Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

A WizzAir elővette a nagy radírt

2009.04.04. 10:00 | lokoszt | 10 komment

Címkék: fapados wizzair lowcost olcsó repülőjegy

Radír van náluk és nem félnek használni. A WizzAir a Ryanair-t megszégyenítő módon elkezdte kigyomlálni a Budapestről induló, veszteségesnek vélt útjait.


A fapadosinfo legutóbbi hírlevele bizonyára sokaknak okozott kellemetlen reggelt, hisz csupa rossz hírrel szolgáltak.
(Újra)indulása után rögtön megszűnt az osloi járat, ritkul a BRE és HHN után első számú átszálló bázissá avanzsáló bergamoi utak száma is. Még a nagyon népszerűnek és legtöbbször teltházasnak számító londoni járatok számából is levettek néhányat.
Nem elég, hogy sorra zárják be a „kiskapukat” most már sorra törlik az utakat is. Ezzel rövid távon tuti lehet faragni a veszteségeken, de hosszú távon elég sok embernek elveheti a kedvét az utazástól. A sokat tapasztalt lokoszt utasokat is megdöbbenti a módszer: szerdán foglalunk és fizetünk, csütörtökön a cég radíroz, majd 3 hét után (lehet épp utolsó pillanatban) hivatalosan értesít és felajánl: emelt díjason matekozhatunk.
Ha közben ezzel egy másik utat, szállást, vagy csak egy nagy nehezen kikönyörgött szabadságot buktunk, az a mi kárunk.


 
A fapados repülésben (most már el is vonatkoztathatunk a magyar cégtől) eddig megvoltak a választási lehetőségeink, voltak opciók, melyek drágították a repülést, de imitt-amott ezeket ki lehetet kerülni.

- Először lemondtunk a feladott csomagról, (10 euro foglaláskor, 20 euro a reptéren) majd a hülye szigorítás miatt lemondtunk a folyadékokról.
- Most már búcsúzhatunk a free shopban vásárolt italoktól is, (persze nem kötelező olcsó piát venni, de innentől aki megteszi, rakhatja a kézicsomagjába, ahol már ott van a korábban külön felvihető laptop is...)
- Képesek vagyunk 3-4 napra elegendő cuccot belepréselni 10 kilóba és 55x40x20 centibe. Aki viszont picit kilóg ebből, az búcsúzhat:
A, a kézicsomagjától és jó sok eurotól, mert feladottként utazik
B, az utazástól
A tréfát egyre több helyen nem ismerik, mérnek, centiznek még a kapunál is.
- Nem ússzuk meg a kezelési költséget már átutalással sem, (750 Ft/fő/út) szerencsére a kötelező biztosítást vagy a saját érdekeltségű transzfert/autókölcsönzőt már nem tudják ránk verni.
- Ha bankkártyával fizetünk, az eddigi 1050 Ft/fő/út helyett 1500 Ft-ot kell leperkálni ugyanezért, vagyis közel 50%-kal többet.
- Kitalálták az online checkint, nyomtassuk ki otthon, hagyjuk ki a pultot, (ennyivel kevesebbet fizetnek a helyi erőknek)  ne is fizessünk érte. Eddig.  Most már ezzel is levesznek, sajnos nagyon elterjedt, és nem volt belőle bevétel.
- Beszereztünk mindenféle bankkártyákat, melyekkel kikerülhető a foglalási díj. Ez még talán életképes egyes kártyák és egyes légicégek esetén.

Összességében persze – ha ez a hobbink – megválaszthatjuk, hogy mikor, kivel, hova repülünk. Adott esetben simán belefér, hogy minden megszorítással, plusz költséggel is iszonyat jó ár-érték arányú utat tudhatunk le, ha fapadosra szállunk. Hacsak addig nem törlik..

