Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Kedvelt úticél lehet Szófia

2012.04.09. 14:09 | lokoszt | 3 komment

Címkék: szófia városok fapados wizzair lokoszt

Mihelyst a Wizz Air beharangozta a szófiai járatát, elkezdtem nézni a lehetőségeket és rögtön le is csaptam az elején kínálkozó 300 Ft-os jegyekre. A alábbiakban KEEP összefoglalója következik a két napos kirándulásról, lehetőség szerint hasznos információkkal kiegészítve.


Utazás
A parkolást a többek által ajánlott Parkoló Plázánál oldottuk meg. Semmivel sem rosszabb a szolgáltatásuk, mint a drágább helyeken, talán csak annyi, hogy egy km-rel tovább kell autózni Vecsés felé, mintha az Üllőin levőknél állnánk meg. A tulajékkal elbeszélgettünk fapadosokról, Wizzről, Ryanről, rendes, közvetlen társaság.
Ferihegy 1-en gyors szeku, útlevél/személyi ellenőrzés, majd beszállás az Air Via LZ-MDA gépébe. Úgy látszik ezt a járatot fixen ez a gép repüli. Bolgár személyzet, alacsony fogyasztás, Szegedtől nyugatra, majd Belgrád, Nis útvonalon eseménytelen repülés. A pilóta szinte végig bekapcsolt öveket kért, de nem történt semmi extra. Kép a repülőről.
Érkezés után a város felé két lehetőségünk van. Megpróbálhatjuk elérni a 84-es buszt, vagy taxi. Utóbbival nagyon kell vigyázni, sok a hiéna a reptéren. Az érkezési oldalon van az OK Taxi bódéja, oda törjünk utat magunknak, ott adnak tájékoztatást, autót is kirendelnek nekünk. Az árak teljesen elfogadhatók
Később több helyen láttunk hozzájuk megtévesztésig hasonlító CK Taxi, OH Taxi és hasonló autókat. Az ablakban mindig kint van a tarifa. Javaslom kinyomtatni az OK Taxi weblapjáról az árakat, egyeztetni és figyelni, hogy a taxamétert is indítsák el és végig látható is legyen.

Szállás
A szálláskereső oldalak előkelő helyen fogják kidobni az ATM Center Hotel-t, mi is itt foglaltunk 37€-ért két személy, két éjszaka, fürdőszoba, reggeli csomagot. A hotel alapvetően rendben van, a szoba hatalmas volt, LCD TV, hűtőszekrény, nagy fürdő zuhanyzóval és kilátás a Vitosára. Kulcs nincs, bejelentkezéskor bankkártya méretű kártyát adnak, amivel nyitható a szoba és amíg nincs a falon levő tartójába helyezve, semmi elektromos nem működik. A büféreggeli mindkétszer ugyanaz volt: kenyér (+ pirító), bundáskenyér, sonka, sajt, fehér sajt, olajbogyó, vaj, lekvár, méz, narancslé és egy ingyen használható Nescafé kávé-tea automata. Második este az éttermi akcióban ettünk, 6 leváért adtak egy kisebb adag főételt (6-8 választható tétel) és egy salátát (3 választható tétel). A személyzet nagyon kedves, segítőkész. Ingyen wifi minden szinten külön routerrel, de kábel is lóg a szobában. Fürdőben 3-féle törölköző, szappan, sampon.
Minden szinten a folyosón ballonos vízautomata van hideg-meleg vízzel.
Egyedüli negatívum, hogy amíg nincs a kártya a szobában, addig nincs semmi elektromos, beleértve a légkondit, így meg kell várni, amíg kicsit kiszellőzik a szoba. A szellőztető kicsit hangos, ha erősre vesszük. Az ablak sajnos nem nyitható, pedig az megoldotta volna a dolgot.
A hotel közlekedésileg jó helyen van, a reptérről bejövő út és a belvárosba vezető út kereszteződésében, ennek megfelelő autó és buszforgalommal.

