Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Barcelona a lokoszt paradicsom - valószínűleg első rész

2008.12.27. 06:53 | lokoszt | 14 komment

Címkék: barcelona utazás spanyolország wizz katalónia városok fapados wizzair bcn olcsó repülőjegy lokoszt clickair

Korábban már körbeujjongtuk, hogy Barcelona központi repülőtere a lehető legjobb helyen van, ráadásul a Clickair után - március végétől - a WizzAir is eldob az El Pratra. Most betekintést nyerhetünk a város mindennapjaiba és a cikk elolvasása után máris nyúlhatunk az egér után egy jó kis tavaszi katalán repjegy reményében.  Ingyen jegyben ne reménykedjünk, ha 20 ezer forint körül tudunk repjegyet találni, szerintem már megéri.

 

Barcelona Katalónia fővárosa, Spanyolország része, lakosai a katalánok, akik diplomatikusan és taktikusan alakítják ki a saját autonómiájukat (nem úgy, mint a hasonló cipőben járó baszkok). 2005-ös adatok szerint 1.593.075 millió lakosa van a Földközi-tenger partján fekvő városnak, ahol kellemes klíma fogadja az embert szeptembertől májusig. A nyár kíméletlenül meleg, amit valamelyest enyhít a tenger, a minden szálláson megtalálható légkondi és a lépten-nyomon kapható jéghideg cava (fehér habzóbor, én mindig olyan helyen voltam, ahol úgy szolgálták fel fehér gyümölcsökkel, mint a sangriát szokás).

A tél is kellemes, sós párás időjárású, bár a szél ebben az évszakban elég vad tud lenni, alapjában véve nem zavaró. Havazni nagy ritkán szokott, a katalánok eljárnak a gyorsan megközelíthető Pireneusokba síelni, ha hóra vágynak. Az eső elég kiszámíthatatlan, ritkán szokott esni, gyakorlatilag amikor ellátogattam oda, mint a kétszer sikerült egy-egy esős napot kifogni, amíg ott éltem, talán az ősz volt kissé esősebb, de nem volt jellemző így sem igazából az időjárásra.


Maga a város 10 kerületre van osztva. Az első kerület a Ciutat Vella, ahol a város történelmi központja is van, a Barri Gothic, a Barceloneta, az El Raval, a Barri de la Ribera.
A Ciutat Vellában található a látnivalók 80%-a, illetve a katalán hivatalok, a színház, múzeumok tömkelege, várromok, a La Catedral, a Katalán Kormány több hivatalos inztézménye, a városháza stb.
Barcelonában az a szimpatikus, hogy ha valaki kevés pénzzel megy el, akkor is hetekig tud bolyongani a városban újabb és újabb csodákat látva teljesen ingyen és bérmentve. Nekem egy bő év is kevés volt arra, hogy az ingyen megnézhető nevezetességeket megnézzem, illetve minden hónap harmadik vasárnapján vagy szombatján ingyenes volt bizonyos múzeumok látogatása, így tudtam bejutni a Museo Picasso-ba is (többek között).
Általában a turisztikai pontokon lehet ezekről az akciókról pontosan értesülni.
Akinek van mit a tejbe aprítani, feltételnül élvezze ki, hogy minden este színvonalas koncertek, színházi előadások csábítják a vájt fülű közönséget.

A tömegközlekedés nagyon jó, zónákra van osztva a város, és bárki számára érthetően jelzik is az automatákon, ahol a jegyet meg lehet venni (minden automata kiírja angolul, spanyolul, katalánul a teendőket és  információkat jegy vásárlásánál). A föld alatt a metro és a ferrocarrils és a Renfe közlekedik, a háromnak nem ugyan azok az állomásai, erről érdemes megnézni a kis térképeket, amiket az állomásokon megtalálunk, illetve a Placa de Catalunia (Barcelona főtere) az, ahol ez kavarodást okozhat, hiszen onnan indul szinte az összes ferrocarrils és minden metrovonal érinti ezt az állomást.
http://www.tmb.cat/en_US/home.jsp
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferrocarrils_de_la_Generalitat_de_Catalunya
http://horarios.renfe.es/hir/ingles.html