Nagy a sürgés-forgás a WizzAir központjában. Az egyik munkatárs egy hatalmas radírral várja az újabb parancsot, egy másik a Delete billentyűt fényezi, a harmadik pedig a Ctrl-X billentyűkombináció lenyomását gyakorolja. Eközben egy Váradi Józsefnek öltözött tag (egyesek szerint Michael O’ Leary személyesen) ide-oda rakosgat egy ciklámen repcsit Európa térképén. A többiek körbeülik az emeltdíjas telefonszámra kötött készüléket, hátha beugrik egy-két reklamáló hívás ezresért percenként.
Az öltönyös lepöcköl pár LTN-t, gondolkozik, majd eltüntet pár Stockholmot és Göteborgot.
Előhúz egy WC ajtó automatát, kér egy fémszázast, nézegeti, de erről inkább letesz, nincs még itt az ideje. Inkább megvárja a fém kétszázast….
 

BRE: Bréma
HHN: Frankfurt – Hahn
LTN: London - Luton

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr61044959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zahnstein 2009.04.04. 10:02:26

Jó poszt.
Én már találtam megoldást, valószínűleg OK lesz BUD-PRG-OSL útvonalon a W6 BUD-TRF helyett. A jövőre nézve meg U2, NE (ha még lesz) és személygépjármű lesznek a közlekedési eszközeim.

cockney 2009.04.08. 10:40:54

hello, egy s.o.s. kérdés. hó végén megyek PIK-re de kicsit elnéztem az útlevelem érvényességét... elég lesz a személyi? mert sürgösségi útlevéllel már nem igazán lenne lókoszt a túra. köszi.

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2009.04.08. 20:38:46

@cockney: az új kártya formájú mindenképp megfelelő

cockney 2009.04.09. 17:40:00

@sYg: thx, nagy kő esett le a szívemről :) még 1 kérdés mert ryanair-rel még nem repültem. ami fizetés után jött ímélben initerary azt elég kinyomtatnom és vinni ugye? nem szeretném ha a reptéren találnának meg valami lehúzással. köszi

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.04.09. 20:21:00

én megértem a problémáitokat... de szerintem aki 3-4 napra utazik, olcsón, lokosztosan, annak azért férjen bele 10 euró bőrönddíj...

azért érdemes megnézni, hogy még így is annyiért lehet utazni Európa nagy részébe, mint Magyarországon belül vonattal.

én egy utat általában élvezni és kiélvezni szeretek, persze minél olcsóbban, de nem minden áron a legolcsóbban. persze akinek az olcsóutazás vallás, annak ez problémát okoz, de szerintem annyira még nem nagy baj ez...

(az már igen, hogy szerdán foglalsz és csütörtökön törlik)

csekkin 2009.04.09. 21:22:05

@cockney: Itinerary sem kell, elég a csupasz kód. Azt sem nagyon kérik egyébként (Dublin kivétel). Nyugi, nem találnak meg lehúzással, feltéve, ha onlány csekkint jelöltél be persze :-)

AP! (törölt) 2009.04.10. 22:42:34

@cockney: két héttel az indulás előtt lehet majd checkolni online, azt kell kinyomtatni és vinni.

Axum 2009.04.10. 23:05:17

3-4 napos utazáshoz minek börönd meg laptop? Én 2 hetes nyaralásra is csak kézipoggyásszal megyek. (Tudtátok, hogy aki reptéren dolgozik, az SOHA nem ad fel poggyászt? vajon miért? :) )

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.04.11. 08:33:38

jó poszt, ez tetszett..

elborzaszt, hogy egyes kretének hova züllesztik a repülést. hol vannak már a régi szép idők! :(

doki.zsuzsa 2009.04.11. 18:10:55

@zahnstein: május 12-16-ig terjedő OSloi utamat lecseréltem egy portói útra

Ti meg éppen Norvégiát veszitek célba-- amikor meg a hátam mögött utazol,nem veszlek észre-
utazunk mi még egyszer az életben együtt? :)

anyadnak_palankot-tal voltunk úgy sokáig,hogy amikor én érkeztem ő ment, ha én BCN-re mentem, akkor ő Malmöbe,de 30.-án összejött a nyga tali és együtt utzaztunk Dublinba,ahol Te meg a másik oldalon a köv.sorban ültél :(((
süti beállítások módosítása