Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Bankkártyázzunk - Moneybookers prepaid Mastercard

2011.05.01. 16:22 | lokoszt | 19 komment

Zsoltissimus alapos munkával készített egy áttekintést a bankkártyás tudnivalókról. Köszönjük a kiegészítéseket és a táblázatot.

Régebben volt itt egy cikk arról, hogy melyik lókoszt légitársaságnál mely bankkártyákkal lehet megspórolni a fizetési költségnek, vagy adminisztrációs díjnak csúfolt sarcot, mely igen bosszantóan megemeli a fizetendő végösszeget, általában 10 euróval, a Ryanair esetében pedig 12 euróval. Azt már tudjuk, hogy WizzAirre a Wizz Air bankkártya a megoldás, Ryanairre pedig a prepaid Mastercard. Az Easyjetre a Visa Electron működött, de már az is fizetőssé vált.
Mivel itthon egyetlen pénzintézet sem bocsát ki prepaid Mastercardot, ezért interneten találtunk eddig megoldást, ami főleg a Wirecardot jelentette. Én is eddig ezt használtam, könnyen lehetett rá regisztrálni, pár nap alatt bankkártyát hozzárendelni, és már mehetett is a repülőjegyek zsákolása. Egy költség volt csupán: a feltöltendő összeg 3%-a, de minimum 1 euró. Van viszont egy hatalmas probléma: az újonnan nyitott Wirecard számlát már nem lehet bankkártyáról tölteni, csak átutalással, ami roppant drága, és így egy átlag lókosztosnak használhatatlan. De ami engem roppantul bosszantott, az a heti 150 eurós költési limit. Ezt is ki lehet küszöbölni, de ez macerás. Bizony sokszor előfordult, hogy barátoknak is szerveztem utat, és nem volt elég a 150 euró, és kénytelen voltam adminisztrációs díjat fizetni a Ryanairnek.
Egy szó mint száz, prepaid Mastercardot keresve rátaláltam a Moneybookers-re. Egyszerű regisztráció után kapsz egy MB számlát, ami önmagában olyan mint egy Paypal számla.

1.Első lépésként tehát regisztrálnunk kell: 
https://www.moneybookers.com/onboard/en/register.pl
Magyar nyelv nincs, de minimális angol vagy német vagy francia nyelvtudással bárki elboldogul. Email cím, jelszó és név kell a regisztráláshoz. Személyes adatainkat megadva már kész is van a számlánk. Az email címünkre rögtön jön egy verifikációs email. A MB felületén egyszerű a tájékozódás, a menüpontok bal oldalt és felül találhatóak.
Nagyon fontos: a számla pénznemének kiválasztása! Én az eurót ajánlom, mivel a Ryanair számunkra legtöbbször megveendő jegyei is euróban vannak megadva. Kérni fogják, hogy a saját felületükön töltsd fel a személyi igazolványod elő- és hátlapjáról készült képet, illetve egy bankszámla kivonatod 1. oldaláról készült szkennelést, amelyen látszik a neved és a címed. Egyébként minden egyes regisztráció utáni teendőről emailt kapsz, hogy mi a következő lépés, tehát nem lehet elszúrni!

2.Ahogy a Wirecardnál, itt is érdemes rögtön egy bankkártyát regisztrálni, ahonnan majd tölthetjük a MB számlánkat. Ez ugyanúgy működik, mint a Wirecardnál: megadod a kártyád adatait, - ki kell választanod, hogy gaming or non-gaming a cél (erről később) - megterhelik egy 3 euró alatti tetszőleges összeggel, és 2-3 nap múlva a bankod ügyfélszolgálatán megkérdezed, hogy mennyi volt a pontos összeg. Ezt beírod a MB oldalán, és rögtön jóvá is írják. Egyébként lehetséges sima egyszerű utalással is tölteni ingyen, mert van bankszámlájuk egy itthoni banknál is, ezt is először verifikálni kell, de ezt nem próbáltam, nincs rá szükségem – erről egy kicsit később.