A háromnak jól láthatóan különböző jele van, színben és formában is eltér. A föld alatt közlekedő járművekhez az akadálymentesített eljutás kiválóan meg van oldva liftekkel, melyek mindig működnek, átlátszó falúak (csak egyszer szorultam be sok év alatt, de az is megoldódott negyed óra alatt).
A busszal közlekedés is egyszerű, a járatok hatalmas nagy busztérképeken (lásd lentebb,  ahol egy ismerős várost is felfedezhetünk:) láthatóak minden buszmegállóban, ha valaki tehát nem akar föld alá menni, vagy gyalogolni, könnyen megtervezheti útvonalát ad hoc is a buszokkal.

A katalánok beszélnek spanyolul, az angoluk (HA beszélik) kicsit furcsa, általában a "biznisz inglis" és a "konyhanyelv" keveréke, de jól megértik a franciát, ami hasonlít a katalánra egy kicsit, illetve az olaszt, ami a spanyol testvérnyelve.

Barcelona kiváló arra, hogy körbe utazgassuk a környéket, elmenjünk Sitges-be, a Costa Brava különböző városkáiba - akár Gironába, ahol meg aztán  még fapados  repülőtér is van...Ehhez szintén buszra lehet szállni, vagy Ferrocarrils-re. A buszosok az Estacion Nord-ot keressék az Arc de Triompf-nál. Vigyázat, nem szokványos a magyarok számára, hogy nem úticél szerint kell jegyet venni, hanem busztársaság szerint. A piacot a busztársaságok felosztották maguk között, így egy helyre kizárólagosan egy társaság busza megy, ennek megfelelően a busztársaság kasszáját kell megkeresni az épületben és ott kérni a jegyet (csak oda vagy oda-vissza meg lehet venni).
A mi körülményeinkhez képest az is különbség, hogy a buszra helyjegyet adnak, illetve indulás előtt a pénztáros mindig egyeztet a buszsofőrrel, hogy hány jegyet adott el, így én már voltam olyan helyzetben, hogy a busz visszakanyarodott az állomásra, mert telefonon szólt a pénztáros leányzó, hogy még két utasnak adott jegyet és értük vissza kell menni. A sofőr pedig arcrángás nélkül azonnal visszafordult, mert az utasért vannak és nem fordítva.



A szállások elég változóak Barcelonában. Akár külső kerületbe is lehet menni, akár a központban is lehet aludni. Amikor először mentem vissza Barcelonába egy Barri Gothic-ban lévő szállodába foglaltam online szobát, amikor oda értem, akkor mondták, hogy sajnos csőtörés miatt máshova vagyok elszállásolva. Egy teljes apartmant kaptam a Ps. de Gracia végén, ugyan azért a pénzért.


Ugyanakkor idén ősszel a belvárosi, negyedik emeleti szállás elhelyezkedése csillagos tizes volt, a tisztaság illetve a recepció 10-ből 5 pontot kapott.
Fel kell készülni, hogy - mivel a szállásadásból próbálnak sokan megélni-, bizony belefuthat bárki csak spanyolul és katalánul beszélő recepciósba, tulajba, személyzetbe.
Ez áthidalható egy útiszótárral, de ha bármi kérdésünk van még utazás előtt, jobb, ha rákérdezünk, beszélnek-e angolul(németül/franciául).
Ha az angol nyelvű emailre nem jön válasz az jelentheti azt is, hogy nem beszélnek spanyolon kívül más nyelvet (én így jártam az ősszel).
Azt még szem előtt kell tartani, hogy elég sok dél-amerikai munkás dolgozik városszerte, akik szintén más akcentust, speciális szavakat használnak, valamint kizárólag spanyolul beszélnek.

 

 



A boltok (mercado) szieszta alatt zárva vannak, ahogy a hivatalok is (délután fél 1 és fél 4 között, változó boltonként), de a supermercado-kra (szupermarketek) egész nap számíthat az ember.
Általában reggel 6-7 között nyitnak és 9-10ig is állják a sarat. Itt mindent meg lehet találni az olcsó és finom spanyol söröktől kezdve a zöldségen át az edényekig, tusfürdőkig, úgyhogy ha valaki jó fapados utasként érkezett, 2-3 euróból egy tisztasági csomagot gyorsan összeállíthat két főre, és pár eurocentért kiválóan vágó műanyag kést, egyéb eszközöket kaphat.

