünk, kis gyaloglás és mozgólépcsőzés után máris a csomagkiadóban vagyunk. Lókoszt utasok lévén nagy valószínűséggel nincs feladott csomagunk, ezért ezt mellőzve elindulunk megkeresni a kijáratot. Ez – az épület méreteiből adódóan – első látásra nem is tűnik egyszerűnek. Kövessük azonban bátran a viszonylag sűrűn elhelyezett exit/salida feliratú táblákat. Parkoló bejárat, mozgójárda mellett haladunk el, elbizonytalanodva, vajon jó helyen járunk-e? De támaszkodjunk továbbra is a táblákra és hamarosan az érkezési oldalon találjuk magunkat. Itt már láthatók a transzfer buszokat, taxikat hirdető feliratok.

Palma, a sziget fővárosa reptértől 5-6 km-re található. A városba – vagy a sziget más részére – történő bejutás többféleképpen történhet.

- Szinte mindegyik nagyobb gépkocsi kölcsönző képviseli magát a reptéren, így autót könnyűszerrel bérelhetünk. Megtehetjük ezt még itthonról, neten keresztül is, ezáltal időt is spórolhatunk.
- Taxit szinte bárhol foghatunk, az érkezési oldalon is biztosan találunk. A tarifák elfogadhatóak, nagyobb távolságok esetén – így reptér-Palma viszonylatban is - fix. díjakkal számolnak. A díjak, tarifák – mindenki számára látható módon, táblákon vannak feltüntetve. Mallorcán gyakoriak a női taxisok.
- A legolcsóbb természetesen a busszal történő bejutás. Palmaba az 1-es busz megy, gyakran, és egészen éjfélig közlekedik. A buszmegállót a következőképpen találjuk meg: az érkezési csarnok előtt táblák jelzik (1-8-ig) a buszmegállókat. A jelölés kicsit zavarba ejtő, mivel buszokat nem látunk, lévén a kijárat előtt közvetlen út sincs. Menjünk a 3. megállóba, innen egy széles, fedett, természetesen mozgójárdával ellátott út indul. Ennek végén - mintegy 70-80 m-re – található az 1-es busz megállója. A jegy 1.85 €, a sofőrnél tudunk venni. Nem fontos pontos összeggel rendelkezni, mivel a sofőrnél rollnikban áll az aprópénz, minden esetben vissza tud adni. Ez egyébként jellemző a sziget valamennyi buszára is.


A buszokon hangosbemondó működik, az aktuális, valamint a következő ( proxima parada ) megállót is kétszer-kétszer bemondják. Sok buszon fényújságon is kiírják a megállókat.
Helyi buszok menetrendje.

Palmaban a Plaza d’ Espanyan érdemes leszállni, ez a város közlekedési csomópontja. Innen indulnak a helyi, és környező üdülőhelyekre a buszok ( 1-1.2 €/jegy ), itt található a Sollerbe és Incaba menő vonatok végállomása is. A téren információs iroda működik, ahol kaphatunk ingyenes térképet, menetrendet és mindenféle felvilágosítást. Az iroda mögötti parkon végigsétálva a buszpályaudvarra jutunk, innen a sziget szinte minden pontjára indulnak buszok. Amennyiben nem bérlünk gépkocsit, érdemes a buszokat igénybe venni, nem drágák, és gyakran járnak.
Távolsági buszok menetrendje. 

Célszerű gépkocsit bérelni, mert a sziget fejlett és jó minőségű útvonal hálózattal rendelkezik. Az autópályák ingyenesek, fizetni csak a Sollerbe menő alagút igénybe vételéért kell ( 4 €).
Gépkocsi kölcsönzőket az üdülőhelyeken minden „második sarkon” találunk.
Palma városa is megér egy napot: a La Seu katedrális, a kikötő, a Bellver kastély, a vásárcsarnok, az elegáns bevásárló utcák…vagy csak céltalan csavargás az óváros szűk utcácskáiban, egy café con leche a számtalan bár egyikében.
 
Indulás

A reptérre az itt bérelt gépkocsival, taxival, vagy busszal érkezhetünk. Az 1-es busz közvetlenül az indulási oldal bejáratánál áll meg. A közel 90 check-inn pult a földszinti hatalmas csarnokban található. Sűrűn találunk monitorokat, így a tájékozódás nem nehéz. Az emelet két végén jutunk a biztonsági ellenőrzéshez, ezen átjutva az ABCD terminálra. Rövid séta után az AB balra, a CD jobbra fordul. Monitorok itt is sűrűn találhatók, ezeken megtalálhatjuk gépünket, amely a közel 90 kapu egyikéről indul.
A terminál egy kisebbfajta bevásárló központra hajaz, nem éppen lókosztos árakkal.
( A reptéren történő alvással kapcsolatosan nincs tapasztalatom, de sok, karfa nélküli, 3-4 tagú  bőrüléses szék van, így ezzel sok gond nem lehet. )

Aztán a beszállítás, indulás csőről, hosszú taxizás a felszállás előtt…visszatekintés kicsit szomorú szemmel a szigetre, melyet a helybeliek „La Luminosa”-nak – „a szikrázó fények szigete”-nek neveznek. Nem véletlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr79900011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2009.01.25. 11:06:58

Gondolkozom egy PMI-n vagy egy IBZ-n, a beszámolókat olvasva :)

Grat., jó kis túra lehetett!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.01.27. 23:36:05

Milyen volt az idójárás januárban? Mi április elején utazunk.
Remélem Svédországhoz képest nagy lesz a különbség!
Nem mintha itt nagyon hideg lenne. Ez a 3. tél amit itt töltünk, de még eddig nem igen fáztunk jobban mint otthon.

doki.zsuzsa 2009.02.01. 07:26:21

a felső kép hol készült?

polygon3 2009.02.08. 19:51:24

Es Trenc fehér homokos partján.

epresmilkacsoki · http://www.lepjat.hu 2010.11.29. 09:48:36

Gratulálok az utazáshoz. A leírás alapján valóban megirigyeltem ezt az utazást. Biztosan fantasztikus élményben volt részed. Ezzel most felkeltetted az érdeklődésemet, lehet, hogy én is szervezek egy kirándulást Mallorcára.
süti beállítások módosítása