3.Hogy megkapd a prepaid Mastercardot – náluk nincs virtuális – a regisztrálandó bankkártyádról fel kell töltened 10 eurót, ennyibe kerül a leendő prepaid Mastercard. Alapból a még nem verifikált kártyádról 100 eurót lehet maximum feltölteni. Miután a feltöltésre használt kártyádat verifikáltad, utána lehet igényelni a pp MC-t a My Mastercard menüpontban: ki kell választanod a leendő kártyád pénznemét, ha jól emlékszem, 6 közül lehet választani, lehetőleg ugyanaz legyen, amilyen a számlád pénzneme, különben erre is van egy váltási költség. (Nekem euró a számlám és a kártyám is.) Majd ki kell pipálnod az "I want to apply for the Moneybookers MasterCard"-ot és a szerződés elfogadását. A sikeres igénylésről, mint szinte mindenről, kapsz emailt!

4.A számlanyitástól számítva pontosan 2 héttel később egy fehér jelöletlen borítékban már meg is kaptam a pp MC-ot. A pin kódot 1 nappal később, külön borítékban küldték. A kártya 3 évig érvényes. Az új kártyát vissza kell igazolni, az utolsó négy számjegyét kell megadni a MB felületén, ezután azonnal tudsz már vásárolni vele bárhol, ahol másik MC-dal is, kivéve az offline vasalós helyeken.

5.Érdemes a mindenféle opcionálisan elvégezhető verifikációkat végigcsinálni, mint pl. a lakcím ellenőrzése, ennek során is egy levelet küldenek egy kódszámmal, amit megadva nő a költési limitünk. A limit egyébként a választott pénznemben van megadva, 90 napos periódusokban számítják, és maximum 12000 euró lehet, ami bőségesen elég, a napi limit 1000 euróig tornázható fel, míg bankautomatából 250 euró vehető fel 24 órán belül. Ezek azt hiszem a pénzmosás elleni EU-s törvény miatt, nem tornázhatóak feljebb, de a többi limit igen. A deposit limit például 1500 euró 60 naponként, a bankkártyád és a lakcímed verifikációjával. Minden limites összeget értelemszerűen a limits menüpont alatt találsz.

6.Költségek: 3 dolgot kell csupán megjegyezned: van egy éves kártyadíj, ami 10 euró, illetve a bankkártyáról való feltöltés, és az idegen pénznemre való váltás pedig 1.99%! Továbbá bármely bankautomatából 1.8 euró a készpénzfelvétel fix díja, függetlenül a felvett összegtől! Bankszámláról átutalással ingyen lehet tölteni, csak azonos legyen a pénznem, hogy ne legyen 1.9%-os díj rajta. Tehát ezért fontos, hogy például eur legyen a MB számlád, és a pp MC-od pénzneme is.

7.És most a jó hír, amire a korábbiakban megígértem: az jár nagyon jól, akinek Wizz kártyája van, ugyanis a MB számlád töltése internetes vásárlásnak számít, és jár érte a pont!! (És ha épp üdvözlő időszakban vagy, akkor mázlid van!) Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a töltéskor a non-gameing opciót választod, mert a gameing-re nem jár a pont! Tehát online pókerezők, kaszinók nem gyarapítják a Wizz pontjaid számát.

8.Egyébként a MB számlával lehet rengeteg helyen fizetni is, főleg internetes vásárlós oldalakon, pl. eBay-en, online pókertermekben, kaszinókban. És ugyanúgy működik, mint egy Paypal számla, lehet küldeni vele pénzt is. A pénzküldésnek egyébként van egy fél eurós díja. Pénzt is lehet keresni, évente maximum 100 eurót úgy, hogy ajánlasz egy ismerőst, aki beregisztrál a te refer linkeddel, és az ő költségeiből 30%-ot jóváír a te számládon a MB! Szóval ha kérhetlek, kezdd az én linkemmel a regisztrálást: https://www.moneybookers.com/app/?rid=21882743
NETELLER: a bankkártyás topikban bontakozott ki egy kisebb vita a MB és a Neteller között, hogy melyik a jobb. Az utóbbit nem ismerem, nem használom, így a topikban olvasott információkra hagyatkozom: a Netellernél ingyen van szinte minden, még a postán kiküldött pp MC is, csak ha nem használod évente legalább egyszer, akkor van valami 30 USD-s díja, illetve a kártyát is csak 20 USD-ért tudod megszüntetni. A Neteller díjai:

