Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Hitelkártyával olcsón külföldön: tippek és trükkök

2010.06.30. 08:47 | lokoszt | 12 komment

Ezúttal egy szakcikket publikálunk, mely a Pénzcentrum kitűnő összefoglalója a témáról.

 

 

Hol lehet a legolcsóbban eurót váltani? Mennyi pénzt vigyünk magunkkal? Gyakran hangzanak el ezek a kérdések a családi nyaralás tervezésekor. A komolynak tűnő problémák megoldása egyszerű: vigyünk magunkkal külföldre hitelkártyát!

 Számtalan előnye van annak, ha külföldi utazásnál nem ropogós bankók, hanem csak egy vékony plasztiklap lapul az utazó zsebében. Talán a legfontosabb, hogy megszabadulunk a pénzügyi tervezés terheitől. Nem kell kiszámolni, mennyit szeretnénk költeni, nem kell felderíteni, hol lehet a legkedvezőbb árfolyamon valutát váltani. Azzal sem kell törődni, pihenés után miként szabaduljunk meg jó áron a feleslegessé vált külföldi pénztől. Ha van hitelkártyánk, ezek a kérdések fel sem merülnek. A hitelkártyára ugyanis az azt kibocsájtó bank a jövedelmünk alapján meghatároz egy összeget, amely erejéig szabadon költekezhetünk kül- és belföldön egyaránt. Ráadásul az így elköltött pénz után egy meghatározott ideig kamatot sem kell fizetni. A vásárláson, készpénzfelvételen túl a hitelkártya külföldön alkalmas a szállodafoglalás, vagy az autóbérlés költségeinek fedezésére is. Ezen túl vannak olyan országok, ahova csak meghatározott összeggel a zsebünkben lehet beutazni. Annak igazolására, hogy ez a pénz a rendelkezésünkre áll, szintén alkalmas a hitelkártya.

Tudjuk meg, mit tud

Természetesen ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a plasztiklap használatának előnyeit tisztában kell lenni néhány szabállyal. A legfontosabb talán, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, pontosan mit is tud a hitelkártyánk. Indulás előtt ellenőrizni kell, meddig használható a kártya. Ez az információ a plasztiklapra van nyomtatva hónap/év bontásban. A kártya a rajta feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig működik. Azt sem árt megvizsgálni, hogy a kártyán szereplő adatokat dombornyomással vagy a plasztiklapba süllyesztve (ezek az úgynevezett elektronikus kártyák) tüntette fel a kibocsátó bank, illetve melyik kártyatársaság neve (a két legismertebb a Visa illetve a Mastercard) szerepel rajta. Ezek az adatok ugyanis mind befolyásolják a használhatóságot. Van ahol csak a dombornyomott kártyát fogadják el és országonként változó az is, mely kártyatársaság termékei élveznek nagyobb bizalmat.

Tisztázni kell azt is, hogy hányszor használhatjuk naponta a kártyát és egy nap mennyi pénzt költhetünk el róla. Külföldön ugyanis a tapasztalatok szerint gyakrabban használjuk a hitelkártyát és többet költünk ,mint itthon. Sok kellemetlenséget okoz, ha a limit kimerül, mert a bank ilyen esetben akkor sem engedi a további költekezést, ha még nem költöttük el a teljes hitelkeretet. Megoldást erre a problémára a használati limit utazás előtti megemelése valamint a mobiltelefonról igénybe vehető bankügyintézési szolgáltatás igénybevétele lehet. Fontos, hogy a hitelkártya használatának is lehetnek költségei. Például a külföldi készpénzfelvétel után elég magas díjat kérhetnek a bankok (vannak azonban akik ezt a szolgáltatást is ingyen biztosítják), míg a vásárlás díjmentes. Ha mégis készpénzre lenne szükségünk, akkor inkább bankautomatából vegyünk fel és ne bankfiókból, mert az előbbi biztosan olcsóbb.

A vásárlás ingyenes, a pénzfelvétel nem biztos

Sokakban felmerül, vajon milyen árfolyamon számolja át forintra a bank külföldi vásárlásainkat? A válasz e kérdésre nem egyszerű. Vegyünk egy példát. Ha Horvátországban nyaralunk és dombornyomott Mastercard kártyával vásárolunk, akkor a kunában elköltött pénzt először dollárra váltják, majd ezt az összeget a kártyát kibocsátó magyar bank által a dollárra meghatározott deviza eladási árfolyamon átszámolják forintra. Ezt az összeget aztán levonják a hitelkeretünkből. Bármennyire bonyolult is ez a számítás, egy biztos: így jobban járunk, mintha valutaárfolyamon készpénzt veszünk, majd abból vásárolunk.
Hitelkártyánk persze nem csak pénzköltésre alkalmas. A legtöbb bank különféle szolgáltatásokkal is igyekszik az ő termékeinek megnyerni az utazókat. Így például az éves kártyadíj fejében betegség-, baleset és poggyászbiztosítást kínálnak. Ezek a szolgáltatások automatikusan működnek, ha külföldön baj éri a kártyatulajdonost, ám nem árt utazás előtt tájékozódni arról, pontosan mire jó és mire nem a kártyához adott biztosítás.

