Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Téli nyaralás az Örök városban - 1. rész

2010.03.11. 08:15 | lokoszt | 9 komment

Címkék: beszámoló olaszország róma wizz fapados wizzair lokoszt

Tgabor433 Rómában járt és megtisztelt bennünket egy tartalmas beszámolóval és rengeteg fotóval. Íme.

 

 

Az egész úgy kezdődött, hogy szüleim (is) nagyon szeretnek utazni, s február utolsó hétvégéjére kitűztünk egy római családi kiruccanást, még tavaly. Akkoriban kattantam rá (újra, nagyobb aktivitással) a Ryan honlapjára, s csatoltam az úthoz egy szicíliai kanyart.

Az utazás-szállás-kaja-program szervezési elemekből így az első már megvolt. Gondoltam, ha már a repülőjegy low-cost, miért ne lehetne a szállás is az :) így némi szörfözés után Róma egy külvárosi plébániáján szereztem taizéi-jellegű szállást (vagyis semmi igény, csak 2 négyzetméter/fő, azaz polifoam-hálózsák. :)) A kaja miatt nem aggódtam, hisz most nem egy magashegyi túrára indultam, a városban van sok bolt, és étterem is. A program pedig adta magát.

A szokásos módon kibékávéztunk a jó öreg Ferihegy 1-re, majd minden ment a megszokottak szerint. Akkor lepődtünk meg, amikor a busz nem az ott álló Wizz géphez gurult, hanem egy VIA feliratú madárhoz. Elgondolkodtam, hogy vajon most az ukrán maffiának leszünk-e eladva, avagy inkább az olasznak, mert a társaság neve olaszosan hangzik. Mint kiderült, bolgár gépre tettek fel, valószínűleg géphiány volt a rózsaszín cégnél, és – gondolom – a bolgár leánycégen keresztül szereztek kölcsöngépet. (Soul_Tan írt erről a low-cost fórumban, őket is ez a gép vihette az nap Brüsszelbe.)
Eseménytelen repülés, LF ~70%. Érdekes volt ahogy a bolgár lányok ejtették az angol szöveget (borzasztóan törték a nyelvet), mégis sokkal jobban értettem, mint az olaszok angol kiejtését. Ez talán Hunglish hatás (sok magyar beszél így angolul). :-P Rómában értünk jött kocsival a káplán, így hamar Ostia Anticába értünk.

Vasárnap reggel a 7:30-as vonattal indultunk, siettünk a vatikáni múzeumba (minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes a belépés, ám a spórolásnak kilométeres sor az ára, érdemes korán odaérni). Másfél óra sorbaállás után végre bejutottunk. Hát ami odabent van, az valami gyönyörű! Az ókeresztény emlékektől a csodaszép freskókon át napjaink egyházi művészetéig pazar gyűjteményt láthat a látogató. Nem érdemes sietni, de ha valaki mégis így dönt, nézzen az órájára, mert az idő bizony gyorsan telik a sok látnivaló miatt.



Délután elmentünk ebédelni, még a sorbaállás közben osztogattak egy éttermi szórólapot, €10-s menüt hirdetve (service fee included). Megkerestük a helyet (s jót mulattunk, mert minden vendégnél ott volt ugyan az a szórólap). Pizza, lasagna és spagetti közül lehetett választani, köretnek salátát vagy krumplit adtak, s járt még sör vagy bor, valamint egy kis adag fagylalt is. Nem értettük, miért van az, hogy amikor 1-1 asztaltársaság távozik, a pincérnő sietve rohan utánuk, de hamar rájöttünk: a számlán szerepelt felszolgálási díj is, de aki ennek ellenére sem adta meg, az kapott egy „korrigált” számlát a fizetett (€10/fő – a szórólapos ajánlat alapján) összegről. (Útikönyvben olvastam, hogy ha a vendéglő nem hivatalos számlát ad, akkor törvényt sért, s joga van a vendégnek is a számlához. Mivel esetünkben megfelelő számlát adott, de nagyobb összeggel, ezért kellett korrigálnia – ez a pincér érdeke is, mert ha kiszámlázza borravalóval a kaját, de nem kapja meg, akkor nem tud vele elszámolni. Sunyi de ügyes dolognak tartom, mert így van remény a +€1 beszedésére, de ha a vendég nem fizet, nem hajtják be rajta.)