Ha objektíven akarok dönteni, a kettő között: akinek van Wizz kártyája, vagy olyan kártyája, amire valamilyen visszatérítés jár a vásárlások után, annak egyértelműen a Moneybookers éri meg. Már az első Ryanair retúr repülőjegy megvételével behozod a kártya árát. Wizz kártya esetén teljesen ingyenes a számlatöltésed, hiszen pontokban visszakapod a töltés árát!
Akinek más, esetleg például euró számla alapú kártyája, vagy ritkán vesz Ryanair repülőjegyet, annak a Neteller éri meg jobban. A Neteller árfolyam váltási díja majdnem 1%-kal magasabb (≈ a Wirecardé), mint a MB-é, és több mint 2-szer drágább a készpénzfelvétel díja bankautomatából.
Minden helyesbítést, pontosabb információt szívesen veszek mindenki nevében a fentiekkel kapcsolatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr102869389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DePassant 2011.05.01. 18:17:29

Akkor kezdjük:

Neteller feltöltés Visa Electron/Maestro betéti kártyáról: ingyenes

feltöltés MC/Visa betéti/hitelkártyáról 1.75%!!! Nem 2.95!!!

A lemondani 20 USD meg egy nagy baromság, az a kártyTILTÁS és pótlás díja, ha ellopják vagy elveszted. Ez nyilván nem érvényes a virtuális kártyára, mert azt nem tudod elveszteni.

"ha nem használod évente legalább egyszer, akkor van valami 30 USD-s díja" Féligazság, ha 14 hónapon keresztül nem használod a neteller számládat, akkor MAXIMUM 30 USD (tehát 0-30 USD valamennyi) adminisztrációs díj kerül felszámításra. Ez is csak akkor, ha van pénz a számládon, egyébként nem fog 'mínuszba menni'.

Még annyi, hogy MB feltöltés kártyáról 1,90% és nem 1,99.

Jah és az MB havi €1-t terhel, ha 18 hónapon keresztül nem hajtasz végre tranzakciót.

Az hogy jár-e wizz pont a neteller feltöltések után, hamarosan kiderül...

A cikk egyébként jó, hasznos, de pontatlan, és nem objektív (hogy is lehetne az, ha a cikkíró csak egy cég szolgáltatását használja).

Még adalékként annyi, hogy wizz kártyáról töltésnél érdemes észben tartani, hogy az erste is kb 2%-ot rak rá a középárfolyamra (ha EUR-ban 'vásárolsz'), így gyakorlatilag még akkor is jobban megéri számláról utalva tölteni, ha egyébként kapnál 2 pontot 100 Ft-onként.

flimo13 2011.05.02. 20:47:01

"Mivel itthon egyetlen pénzintézet sem bocsát ki prepaid Mastercardot"

Hö? Ez így nem igaz.

tg_mak 2011.05.02. 22:34:42

@flimo13: Akkor mi az igaz? Megosztanád mit tudsz, ha már elszóltad magad? ;) Régi gond, hogy nem találunk itthon ilyet.
(Bő éve egy OTP sorszámcetli hátulján láttam hídetve ppMC-t. Akkor kezdtem aggódni, amikor az ügyintéző nem is hallott róla, majd telefonálgatások után kinyögte, hogy ja, igen, van, vagy volt, izé, de csak cégek részére...)

flimo13 2011.05.02. 22:48:32

@tg_mak: cibezz kártyaként ilyet adnak, az viszont csak 26 év alattiaknak van. Szóval kiadnak, de nem biztos, hogy neked attól megoldás :) De szerintem akad még ilyen bank, ha nem is OTP, szóval érdemes keresni.

