Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Biztonsági ellenőrzés a reptereken

2008.11.22. 01:39 | sYg | 8 komment

Címkék: security ellenőrzés folyadék kézipoggyász

Minden valószínűség szerint repülős utazásunk egyik kellemetlen, de nem kikerülhető procedúrája a biztonsági ellenőrzés. A mostani fiatalokban nem is, de a harminc feletti korosztályban talán még ma is furcsa, megmagyarázhatatlan bizsergés fut végig egy ilyen "turkálós" ellenőrzés során. Jól felkészült lokoszt utas itt sem fog meghátrálni, lássuk mi alapján jutunk át a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban. Alapnak tekintsük a budapesti repteret, bár a szabályok minden reptéren egyformák, alkalmazásukban lehetnek (mentalitásbeli;)) különbségek

Kezdjük a poggyásszal. Lokoszt utas ugyebár csak kézipogyóval utazik, ezért a feladott csomagot felejtsük is el. 2006 novembere óta a legfontosabb változás a kézipoggyászban szállítható folyadékok mennyisége. Az Európai Unió szabályzatával összhangban azt a célt szolgálják, hogy megvédjék az utasokat a folyadék-alapú robbanószerek fenyegetésétől. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók.A DM üzletekben külön polcon megtalálhatók a megfelelő kiszerelésű samponok, tusfürdők stb. Félreértésekre adhat okot, hogy mit is nevezünk folyadéknak. Nagyon egyszerűen mindent ami elfolyik vagy kenni lehet :)
A kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni. Ezt nálunk többnyire a bizt. ellenőrzésnél lehet kérni, ingyenes. Fontos megjegyezni, ha az adott folyadék, borotvahab, bármi, 100ml-nél nagyobb kiszerelésű, de már csak cca. 50ml folyadék van benne, akkor is kidobásra kerül, minden esetben az ürtartalom számít. Tehát összesen 10 db, max 100ml-es cuccot vihetünk magunkkal. Ha nagyon szeretnénk valami folyékonyat ajándékozni, pölö Hungar/un/ikumot :) a kint élő cimboráknak, akkor azt az ellenőrzés után található üzletekben megvehetjük. Ha utunk során valahol átszállunk, akkor az itt vásárolt terméket egy műanyag zacsiban zárassuk le az eladóval (én a magam részéről a blokkot is elraknám). UPDATE: A blokkot is a zacsiba kell rakni 24óráig érvényes "kidobás elleni védelmet" biztosít
Természetesen az utasok felvihetik a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket. Itt utalnék a fentebb említett mentalitásbeli különbségekre, merthogy Ferihegyen a limit feletti kontaklencse folyadékomat az ellenőrzés után (pár csepp a kezemre) elengedték, majd hazafelé, a külhoni ellenőrőkkel  küzdenem kellett egy pöttyet ;)
 

És végül az egyéb repülés ill. közbiztonságra veszélyes tárgyakat se felejtsük a csomagunkban, a teljesség igénye nélkül: bicska, kés, olló, manikűrkészlet, reszelő, dísztőr, bármilyen szúró-vágó eszköz, önvédelmi eszközök (gázspray), fegyver, lőszer :)

A hivatalos tájékoztató anyag itt elérhető:

http://bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=1324

Ha valami mégis marad, a biztonsági ember megnézi és eldönti mi lészen a sorsa ;)

Amennyiben annnyira jók vagyunk magunkhoz, hogy laptoppal közlekedünk, akkor azt egy határozott, gyors mozdulattal vegyük ki a táskából és külön helyezzük az átvilágítós kosárba. Nem kell neki semmi misztériumot tulajdonítani, egyszerüen csak nagy felületett fed le, nem lehet "alá látni", ha a táskában marad. Volt olyan aki úgy gondolta, a számítógépén lévő fájlokat és mappákat is átnézik a röntgengépben... MUHAHA!!!

Legközelebbi postban megpróbálunk átjutni a mágneskapun!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr95782225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.11.22. 18:59:37

Nekem márciusban utazás előtt nem sokkal fájt a fogam és volt nálam egy szem fájdalomcsilla eredeti csomagolásban. A harmadik kapun át-sípol-vissza-sípol-vissza-sípol konstrukció után már mogorván nézett rám az arab szekuritis Lutonon. Ekkor ugrott be, hogy van még valami zsebemben. Megmutattam, hogy tuti ez a hunyó, de cserébe kaptam egy alapos motozást :)

mucin 2008.11.22. 23:23:53

A laptopomról legutóbb szagmintát vettek egy vattával. Jól végigtörölték az összes hézagot, majd elvitték megszagoltatni azt egy kutyával. 5 percig kellett várnom, hogy kiderüljön: nem vagyok drogfutár. :)

legelő 2008.11.22. 23:32:49

azt hiszem a napi limit elérésééig random módon belekötnek az ilyenekbe...

2008.11.25. 11:38:39

Budapesti repteres info, ha a kézipoggyászba ÜRES műanyag palackot tesztek, a chekkolás után a mosdóban meglehet tölteni vízzel.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2008.11.25. 11:42:32

Egyes reptereken sajnos nem olyan jó a csapvíz...bár a 2-3 euros ásványvizeknél jobb.
Utazott már valaki kézipogyó nélkül? Azaz pl. egy STN-DUB-STN sörtúra nem igazán csomagigényes, max. egy fényképező kell... Vagy furcsán néznek ilyenkor a szekuritinél?

Steve_Jones 2012.10.04. 15:33:38

Hi! Én utaztam már egynaposra STN-DUB-STN vonalon, semmi furcsát nem tapasztaltam, mert csak egy pici hátizsákkal mentem. A gépen sztem meg csak örülnek, hogy eggyel kevesebb a cuccos utas.

Steve_Jones 2012.10.04. 15:34:41

@parabellum: Köszi, ez hasznos infó. Én sem szeretem a méregdrága ücsit meg az ásványvizet megvenni.
süti beállítások módosítása