Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Fly & ride Bulgáriában, avagy buszozás és nyaralás a bolgár tengerparton

2010.05.27. 06:50 | csekkin | 22 komment

Címkék: utazás beszámoló fapados wizzair burgasz lowcost olcsó repülőjegy lokoszt

A WizzAir klasszikus nyaralójárata Burgasz. Mathuska olvtársunk a WizzAir burgaszi járatát próbálta ki. És persze a bolgár tengerpartot. A következőkben az ő beszámolóját olvashatjátok. (a szezon közeledtével leporoltuk ezt a cikket is, hátha valakinek érdekes lehet egy BUD-BOJ, mondjuk júliusban 16 ezerért... )

 

 
Ha olcsó tengerparti nyaralás, akkor kemping az Adrián, legalábbis néhány éve még bizonyára így gondoltuk. A WizzAirjóvoltából egyre több honfitársunk keresi fel a bolgár tengerpartot, ahol megfizethető áron akár többcsillagos szállóban is eltölthetjük nyári szabadságunkat. Mi is így tettünk, nem tudtunk ellenállni a WizzAir 12 ezres (+kártyadíj) retúr ajánlatának Burgaszba. Bulgária sok látnivalót kínál, ezért meg kell mondanom, nem volt könnyű egy hétben összhangba hozni a tengerparti kikapcsolódást, a lazulást és strandolást a turistalátványosságok felkeresésével.
 
 (fotó: Flickr.com)
 
Június 16. BUD-BOJ (W6) 7:10-9:40. Pontos reggeli indulás, eseménytelen út, Sárközi Pétertől rövid, de korrekt tájékoztatás. LF szemmértékre 66% (egészen pontosan 108 utas). Utunkat csinos, kedves magyar sztyuvik biztosították. A törött márvány burkolólapokkal és kék vászontetővel kissé lepukkant hatást keltő, szocialista-realista stílusú BOJ reptéren hosszas ellenőrzés várt a schengeni utasokra. Az épületből kilépve átverekedtük magunk a piócamód ajánlkozó taxisofőrök sokaságán. Az olcsó, 15-ös reptéri transzferbusz állomás a reptértől jobbra és a tenger felé, a parkolón túl, de már a reptér területén kívül található egy körforgalom oldalában. Erőszakos taxisofőrök még a megállóban is próbálnak balek, pénzes külföldi áldozatokat szedni. Nem érdemes bedőlni, mert a reptéri busz kényelmes, viszonylag új, légkondicionált és 0,90 leváért (1 leva kb. 140HUF) visz Burgasz központi buszpályaudvaráig, a jegyet (az egész bolgár tengerpartra jellemző módon) a fedélzeten kell megvenni a jegyes nénitől.

A szebb napokat látott Burgasz jellegében és állagában az elhanyagolt, egykor szép erdélyi román nagyvárosok hangulatát idézi, az árak kábé az olcsó pesti áraknak megfelelőek. Beülős helyek végig tömve emberekkel. A sétálóutcák, a tengerparti sétány és a park bejárása után nem érdemes több időt szánni a városra. A városi strand viszont látszatra egész jó minőségű (meglepő, mert mindössze néhány 100 méter választja el az ipari övezettől, szóval én inkább kihagytam).
 
 (fotó: bourgas.com)
 
A Napospart (22-es busszal 5 leva) túlzás nélkül a bolgár tengerpart Las Vegasa (copyright me), ahol szinte minden igényt kielégítőek a szolgáltatások (jetski, surf, banán, bungee jumping, aquapark, búvárkodás, parasailing - víz fölötti ejtőernyőzés), több tízezer nyaralni vágyót befogadó szálloda és szórakoztató központ található, és mindezt egy jelentéktelen falu helyén mintegy 2 évtized alatt húzták fel. Persze fúj, nyugati ingatlanfejlesztők; de ez kihagyhatatlan látvány és élmény. Az üdülőtelepet kizárólag szállodák és panziók alkotják, melyek földszinti részében boltok, bárok, kaszinók, sztriptízbárok, éttermek és klubok helyezkednek el. Gyakorlatilag minden szálló saját úszómedencével rendelkezik. A központi sétálóutcát (amolyan központ tulajdonképpen, referenciapontként az egyik legmagasabb épülete a Hotel és Casino Kuban) pazar szállók övezik, rajta a nap minden szakában hömpölygő embertömeg. A bolti árak az itthoniakhoz hasonlók, jobb helyeken egyharmaddal olcsóbbak, az éttermek viszont csak jó esetben azonosak. A kétnyelvű feliratok ellenére (mármint cirill és nem cirill) a tájékozódást meglehetősen nehezíti, hogy nincsenek utcanevek és térképek gyakorlatilag sehol sem találhatók. A 'város' egyébként egy 6 km hosszú főút mentén helyezkedik el, ahol bár rendszeres helyi buszjárat van (1 út 1 leva), nem mindig egyszerű a célhelyre eljutni. Az itteniek sem túl segítőkészek, ha kérdésed van, rögtön a taxisokhoz irányítanak (engem 10 levával akart megvágni az egyik egy mindössze 200 méteres útért). Az Ivana Palace Hotelben szálltunk meg, amit csak ajánlani tudok.
 