DePassant 2011.05.02. 23:14:34

@flimo13: óriási tévedés. Az nem prepaid MC, hanem MC Unembossed BETÉTI KÁRTYA! A kettő nem ugyanaz.

DePassant 2011.05.02. 23:45:27

@tg_mak: Az pedig hogy Mo-n miért nincs prepaid MC?
Nos a bankok hülyék lennének ilyen termékkel előrukkolni, nyilván nekik a legjobb, hogy te folyószámlát (esetleg kártyaszámlát) vezetsz, és ők adnak hozzá betéti kártyát.
Valamint túlszabályozott a rendszer, egy kis Bt. vagy Kft. nem kezdhet el ilyen pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani (pl. pp MC-ot kiadni). Így nem is könnyű a piacra betörni. De legfőképpen nincs rá igény (leszámítva néhány low-cost utazót :)) mert mindenki megkaphat szinte bármilyen kártyát a bankszámlájához. A pp MC azokban az országokban menő, ahol "nem jár alanyi jogon a számlához" egy normális kártya (pl. UK-ben a cash card-ok vagy éppen a maestro kártyák sok országban -itthon is- habár megjegyzem nagy előrelépés történt a maestro kártyák nemzetközi/online elfogadásával kapcsolatban). Pl. UK-ben sokáig ismeretlen fogalom volt a Visa debit kártya, ott vagy kaptál egy ilyen maestro/cashcard 'babakártyát', vagy igényelhettél hitelkártyát, ha hitelképes voltál.
Tehát ott az embereknek igényük van egy Visa/MC kártyára, ami sokkal szélesebb körben elfogadott mint mondjuk egy Maestro. Valamint ha már a UK-nél tartunk, ott ugye egy számlanyitás sem olyan egyszerű dolog.

Sok minden egyéb tényező áll még a prepaid kártyák sikersztorijának a hátterében de nem akarom itt ezzel untatni a nagyérdeműt :) Ha igény van rá szívesen leírom.

Egyébként azon valaki elgondolkodott már, hogy vajon a Ryan miért pont a pp MC-ot, korábban pedig a VE-t választotta, ingyenes fizetési lehetőségként (és miért nem mondjuk az Amex-et)? :)

flimo13 2011.05.03. 06:00:40

@DePassant: na ezt nem tudtam, köszi.

reserva 2011.05.03. 12:02:14

Az OTP Maestro kártyámat cseréltem Visa Electron kártyára.
Kérdeztekték is az Írek, hogy honnan van olyanom, mert itt nem lehetett hozzájutni:) Ryanair országban ugye ez problémás volt.

Erre kb. 2x használtam, mikor váltottak és a pp MC lett ingyenes. Akkor az OTP-nél azt mondták, hogy megszünik a VE és helyette valamilyen MC kártyát fognak kiadni a VE lejárta után.

Na most ez a MC az ügyintéző elmondása szerint megfelel a pp MC feltételeinek, tehát elvileg ingyenessé teszi a használatot a Ryanair oldalán.
(csak azt mondom amit ő mondott)
Ennek érdemes lehet utána nézni, ha valakit érdekel.

DePassant 2011.05.03. 21:44:29

@reserva: Meg lehet próbálni, de továbbra is fenntartom, hogy azok nem pp kártyák, hanem betétik. Persze ha a ryan elfogdja pp-ként, akkor dombon a tanya, de én szkeptikus vagyok. Nekem nincs ilyen elektronikus MC-om, a dombornyomottat meg egyértelműen nem fogadja el pp-ként.

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2011.05.04. 15:08:17

@DePassant: Nyilván akit érdekel az kérdezzen rá az OTP-nél. Akkor azt mondták, hogy ez online vásárlásnál lesz jó, mert töltök rá pénzt és így nem kell kiadnom az adataimat ha nem akarom.
Ennek kb. 2 éve...

Most Wirecard-ot használok a Ryanair-nél ,a VE kártyám még meg van, de nem használom azóta.