Közlekedés
A reptérről a 84-es busz visz a városba, az ATM Hoteltől befelé a 76-os a legjobb választás, de majdnem ott rak le a 213 és 214 busz is. Visszafelé a 204 és 604 buszok a jók. A stadion előtt felszállva a negyedik megálló a hotel. Jegyet a sofőrnél (esetleg a buszon levő automatából) lehet venni, 1 Leva az ára. Ezt utána még érvényesíteni kell. Ha többet utazik az ember, érdemes napijegyet venni valamelyik nagyobb állomásnál (pl a metró), ez 4 Leva és mindenre jó, a metróra is. A jegy csak adott napra érvényes, tehát nem 24 órára! Ezt a jegyet nem kell érvényesíteni, elég felszállni a járműre. A metrónál viszont csak úgy lehet lejutni vele, hogy a forgókapuknál a legszélsőt választva a mellette levő személyzetnek fel kell mutatni, aki átenged a kapun. Jelenleg a városnak egy metróvonala van, emellett sok troli, villamos és busz jár.
A járműpark vegyes, van régi Skoda trolitól tőlünk is ismert kék metrón át Ikarus buszig minden, de láttunk kiváló minőségű, alacsonypadlós új járműveket is minden járműtípusban.
A térképről tájékozódás általában könnyű, mert a Vitosa mindig látszik, az pedig délre van. Esetleg egy olyan térképet érdemes beszerezni, amin a közkeledési útvonalak és az utcák egyszerre látszódnak, mert a legtöbb kifüggesztett térképen vagy ez vagy az van.

Látnivalók
A látnivalók többsége a városközpontban van.
Kiemelten javaslom az angolul értőknek, hogy menjenek el az egyik ingyenes vezetett túrára, garantáltan jó élmény és a belváros szinte minden nevezetessége sorra kerül. A szombat délelőtti túrán olyan sokan voltunk (kb 50 ember), hogy ketté kellett vágni a csoportot, de még így is három önkéntes jutott csak a mi csoportunkra. Az elején gyors bemutatkozás, ki honnan jött (Magyarország, Szerbia, Németország, Franciaország, Dánia, Belgium, Spanyolország, USA, Thaiföld és Bulgária alkotta a mi csoportunkat). A túra kb 2-3 óra közötti, kb 3 km hosszú. Az idegenvezető rengeteg érdekességet, vicces sztorit mesél, kiváló volt. Az egész ingyen van, adományokat elfogadnak. Az angoljuk kifogástalan, emellett nem erőltetik a nehéz dolgokat, alap angollal is lehet a nagy részét érteni.
Emellett ellátogattunk még a Világörökség részét képező Bojana-templomhoz is. Ajánlott megközelítés: villamos vagy 2-es trolival, majd 64-es busz. A busz jó ideig mászik felfelé a hegyre egy széles úton, majd egyszer csak befordul balra egy kis utcába, ahol talán a második megálló a tetőpont, innen lefelé megy. Itt kell leszállni egy étterem előtt, majd még fölfelé menni, ahol már ki van írva. Az idegenvezetés nélküli belépő 10 Leva, de szerintem megéri, már csak a környezet, a park miatt is. Szép időben valószínűleg jó kilátás is lehet a városra.
Ez a hely a Vitosa felé is egy kiindulópont, de arra most nem mentünk.
A város maga nagyon érdekes. Egyrészt vannak nagyon régi emlékei (ez a túravezetők szépen elmondják), ősi templomok, források, stb. De a legnagyobb részét a 20. század elején, illetve a kommunista időkben húzták fel. Sok a megalomán építmény, meglepően szépek is akadnak köztük, főleg a belvárosban. Nagyon sok csupaüveg irodaházat, bankot, autószalont láttunk, a lakótelepek is kezdenek megújulni, bár ott még van hová fejlődni.
Az autópark kb a hazainak megfelelő szintű, mínusz Suzuki, amiből egyet sem láttunk, viszont elég sok komoly luxusautót, sportkocsiből főleg Porsche volt a menő.