 

(fotó: bourgas.com és bulgariablog.net) 
 
Rögtön a Napospart mellett fekszik a hangulatos Neszebár, helyi busszal is ki lehet jutni 1 leváért, a félszigeten elhelyezkedő óváros tucatnyi bizánci stílusú templommal és a jellegzetes bolgár újjászületés időszakában épült lakóházzal (alul kő, felső szint fa), szűk, kanyargós utcáival, bazársoraival, a félsziget bejáratánál egy szépen felújított fekete szélmalommal és városfalaival talán a bolgár tengerpart legkedveltebb turistalátványossága.

Innen ismét Burgaszba vitt az utunk, ahonnan 4 leváért a szintén félszigeten helyet foglaló Szozopolba buszoztunk. Szozopol túlzás nélkül a legszebb bolgár tengerparti városka, utcák mentén sorakozó bazárokkal, szűk kanyargós utcáival és számtalan, az utcaszinthez képest süllyesztve épült bizánci templommal (melyek rendszerint igen alacsonyak, történelmi érdekesség, hogy a nem lehettek magasabbak a török lovas katona szemmagasságánál). Némelyik igen pazar belső díszítéssel és ikonosztázzal. Bár Sozopol standja igen jó minőségű, engem az óváros sziklás tengerpartja jobban vonzott. Egyébként egy hegyi ösvényen lehet lejutni a tengerpartra, a helyi fiatalok még azt is megmutatják, melyikről 10 méteres szikláról lehet biztonságosan levetni magunkat a mélybe (én nem mertem..). Még az óvárosban csodás tengerparti kilátás mellett 15 leváért bőségesen megvacsoráztam (többféle étel+rakia/helyi borpárlat/+üdítő). Némi alkudozás után 4 leváért visszataxiztunk Burgaszba negyedmagammal (az út kb 40 km!!) .

Burgaszból az utolsó esti busszal (19:00) Várnába utaztunk egy 19 személyes légkondicionált minibusszal 12 leváért, útközben a cigiszünet alatt kis híján otthagytak. Azonban az út során a bolgár pop-folk slágerek gyöngyszemeiből alaposan kiművelődhettünk. Várnát, a legnagyobb bolgár tengerparti várost, kikötő felől közelítettük meg, éjszakai fényben hihetetlen látvány a kivilágított darurengeteg és az öbölben horgonyzó hatalmas ipari hajók és komplexumok. Egy szíriai pasi pusztán szívességből elvitt minket a szállóra. Várna éjszaka egy igazi nyugat-európai metropolisz, hatalmas éjszaki élettel, nyüzsgő sétálóutcákkal, kivilágított székesegyházzal, toronyházakkal. A kikötő hullámtörő gátján és világítótornyánál helyi fiatalok romantikáznak az éjszaka homályában. Bár nappal a város kevésbé látványos, azért jócskán akadnak impozáns épületek, ápolt parkok. A tengerparti park és sétány egész kellemes, ízlésesen kialakított és akad néhány látványosság is városban.

Innen az Aranypartra buszoztunk 3 leváért. Bevallom, nem tetszett, hogy a perzselő nap és a lábat égető izzó homok elől csak a 7 levás napernyők alá lehet menekülni (további 7 leva a nyugágy, 3 a matrac), egyébként semmi mást nem nyújt, mint mondjuk a Napospart. Kivétel talán Tanya, a kelet-európai szépség, aki 30 leváért fél óráig tai masszázzsal kényesztetett volna (sajnos nem volt nálam annyi).

Utolsó estét lustáságom okán egy tengerpati üdülőfaluban, Szarafovoban (Sea Horse Hotel) töltöttük néhány percre a reptértől, maga a tengerpart semmi különöset nem kínált. A szokásos homokos tengerpart.

07.21. BOJ-BUD (W6) 9:05 9:35. Ugyancsak eseménytelen út, kicsit korábbi indulás, 15 perccel korábbi érkezés. LF: 85%,  cpt. Ruzsiczky Pál bőséges tájékoztatást adott a népnek. Nagyon szép, szőke magyar sztyuvik kísérték az utunk, vezető cabin crew-os szinte végig nevetett, miközben elmondta a security features-t, vagyis a biztonsági bemutatót.
 