Az éttermekről annyit, hogy tele a város tapas bárral, kiülős helyekkel, elegáns éttermekkel, így mindenki megtalálja a pénztárcájához valót.
A paneriák péküzletek, érdemes bemenni péksütikért, bagettekért (a bagett ott a normális kenyér).
Személyes kedvencem a Las Palmeras az édességekből.

Ha valaki hajnalban (szó szerint) megy Paneriákba, vagy Churros "tejivókba", akkor 1-3 euróért kosárban adják a még megmaradt finomságokat.
A katalán konyha sokszínű, persze a tenger gyümölcsei szerepelnek benne egyrészről, másrészről a bárány, a bab, a hagyma, és egyéb tésztás ételek.
Persze kötelező kör a Jamón serrano, az igazi sangría, a cava, a crema catalana a calsots, ami hatalmas nagy hagymák szabad tűzön való megsütésével kezdődik, amiket
paradicsomos szószba kell mártogatni, úgy megenni.

A nyúl a bárány szintén fontos elemei a katalán konyhának. A kolbászuk (salchichas) akkor nyerheti el tetszését a magyaroknak, ha láthatóan paprikás, van valami színe. A kis kolbászkákat nem nagyon fűszerezik, nekem nem ízlettek.

A gyorséttermek is külön művészet a katalánoknál. A Bocatta (szendvics bár), illetve a Pan verseng az amerikai megszállókkal, elég jó eredménnyel.
A menükben normális bagettből készült szendvicsek, sütemények, fokhagymás krémmel (alioli) vagy paradicsomos szósszal tálalt sült krumplik, kávék, sütemények és sör kelletik magukat. Igen, jól olvasta a kedves olvasó: sör is, méghozzá nem az olcsó de rossz fajtából. (a CC logó ne tévesszen meg senkit sem:)

Barcelona nagy sétáló utcája a La Rambla kiváló terepe a zsebtolvajoknak, hamiskártyásoknak, itt a piros-ozóknak, illetve a mutatványosoknak. A Placa Catalunya felőli jobb oldala színesbőrűek, bevándorlók kedvelt szállása, úgyhogy ha valaki arrafelé megy esténként, akkor figyeljen magára, bár kihalt utcák csak hajnal 4-5 körül vannak. De erről majd legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr98843098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki.zsuzsa 2008.12.27. 08:24:50

már alig várom,hogy legyen valami olcsó(bb) jegy Barcelona felé
köszönjük az írást! főleg a konyhaművészetről! baromi éhes lettem :))))))

KEEP · http://joomla.blog.hu 2008.12.27. 08:52:19

Lehet, hogy le kéne állnom a blog olvasgatásával? Nagyon tetszenek ezek a postok, abszolút kedvcsinálók

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.27. 10:48:17

Mivel én csak Pestről tudok menni, nem számolok a BTS-ből induló, olcsó átszállós jegyekkel. A tapasztalatok (Sky, Click) azt mutatják, hogy ha 20e alatt van egy karika, akkor azt foglalni kell. Nekem legutóbb a 25 ezres jeggyel is brutál módon megérte, mert 40 euro volt (1 hétre!) az apartman, a kaja olcsóbb mint itthon stb.

doki.zsuzsa 2008.12.27. 14:29:29

@lokoszt: én messzebb lakom Pesttől mint Te és mégis elmegyek Pozsonyba..engem nem tart vissza, főleg úgy nem,hoyg 3 órával több idő és 4000 ft-tal több kiadás.
én kocsit akarok bérelni,aztán irány jobbra-balra az ország :)

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.27. 15:51:02

@doki.zsuzsa:
na majd egyszer kipróbálom, bár nekem jobb lenne egy Arad :) persze ott már valszeg nem lesz mége gyszer Ryanair

KiNG 2008.12.28. 09:28:33

Hi! Egyik kedvencem Barcelona :)

Nos, Wizznél vannak márc. 31. és jún. 11. között előszezoni olcsó jegyek, 7-17e HUF.
Madrid 7-12e, onnan 28€ a busz Barcelonába, vagy 42€ AVE vonat.