Hasznos útitárs

Mivel ennyi mindenre jó, a hitelkártya értékes segítség külföldön, így nagyon kell vigyázni rá. Fontos, hogy használat során ne tévesszük szem elől, nehogy bűnözők lemásolják és visszaéljenek vele. Semmiképpen sem szabad a PIN kódot a kártyára írni, esetleg mellette a pénztárcában tárolni. Alapszabály, hogy a kód ne egyszerűen kinyomozható szám (például születési év, irányítószám stb.) legyen. Ha mégis megtörtént a baj és a kártya elveszik, vagy ellopják, azonnal le kell tiltani a használatát. Erre egy telefonszám tárcsázásával van lehetőség, ám ez a szám nem azonos az itthon ugyanerre a célra használt számmal. Jó védekezést jelent, ha megbízzuk a bankunkat, hogy sms-ben értesítsen minden kártyahasználatról, mert így hamar értesülünk a visszaélésről.

A hitelkártya birtoklásának természetesen költségei is vannak (Ezekről a későbbiekben részletesen írunk.) Fizetni kell az éves tagságért, a kamatmentes periódus lejárta után a hitelért, a készpénzfelvételért, a letiltásért, a kártya pótlásáért és sorolhatnánk. Ám ha kellő körültekintéssel használjuk és tisztában vagyunk a képességeivel a hitelkártya hasznos útitárs lehet.


Tudnivalók nyaralás előtt: hogyan használhatjuk a bankkártyát külföldön?

 

A bankkártyás vásárlás ma már a világ több mint 30 millió üzletében lehetséges, és a legtöbb helyen nagyon hasonló módon történik. Mégis, mivel minden országban más és más a fizetési környezet, a MasterCard összegyűjtött néhány hasznos információt azokról az országokról, ahová a legtöbbször utaznak nyaralni a magyarok.

 

Az elérhető statisztikai adatok alapján a magyarok leggyakrabban Horvátországban töltik a nyári szabadságukat, ezt követi a két kedvelt mediterrán célpont: Olaszország és Görögország. A lista negyedik és ötödik helyezettje Ausztria és Románia, ezek az országok egész évben vonzzák a pihenni vágyó magyar turistákat.

Országoktól függetlenül elmondható, hogy a szállodákban, autóbérlés esetén kaució szükséges, amelyhez gyakran elengedhetetlen a bankkártya.

Horvátországban jóval több üzlet fogad el bankkártyát, mint ahogy ezt Magyarországon megszokhattuk. Kártyáink használhatók autópálya-matricák, vonat- és buszjegyek vásárlására, üzletláncok vagy kisebb üzletek pénztárainál, éttermekben, szórakozóhelyeken. A kevés kivételt az utcai árusok és taxisok jelenthetik, akik ritkán fogadnak el bankkártyát.

Ha valaki étteremben kártyával fizet, természetes, hogy megkéri a pincért, a borravalóval növelt összeget húzza le a kártyáról. Aki vitorlás bérlést, vagy búvárkodást tervez, minden esetben vigye magával betéti, vagy hitelkártyáját, ugyanis a felszerelést bérbeadók gyakran kérnek letétet, amit a legkényelmesebb bankkártyával biztosítani.

Horvátországban a legkisebb fizetőeszköz az egy és két lipás érme, ám nagyon ritka az a kereskedő, aki ilyen kis címlet visszaadásával bíbelődne - az árak annál gyakrabban végződnek 99-re. Így a vevő minden alkalommal egy kicsivel többet hagy a kasszánál, kártyával azonban pontos összeget fizethet. Jó tudni, hogy néhány Horvátországi boltban kedvezményt adhatnak a Maestro típusú bankkártyával történő fizetéskor.

Görögországban mind az üzlettulajdonosok, mind az éttermi személyzet szívesen és szakszerűen dolgozik bankkártyával. Köszönhetően a több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi turizmusnak, a nyaralók által kedvelt területeken közel 100 százalékos a kártyaelfogadási arány. Azonban az autópályákon és a legtöbb tömegközlekedési eszközön főként az euró bankjegyekre kell szorítkoznunk.