A hétfői nap római csatangolással telt, templomok, utcák, terek, sok szép épület. Eléggé kifáradtunk a nap végére, de megérte a látványért. Egy érdekes dologról tudok beszámolni: a Velence tér sarkán egy épületen nagy transzparensek voltak Where is my home? felirattal. A parkban láttunk egy felállított kemping sátrat is. Egy másik téren kifüggesztett transzparensen lakásfoglalásról is olvashattunk. Pontosan nem tudom miért tüntettek, de hajléktalanok voltak mind, s a gyülekező rendőrök láttán budapesti tapasztalataink alapján jobbnak láttuk odébb állni. ;-) Viszont láttam 1-2 koldust, aki első látásra budapesti társaikhoz képest sokkal jobban élnek: olyan kis kajakészleteket láttam, amiket még egy hegyi túrán is megirigyelnék. S az már csak hab a tortán, hogy az időjárás is sokkal barátságosabb.



Este ellátogattunk az EUR központba. Ez egy modern városnegyed, Mussolini építette az 1942-es világkiállításra (elmaradt). A negyed monumentális épületei holmi falanszterre emlékeztettek, „a fasiszta építészet remekei”. A rideg épületeket a naplemente csodálatos színekbe öltöztette. Mindenkinek ajánlom a negyed meglátogatását, mert igen különleges hangulata van.

A tömegközlekedést nagyon jónak mondhatom. Nem akarok sokat írni róla, dokizsuzsa nagyon szépen kifejtette blogjában. Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy a 64-es busz vonalán közlekedik a 40-es, csak kevesebb helyen áll meg, s jó kapcsolat a Vatikán és a Termini közt. A közlekedési cég honlapja a BKV-hoz képest messze elmarad, a kezelésben találtam több hibát is. A Terravision busz Ciampino-Termini járatára a jegy €4 (nem tudom, hogy ez ideiglenes akció is, de neten, buszra szállva, és a Terracafében megvéve is ennyibe kerül).

(Folytatjuk.)

 

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr581829438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki.zsuzsa 2010.03.11. 06:36:19

várom a folytatást :)

tg_mak 2010.03.11. 11:19:08

Valóban, kissé hosszúra sikeredett (ha friss az élmény, nem tudok röviden fogalmazni:S), ezért 3 részben jön le.
Nem baj, Matus részletekben közölt beszámolóit is izgalommal olvastam :) igaz ő több helyről írt.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.03.11. 11:37:35

Róma, imádom! 2éve pont ilyenkor március elején voltam, akkor remek idő volt 20C.

Catella 2010.03.11. 23:59:20

megnéztem a picassan a képeket, jók lettek:)

tg_mak 2010.03.12. 16:28:32

Köszönöm! Nem volt könnyű 1400 képből kiválogatni ezt a 100-at (többet nem akartam, mert ember nincs, aki végignézi.)

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2010.03.14. 20:18:15

valaki nem tudja, hogy találnék hivatalos adatot arra vonatkozóan hogy körülbelül mennyi a forduló idejük a fapadosoknak a reptéren???

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2010.03.14. 20:20:23

@AzUtazó:
Mi az, hogy hivatalos? Amennyire ők tervezik, vagy amennyi alatt sikerül? Vagy a 30 és 40 perc között nem tudsz dönteni? :)

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2010.03.14. 22:11:36

@lokoszt: úgy értem a hivatalasot hogy nincs valami honlap ahol ez le van írva, hogy ne azt mondják nekem hogy a hasamra ütök és úgy írok be számokat.

zahnstein 2010.04.16. 14:16:13

@AzUtazó:
Megnézed az általad választott légitársaság menetrendjét, és kiderül. A Ryanair általában 25 perces forulóidőt tervez a menetrendben, a többiek 30 percest. Bizonyos reptereken a fapadosok is akár 40 percet számolnak már a menetrendben.
süti beállítások módosítása