DePassant 2011.05.09. 20:21:37

@Írországi Utazók: OTP-nél nem fogják tudni. Majd hebegnek-habognak össze sok baromságot, esetleg rádtukmálnak valamit, aminek hasznát nem veszed, de sokba kerül. Mit gondolsz mitől hízik olyan szépen Csányi? :)

wirecard vagy neteller vagy MB. Írországban valószínűleg még több cég kínál pp MC-ot.

uemese 2011.05.23. 20:19:21

Nekem nem sikerült a Wizzair oldalán jegyet foglalnom a Moneybookers pp MC-dal. Azt mondja, hogy a tranzakció sikertelen... Régebben simán ment, viszont kb. 1 hónapja nem müködik a wizzairnél. Lehetséges, hogy a kártyámmal van a gond?

malysz ádám 2011.05.26. 09:00:04

MB nem rossz, én régen használom, bár nem éppen erre találták ki, mármint hogy repjegyet vegyen vele az ember, rengeteg sportfogadással foglalkozó + pókeres használja ( Netellert szintén ) főleg azért mert így hazai bankszámlákon láthatatlan hol nyertek és mennyit:-)
Végül is minden le van írva fent, még annyit tennék hozzá hogy pénzfelvét max. összege 250 euro alapból ATM-ből jelenleg, de ez mehet felfelé idővel.

leontius 2011.09.07. 14:08:39

Neteller Wizz pontokról van már infó? Köszi: Levente

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2011.09.19. 15:10:26

Új infó ide! Ryanair megszünteti a prepaid Mastercard ingyenes használatát novembertől.

Helyette Ryanair cashcard 'Ryanair Cash Passport' lesz csak ingyenes, ami szintén Mastercard, de a cashpassport.com adja ki.

www.ryanair.com/ie/news/ryanair-launches-branded-prepaid-mastercard

strucni 2012.02.09. 12:01:47

Sziasztok! Van új infó arról, hogy esetleg megszüntetnék a pp MC ingyenességét? Csak mert most filózok egy ilyen kártya beszerzésén.

DePassant 2012.02.11. 18:10:38

@leontius: Nem jár wizz pont neteller feltöltésért.

@Írországi Utazók: Jelenleg csak brit, olasz és írországi lakosoknak előrhető, többi országban marad a prepaid Mastercard.

@strucni: Egyelőre csak azokban az országokban szüntették be, ahol bevezették a ryanair cash passportot. Sajnos az elég kiszámíthatatlan, hogy Magyarországra be fogják-e vezetni, illetve ha igen, mikor. Addig is javaslom a prepaid MC-ot, ha a neteller félét választod, akkor nincs mit veszítened.

1szárazaranyosbalek 2012.02.22. 13:07:16

Javítsatok ki, de ha tévednék, a lehető leginkább low cost megoldás jelenleg a következő:
Igényelni kell Citibankos bankkártyát TOP díjcsomagban, ahol a számlavezetési díj ingyenes az EURszámlára is. Az EUR-számlát is össze lehet kötni a debit bankkártyával, amiről netellerre ingyenesen lehet feltölteni. Ott persze EUR számlát kell létrehozni, ebben az esetben nem lesz konverziós díj. A Ryanair-repjegyet EUR-ban megvéve a regisztrációs díj is elkerülhető.
Az EUR-számlára pedig vagy a HUF-számlánkról átvezetjük igény szerint az összeget (banki munkanapon belül megvan), de kis utánajárással (ingyen kiveszünk Ft-ot a HUF-számláról, valutaváltónál bankinál kedvezőbb árfolyamon átváltjuk, és az EUR-számlára ingyen banki fiókban befizetjük) még az EURHUF spreadünk is kordában tarthatjuk.
Ezzel a módszerrel a bankkártyás feltöltés rugalmassága és azonnalisága is megmarad.

senator412 2012.02.24. 21:37:32

@1szárazaranyosbalek: Igen, ez a legköltségtakarékosabb megoldás, de csak ha valutaváltós változatot alkalmazod. A Citinél nem szabad Ft számláról devizára konvertálni (talán a legnagyobb marzsot alkalmazza a hazai bankok közül)!
süti beállítások módosítása