Nem így Olaszországban, ahol a bankkártyákat minden autópályán és a legtöbb közlekedési eszközön elfogadják a bankkártyát. Természetesen kis üzletekben is népszerű a plasztik annak ellenére, hogy az olasz kereskedők egy része nem helyezi ki a pultra a kártyaleolvasó terminált. Hogy miért? Nos, az itáliai tulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy a technikai szerkezet ront a körültekintően megtervezett üzletbelső hangulatán. A már Magyarországon is igényelhető, érintésnélküli PayPass kártyákat Olaszországban elsősorban a milánói üzletekben használhatjuk.

Jóllehet Ausztriában a magyarok főként téli pihenésüket töltik, nyáron is sokan látogatnak az osztrák városokba vagy az Alpokba kirándulni. A bankkártyákat rendkívül széles körben használhatjuk ebben az országban, bár néhány, jellemzően a városon kívül elhelyezkedő kereskedelmi lánc egyáltalán nem vagy csak Maestro típusú kártyát vagy fogad el.

Ezen kívül azonban ritka az olyan üzlet, ahol ne tudnánk használni a bankkártyánkat, az étel és ital automaták többségénél lehet kártyával fizetni, a parkolóházak, tömegközlekedési járművek jegykiadói is mind működésbe hozhatók bankkártyával. Néhány ezek közül a kártyabirtokos korát is ellenőrzi, például cigaretta-vásárlásnál.

Romániában egyelőre csak a nagyobb városokban elterjedt a kártyahasználat, így a főként az erdélyi falvakban, kisvárosokban vakációzó magyar utazóknak van szükségük némi készpénzre. A kártyát a romániai autópályákon sem lehet még használni, de jó hír a PayPass kártyával rendelkezőknek, hogy Bukarestben már számos helyen, több gyorsétteremben, metróállomáson, újságárusoknál, virágboltban, és ruházati boltban is fizethetnek kártyáikkal.

(Forrás: inforadio.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr542120111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lesaux 2010.06.30. 11:26:28

A Mastercard nem euró elszámolású? A Visa meg dollár.

sitya 2010.06.30. 12:47:57

@lesaux: Én úgy tudom, ahogy írod, a cikk pedig téved.

sportswear 2010.06.30. 13:17:54

Jajj, itt nagy tévedések vannak..
Vannak hitelkártyák és betéti kártyák, ha jól értelmezem a cikkben úgy általánosságban a bankkártyákról van szó...

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2010.06.30. 15:34:23

@sportswear:
Erről ennyit :)
Direkt nem a storyonline.hu-ról választottam, de úgy látszik a pénzügyi portálok sem ütik meg a szintet...

Sylba 2010.06.30. 17:47:11

az a baj, hogy annyiban a cikk igaz, hogy praktikusabb vásárolni kártyával ha nem érdekel, hogy mennyit költesz, de pl nézzük most ha megvetted az eurót fél éve még olcsóbban, most nem anyázol, hogy mennyibe kerül a nyralás, másrészt a bank adott árfolyamon nyaral, ami pl mai nap 292 ejró kb azért drága, és bank is ezzel számol.

másrészt elég szétszort volt a cikk. Van a hitelkártya, ami akkor jó, ha mai világba el mersz adósodni. ( hitelkártya erről szól.)

szerintem egy olyan cikk kellene inkább, amiben esetleg megnézzük, hogy mivel érdemes utazni. Pl ha nem dombornyomott a kártyánk külföldön nem nagyon szeretnek minket, szóval pontosításra szorul a cikk. Sajna

funfun 2010.07.01. 10:41:13

És ha hitelkártyával fizetsz, a bank saját árfolyamán számítja át forintra az eurót, ami mindig magasabb, mint bármely (legális) pénzváltónál. Tehát én tökre nem azt használom, hacsak nem muszáj. B variáció: Unicredit debit kártyája - az ott tárolt euró (tehát amit befizettél a számládra) a pénzfelvétel/fizetés kerete. Amíg van lóvé, költheted. És így az euró legalább olyan árfolyamon van, amennyiért szerezted.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.07.01. 10:50:26

@Sylba: Ez igy konkretan nem igaz, en evekig egy mezei ...bankos Visa Electronnal nyomtam az ipart - a vilag tuloldalan sem volt vele semmi problemam, sot, meg a neten is lehetett vele vasarolni! Persze nem magyar kibocsatasu volt, szoval...