Összességében elmondható, hogy a bolgár Fekete-tenger látnivalókban gazdag, jó ár-érték arányon kínál tartalmas kikapcsolódást európai komfortszinten.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr731260663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Col.Maybourne 2009.07.22. 12:48:23

Ha ket eve azt a repteri buszt tudtam volna... Nem is fizettem volna 20 levat taxira. Koszi az infot es nagyon jo a beszamolo.
(BOJ tenyleg egy lepukkant szocreal intezmeny, viszont a tetoteraszarol nagyon jo a kilatas es hideg a sor:)))

csekkin 2009.07.22. 18:38:29

Nekem tetszik a beszámoló, a bolgár tengerparttal mindig is kacérkodtam, de a balkáni viszonyok (vagy amit én annak hittem) miatt még sosem voltam. De ami késik, nem múlik :-P

Col.Maybourne 2009.07.23. 07:49:48

@csekkin: Ne aggodj, a viszonyok kb a 80-as 90-es evek Magyarorszagat idezik. Tehat rendben van minden es occso, foleg a kaja.
Szallasok kulturaltnak mondhatok, ha meg nekem is megfeleltek...

bl4ze 2009.07.29. 16:26:32

nekem is tetszik a beszamolo de sajat kepekkel nem lehetett volna megtuzdelni ? miert ilyen netes vackok lettek beteve ? nem fotoztatok ? :(

csekkin 2009.07.29. 17:48:16

@bl4ze: Sajnos a poszt írója nem tudott képeket készíteni, mert elromlott a fényképezőgépe.

os2_fan 2009.08.03. 09:47:01

Napospart nagyon szép, ugyanakkor a sokcsillagos szállodák szomszédságában nyakig ér a gaz vagy elhanyagolt ipari telepek vannak. Az is előfordul, hogy a puccos szállodához közvetlenül tartozó tengerparton hajóroncs színesíti az egyébként szép tengerpart látványát. Elképesztő nagy a szegénység és ez a szép új szállodákkal erősen kontrasztban van.

grofgerzsony 2009.10.24. 17:08:21

Szuper hasznos élménybeszámoló volt. Nyári naposparti utunk előtt rátaláltam és ezáltal abszolút felkészülten érkeztünk :)
S esetleg egy további jó tanács: Napospartról indul a 10-es jelzésű busz, ami nem visz be Burgaszba, hanem 1 leváért rögtön a reptéren tesz ki :)

hbe 2010.05.27. 11:10:25

Off: Kerestem itt a blogon, de nem találtam róla, van valakinek tapasztalata BUD -(StudentAgency) - BTS - PMI Ryanair-rel kombinációval, és ugyanígy vissza? Visszafelé két óránál kicsit több van a reptérről a buszhoz, elégnek tűnik? Esetleg van valami más működőképes kombináció Mallorca-ra BUD, BTS vagy VIE indulás jöhetne szóba. Köszönöm.

hbe 2010.05.27. 11:56:45

Tárgytalan, látom W6 direktbe is repüli Pestről.

hbe 2010.05.27. 14:08:23

Viszont elég drága a közvetlen Wizz csomaggal (44e HUF + 30 EUR + fizetés díja), Ryanair pozsonyi busszal is a feléből kijönne, de még szerintem barcelonai átszállással a Vueling-el is jobban ki lehet jönni, mint a W6. Szóval ha valaki volt már augusztus-szeptemberben nyaralni Mallorca-n fapadossal, légyszi írjon. Nagyon kieső átszállást, mint London vagy Amsterdam nem szeretnék, de más jöhet.
Arra is kíváncsi lennék, hogy mivel augusztusra van olcsóbb jegy is, mint szeptemberre, ez valami gördülős árképzés, azaz lehet később olcsóbb lesz esetleg a szeptemberi jegy?

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2010.05.27. 14:58:38

@hbe:
Szerintem a nyár amennyire csak lehet, drága lesz, őszre viszont van esély, hogy emberibb árakat faragnak az árazómunkások :)

indaszakpass 2010.05.27. 21:06:03

@hbe: Szia! Mi most március 28-április7-ig voltunk, Barcelonai átszállással. Feladott bőrönddel Wizz BUD-BCN, ott 4 nap, BCN-PMI majd a végén 1 nap BCN. az egész 39k(Wizz) + 136EUR(Vueling) volt két főre oda-vissza úgy, hogy nem a legolcsóbbat vettük pld. Vuelingnél (az bazi korán ment volna). Így viszont megnéztük Barcelona-t is, érdemes szerintem.

