Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Dublin: sörgyár, Old Jameson, rengeteg látnivaló

2009.11.01. 21:05 | ngd123 | 1 komment

Címkék: budapest utazás beszámoló dublin bud malév dub városok


Egyre inkább látszik, hogy a Malév folyamatos akcióival törekszik a fapados árszínvonal megközelítésére, néha már-már versenyképes alternatívát is képesek nyújtani egy-egy desztináció esetén. Ezúttal egy dublini látogatás élményeit írtam le. Írországba azért a Ryanair ajánlata (csomag nélkül) többnyire olcsóbb, ráadásul a téli menetrendjéből ki is gyomlálta Dublint a nemzeti légitársaság.


Jegyünk fejenként 45 000 Ft-ba került szeptember közepi foglalással a BUD-DUB-BUD desztinációra az október 16-tól október 21-ig tartó időszakra. Foglalás előtt megnéztük az Aer Lingus és a Ryanair árait is, de csomaggal drágábbra, vagy csak picivel olcsóbbra jött ki, mint a Malév. utóbbit választottuk.

A repülőgépünk (HA-LOI) este 6 óra 55 perckor indult magyar idő szerint, és Dublini idő szerint 9 óra után érkeztünk meg. A gépen szendvics vacsorát szolgáltak föl, frissítő kérésére többször volt alkalom, üdítőt, kávét és teát szolgáltak föl díjmentesen az utasoknak. Az érkezés sima volt, a landolás tökéletesen sikerült, a járat telítettsége, mivel péntek este utaztunk 100 százalék volt. Landolás után buszoztunk a terminálra.
A dublini repülőtérről Dublinba többféle opció van a bejutásra, mi a 6 eurós reptéri transzfer buszt választottuk, retúrban ez 10 euróba került A busz két helyen áll meg, egyrészt Dublin központjában a Spire-nél, az O’Connell Street-en, a turista információs ponttal szemben, illetve a Dublini buszállomáson.


A helyi közlekedésre kiváló megoldás a Freedom Card  megvásárlása, mely 72 órára korlátlan elérést biztosít a fellépős - lelépős (hop on-hop off) turista buszra, illetve teljes körű tömegközlekedési bérlet a Dublin Bus társaság járataira. Ez a „szabadság kártya” 25 euróba kerül, és élő vagy előre felvett idegenvezetést is tartalmaz több nyelven. Az egyetlen baj a dublini közlekedéssel az, hogy három-négy különböző közlekedési társaság működik, melyek igénybevételére külön kell jegyet váltani.

Főbb nevezetességek, amelyek egyben a legnépszerűbb turista célpontok: a Guinness Storehouse, azaz a Guinness sörház, sörraktár, amely ugye a népszerű fekete sör bölcsője, és a sörgyár tőszomszédságában lévő turista központ, egy nagyon nagy élményt kínáló látványpalota. A belépő 14 euró, amelyből különböző jogcímekkel kedvezményekre lehetünk jogosultak, diákoknak, tanároknak 11 euró, a sajtó munkatársai számára ingyenes. Az árban benne foglaltatik egy pint nagyságú ingyenes kóstolási minta a sörgyár termékéből. Az ötemeletes szórakoztató komplexum bemutatja a gyártási folyamatot, a sör történetét. A komplexum tetején lévő panoráma bárból nagyon szép kilátás nyílik a városra.


Ajánlott látványosság a Trinity College, egy protestáns egyetem, amely Dublin egyik legrégebb óta folyamatosan működő felsőoktatási intézménye. Könyvtárában tartják a nagyközösség számára is megtekinthető formában az egyik legrégebbi ír keresztény kódexet, a Book of Khells-t. A kódex latin nyelven íródott az Ír szigeten, csodálatos  szövegközi grafikákkal, díszítésekkel ellátott alkotás, négy különböző szerzetes munkáját dicséri. Az eredeti kéziratot 6 hetente lapozzák a könyvtár alkalmazottai a látogatók örömére. A könyvtárban jelenleg egy időszakos kiállítás mutatja be Bonaparte Napóleon korát. A korabeli forrásokat digitális technikákkal nagyították ki és tették közzé az érdeklődők számára.

Az alkohol kedvelőinek ajánljuk figyelmébe az Öreg Jameson Lepárló Műhelyt (Old Jameson Distillery), amely ugye az ír whiskey-gyártás bölcsője. A lepárlót egy John Jameson nevű skót kalandor hozta létre, alapította meg Írországban. A Jameson whiskey titkának megismerésére egy szintén modern turista központba nyílik lehetőségünk. A lepárlóban félóránként indulnak a csoportok, végigvezetnek a gyártási folyamatokon, egészen a kóstolásig, sőt akár egy hivatalos whiskey-tesztelő bizonyítvánnyal is távozhatunk.

Megemlítendő még röviden a Church Bar, amely egy valódi „Church of Ireland” Ír Anglikán templom átépítésével kialakított szórakozóhely. A 19.-ik században még Swift, a Guliver utazásainak írója járt ide Istentiszteletre, ma pedig már bár, étterem és night club működik az ódon belsőt megőrző épületben. A templom közepén a söntés, a karzaton fent az orgona, a falakon  az emléktáblák és a tízparancsolat. Fennkölt hely egy sör elfogyasztásához.

A város még rengeteg látványosságot rejt magában, mindenkinek ajánljuk, hogy ejtsen meg egy reggelit a Kylemore lánc valamelyik üzletében, vagy nézzen be a híres bevásárló utcákba. Üljön be valamelyik ír bárba, kóstolja meg a helyi specialitásokat, és nemcsak a Guinness az egyetlen fekete sör, amelyet meg kell kóstolni. Számtalan városon kívüli, kastélynéző túrára is elmehetünk.

A visszaúton szintén a Dublin Bus ER 747-es jelzésű reptérbuszát vettük igénybe az előre megváltott jegyünkkel. A reptérre kb. 20 perc az út. A MALÉV járata reggel 7.25-kor indult vissza Dublinból Budapestre. A szokásos szigorú biztonsági ellenőrzés után léphettünk a terminálba, ahol több Ryanair gépre is várakoztak már az utasok. Kisebb meglepetésre gyalog kellett megközelítenünk a gépünket. (HA-LOS)
Visszafelé csak egy kis turbulencia az említésre méltó esemény, no és persze a kóser menü „trükk”.
Azt hallottam, hogy ha kimondom a varázsszót, és szerencsém van (elvileg foglaláskor kell jelezni)  a szendvics menünél egy fokkal jobb ételt szolgálnak fel. Láss csodát, egy 5-6 tételből álló finom, kiadós és minőségi ételsort raktak elém.
Összességében elégedett vagyok a MALÉV által nyújtott szolgáltatás ár-érték arányával, remélem lesz még jó néhány, fapadosokra hajazó ajánlatuk a jövőben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr681491755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrandor 2009.11.06. 09:46:49

Örvendetes, hogy tetszett Dublin!

Annyival egészíteném ki, hogy a reptéren váltott 6 eurós jegy a 74x jelzésű buszokra napijegyként is használható a Dublinbus buszain.

Továbbá a Trinity College területén működik egy menza, ahol a nem-diákokat is kiszolgálják. Egy 3 fogásos ebéd kb. 12-18 euró.
süti beállítások módosítása