Egyebkent egy dologra szeretnem csak felhivni a nagyerdemu figyelmet: hitelkartyatol tavol tartani magunkat, mint a tuztol! A beteti kartyak ugaynarra alkalmasak, mint a hitelkartyak, de azzal a sajat, mar meglevo penzunket tudjuk csak kolteni. Ha valakinek HITELkartya kell a nyaralashoz, az gondolkozzon el rajta: ha nincs penze utazni, akkor honnan lesz a kartyaval felvett hitelt visszafizetni?

Ettol figgetlenul mindig van nalam egy, hiszen eletmento funkcioja letagadhatatlan.

sportswear 2010.07.01. 11:47:30

Az Unicredit nagyon trükkös, saját automatáiból külföldön mindenhol ingyenes a pénzfelvétel, igaz az árfolyam magasabb, tehát ami elveszik a réven bejön a vámon...
Egyébként a hitelkártya sem ördögtől való dolog, de csak akkor érdemes használni, ha egyébként is van pénzed, mert egy hónapig neked hitelez a bank. Egyébként, általában aki tényleg csak erre használja, annak a bank egy idő után megszüntetheti a számláját, erre pl. a hitelválság után voltak példák.

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2010.07.01. 12:04:50

@sportswear: Így van, attól, hogy hitelkártya még nem jelenti azt, hogy el fogsz adósodni. Ha van pénzed akkor semmi gond.

Illetve megoldható az is, hogy a folyószámládról teszel át pénzt a hitelkártya számládra. Így a sajátodat költöd.

Amire még a hitelkártya jó, hogy ha azzal visszaélés történik vagy ellopják akkor nyilván csak annyi pénz van veszélyben ami azon van.
A betéti kártya esetében az egész bankszámlán lévő pénz elúszhat...

A hitelkártya kibocsájtója vissza is adja neked a "kicsalt" pénzt, de a betéti kártyáról elment pénzt ilyen esetekben nem igen látod újra...

Tavaly Spanyolrszágban egy belépőt tévesen 2x vontak le a Visa hitelkártyánkról ezt akkor láttuk mikor visszajöttünk. Mikor reklamáltunk kicsit furák voltak, erre levél a Visanak akik 7 napon belül visszaadták az összeget.

Ha valaki mégsem akar hitelkártyát akkor dombornyomott Visa vagy Mastercard betéti kártya szinte minden banknál elérhető. A Visa Electron pedig meg fog szünni, már kiváltani nem lehet újat.

ovarzolee 2010.07.01. 18:27:21

Azért ne felejtsük el azt sem, hogy nem mindegy, hogy a pénz honnan jön. Ha valaki olyan helyen dolgozik, ahol kártyára kapja a fizetését, ott egyértelmű a kártya előnye. Viszont ha valaki zsebbe kapja a fizetést, akkor nagy marha, ha beteszi, mert még az Apeh is látja.
Minden banki tranzakció nyomon követhető, ha kiveszünk 100 000 forintot és azt költjük el, akkor csak tippelni lehet, hogy mire költöttük,
ne felejtsünk el két dolgot:
Pénzzel ha ott a zsebünkben több mindent el lehet intézni, mint egy plasztik lappal. A buksza elővehető áramszünetben is.
A másik, hogy ha a zsebünkben van az adott összeg akkor azt kell beosztani. A kártyával könnyű elszaladni. A kártya legyen tartalék, mert autót bérelni nem lehet nélküle, de a cash az cash.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.07.01. 21:15:15

@Írországi Utazók: A vilagon minden elkepzelheto problemaval talalkoztam mar az elmult 15 evben kartyatemaban, par honapja meg az "atm nem adott penzt de levonta a szamlamrol" tipusu gond is szembejott (kulfoldon, termeszetesen). Eddig soha nem volt problema, hogy debit card volt erintett, minden esetben rendezodott a helyzet.

tg_mak 2010.10.19. 13:21:24

"Ha valaki étteremben kártyával fizet, természetes, hogy megkéri a pincért, a borravalóval növelt összeget húzza le a kártyáról."
---> A borravalónak nem az a lényege, hogy a pincér kapja? Ha a bank számlájára csurran a pénz, hogy kapja meg? (Nem mintha sajnálnám szegééény pincért...

@Sylba: Ilyen nem fog történni, de simán lehetne, hogya a bolg/fórum törzsközönsége összeülne egy italra pár laptoppal, simán jobb cikket írna! 8-)

@Írországi Utazók: ha megszűnik a VE, hogy lehet az Easyjetnél foglalni majd? :-S
süti beállítások módosítása