Sylba 2010.05.27. 22:03:21

@hbe: Szia, Mallorcán a szezon juli elején kezdődik és aug végéig tart, így akkor drágább minden. Ha még el akarsz csipni egy-két olcsó jegyet, én ajánlanám amit eddig nem dobtatok be, egyik a Wizzair Düsseldorf weeze és onnan mallorca és visza illetve ugyanez Germanwingsről. ( róluk nem írtatok így majd beszámolok mert elég korrekt kis Lufhansa testvérke :D ) és lényeg hogy ott a Germanwings Köln-mallorca az mehet, és Kölnből meg megy mallorcára szinte minden fapados Condor, Tui, Air Berlin. És tuti elcsiphetsz olcso jegyet, de ha nyaralni is akarsz akkor www.tui.de nézd meg mindig lehet utolso pillanatban is jó kis nyaralást találni. :D:D:D:D

Ajánlom, mert németből lehet még nagyon olcsón eljutni Mallorcára,hiszen a németek favorit helye. Van kérdés írjál bátran :D

randell 2010.05.28. 15:09:51

Ez a németek favorit helye mallorca és onnan olcsón lehet oda eljutni ez ahhoz hasonló minthogy az angolok kedvenc helye meg tenerife és ök meg oda mennek olcsón? Kiváncsi lennék hogy mennyire jönne ki (tudom persze nincs értelme de mégis) ha ugy mennék kanárira, hogy elöbb london, mondjuk ott elvagyok 1 napot, aztán este tovább tenerife :)

hbe 2010.05.28. 16:32:50

Köszi mindenkinek, átnézem a javaslatokat. Azt furcsállom a wizz-nél, hogy augusztusra olcsóbbak a jegyei, mint szeptemberre. Elképzelhetőnek tartjátok, hogy később olcsóbb lesz a szeptemberi jegy? Csak szeptember elején tudunk menni, kedd v csüt. indulással mennénk Mallorca-ra utónyaralni.
Pozsonyból 30 EUR a Ryan jegy, szóval annál nehéz olcsóbbat találni,

LHOY 2010.06.19. 20:41:19

Sziasztok!

Némi update a poszthoz. Nekünk is sikerült kifogni olcsó jegyet Burgaszba, úgyhogy 5 nagyon kellemes nap után ma reggel érkeztünk haza.
A szállásunk a Naposparton volt, a reptérről valóban van közvetlen busz oda, nem kell bemenni Burgaszba. Viszont a számozást megvariálták, 10-es helyett 9-es lett (persze a www.sbavto.com oldalon még a régi számozás van fent, és a menetrend sem jó). A menetideje kb. 1 óra. Egyébként ezzel is be lehet menni Burgaszba, mert az a végállomása. A jegy a reptér-Napospart viszonylatban 5 leva. A Mathuska által írt 22-es busz Burgasz és a Napospart között a reptér érintése nélkül közlekedik Kableshkovon keresztül.
Burgasz bennünk sem hagyott mély nyomot, igazi szocialista betondzsungel. Nem sokat veszt az, aki nem jut be a városba.
A Napospartról csak annyit, hogy a tájékozódás továbbra is nehézkes, én google mapsről kinyomtatott térképpel és GPS-sel felfegyverkezve találtam csak meg a szállodánkat. Az árak továbbra is nagyon kedvezőnek mondhatóak.
A legnagyobb élmény Neszebár volt. Noha számomra egy idő után roppant idegesítő az a töménytelen árucikk, amit "meg kéne vennem", de a fekvése, az utcái, a templomai mindenképp megérnek egy napot.
Szozopol nekünk nem jelentett akkora élményt, bár kétségtelenül megvan a maga bája. Még mindig 4 leva a buszjegy Burgaszból. Visszafelé találtunk egy közvetlen buszt (44-es) a Napospart és Szozopol között, ami 10 leva, délelőtt 10:00-kor indul a Napospartól, és 16:00-kor Szozopolból.
Első, de biztosan nem utolsó utunk volt Bulgáriába. Az olcsósága, a relatív közelsége és a látható fejlődése nagyon vonzónak bizonyult.

LHOY 2010.06.19. 21:16:15

Barátnőm unszolására beírom, hogy a naposparti és neszebári bazársor az "olyan" nőknek, mint ő, egy gyöngyszem. :-D

Burgas 2012.07.01. 23:13:48

@csekkin: Balkáni állapotok a régi rendszerben voltak. Az étterem és a szállás olcsó, bolti árak hasonlóak Magyarországéhoz.

Burgas 2012.07.01. 23:25:50

@os2_fan: Szegénységről nem beszélhetünk, nem nagyobb mint Magyarországon.Pedig nagyon sok ismerősöm van, akiket 1983 óta ismerek.Szép hotelokat épültek, vagy az 5-7 szobás lakásaikat kiadják nyáron a turistáknak

Burgas 2012.07.01. 23:27:19

@os2_fan: Parkosításra még nem adnak, ez az egy hibájuk van.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2012.07.01. 23:29:20

@Burgas:
2 éves a poszt. várjuk a friss infókat :)
süti beállítások módosítása