Sky-nál, amit megbízhatósága miatt jobban preferálok, (Pozsony) 33-49€, (Bécs) 49-69€ Barcelona irányába.

Clickair 60€

Vueling Párizs-Barcelona 45€, Párizsba meg Wizzel szintén ilyen olcsón ki lehet jutni Bp-ről :)

Tendino 2008.12.28. 13:35:01

@lokoszt:
40 EUR egy hétre??? ez milyen szállás?

Néhány tippet adhatnátok jó szállásokra. Én jártam már arrafelé néhányszor, de bent a városban nem igazán találtam jó áron jó szállást (kétágyas, külön fürdővel).

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.28. 18:25:05

@Tendino:
Tossa de Mar, tengerparti full apartman október közepén

Tendino 2008.12.29. 14:10:35

@lokoszt:
ja, hogy tengerparti hevenyészés? :)

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.29. 16:15:32

@Tendino:
épp ellenkezőleg. ki nem állhatjuk az ilyesfajta időtöltést :) Csak megakadt az út szervezése során a szemünk egy tossai apartmanon, és úgy számoltuk bőven megéri így megszállni. Barcelonába érkeztünk, kibuszoztunk Tossába, a következő két napon ki is merítettük az ottani lehetőségeket, (fürödni is lehetett még) majd elgurultunk Gironába, és kihasználtunk a következő Ryanair akciót és elmentünk Madridba, onnan Portoba és vissza. Még így transzferekkel, újabb szállásokkal is bőven kereten belül voltunk. Sőt még egy nappal hamarabb le is léptünk a szállásról és egy egész napot elbarcelonáztunk még. Itt voltunk -www.pensionbahia.com/ - igaz nem volt külön fürdője, de full belváros (20 m a Rambla) és egy éjszakára vállalható volt. Amúgy a fürdőszobás áraik sem vészesek, csak már nem volt ilyen szoba.

AP! (törölt) 2008.12.30. 14:33:33

állati. nem főszezonban, de majd őszre időzítve elnézek.

demjengi 2009.08.02. 18:03:24

Mindig nagy vágyam volt Barcelonába eljutni, bár Gaudi-n kívül sokat nem tudtam róla. Hála fapadosainknak most sikerült. BUD-BGY-GRO és vissza volt az útvonal. Csodálatos város.
Már szokásommá vált kisfilmeket készíteni az utazásainkról, azért, hogy ha már nem tudok menni, megnézhessem újra és újra.

Ha valakit érdekel:
Első napunk Barcelonában HQ és hanggal!
www.youtube.com/watch?v=rec9xngbVbY

Második napunk Barcelonában GAUDI.
www.youtube.com/watch?v=W_LmhwJu3eg

2. és 3. napunk Barcelonában
www.youtube.com/watch?v=n_5SvkBMZUQ

demjengi 2009.08.03. 08:30:16

Tanács: Ha gyerekek kezdenek tolongani körülötted aláírást gyűjtve valamire, tartsd a kezed a pénztárcádon, mert a papírok alatt ki akarnak rabolni. Hatalmas mázlink volt, hogy a férjem az utolsó pillanatban ki tudta ütni a pénztárcát a gyerek kezéből.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2009.08.03. 08:37:48

Köszi a videokat és a jó tanácsot. Utóbbira szükség is van, mert rengeteg a trükkös tolvaj arrafelé is. A Ramblason nem is véletlenül hordják az emberek elöl a hátizsákot. Egyszer szóltunk egy magyar családnak, akik a babakocsiba tették a táskájukat, maguk előtt tolták, aztán amikor megálltak valami utcaművészt bámulni, egyszerűen őrizetlenül hagyták, a keselyűk meg egyből kiszúrták és már várták a következő alkalmat.
süti beállítások módosítása