Étel, ital, árak
A helyi mecsettel szemben van a piac, főleg ételeknek, mögötte az „Asszonyok piaca”, ami a tulajdonképpeni árupiac. Érdemes megkóstolni valami finom helyit, bár kb ugyanazt kapjuk, mint máshol a Balkánon. Az árak valamivel a magyar alatt vannak, néhol elérik. Az egyetemnél levő metrómegálló aluljárójában van egy Billa szupermarket, ahol be lehet vásárolni utazás közben. Vannak plázák is, egy egyből a reptértől/ATM Hoteltől bevezető út mellett is.
Jó árakkal dolgozó autentikus étteremre a következőt javasolták, sajnos a nevét nem jegyeztem meg: Az egyetemhez közel levő nagy lovasszobor mögötti utcán elindulva a második utca jobbra (ulitsa Slavyanska) fordulva nemsokára bal oldalon kis kapun be, le a pincébe. Mi csak benéztünk, de teljesen jól mutat, kártyával is lehet fizetni és a túravezetők is ezt ajánlották. (ui, találtam róla képet, de nem értek a cirill betűkhöz
Kártyaelfogadás hasonló szintű, mint nálunk (nagyobb éttermek, boltok, patika, benzinkút, hotel, szuvenír-shopok).

Kommunikáció
Az emberek segítőkészek és bár én szinte semmit nem értek a cirill betűkhöz, elég jól elboldogultam. Sok dolog angolul is ki van írva. Bár riogattak, hogy alig beszélnek angolul, nem volt rosszabb a helyzet, mint mondjuk Olaszországban. 10 próbából kb 7 esetben vagy beszélt angolul az illető, vagy legalább értett valamicskét és kézzel-lábbal rásegítve működött a dolog. Valóban segítőkészek, amikor csak lehetett, próbáltak útbaigazítani, megtalálni a legjobb megoldásokat, buszon szóltak leszállás előtt, stb.

Reptér
Az idő gyorsan eltelt, éltünk a 16 órai late checkout lehetőségével. Az ATM Hotelnek van ingyenes reptéri ttranszfere, de csak kifelé, a reptér felé. Ezt igénybe is vettük, de így már korán kint voltunk. Az 1-es terminálra csak 3 gépet írt már a nap hátralevő részére, sehol nem volt senki. A két terminál között fél óránként ingyenes transzfer van egy szakadt kisbusszal, kb 5 perc az út. A 2-es terminál jóval nagyobb, de ott is csak 6 hátrelevő járat volt. Itt van egy elfogadható áron dolgozó kisbolt még a szeku előtt. Nagyképűen szupermarketnek hívja magát, én inkább sarki közértnek nevezném, de mindenképpen olcsóbb, mint pl Budapesten vagy az éttermes részen és van péksütemény, szendvicsféle is. A 2-es terminál indulási oldal mellett nagyon szép park van halastóval és egyebekkel, ha van időnk érdemes lemenni. Innen szép, teljes kilátás nyílik a Vitosára is.
Visszafelé ugyanúgy LZ-MDA. Gyönyörű naplementés felhőzet, kerülés Románia felé. Ereszkedés kb Hódmezővásárhelytől, 8700 m-től 770 m-ig egybefüggő felhőben. Érkezés zuhogó esőben és szélben, beállás után séta. Volt egy fogyatékos utastársunk, aki elég nehezen járt, egy kerekesszéket, de legalább egy ernyőt hozhattak volna neki a gépig.

Alapvetően nagyon jó, szimpatikus, fejlődő város, sok ismerős dologgal, rokon vonással, jó árfekvéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr124373386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pamuk 2012.04.12. 22:07:17

Keep minden szava igaz. Szófia önmagában is megér több visszamenetelt, rám sokkal jobb benyomást tett, mint pl. Bukarest. Szófia, ha megszokja a szem a sok billegő járdakövet, csúnya épületet és kuszaságot, igenis jó hely. Valahol Kelet-Európa esszenciája.
Illatok, ízek, barátságos emberek, és fantasztikus környezet.
Kötelező látnivalók még: Rila, a monostor, és a Vitosa.
Bátran induljatok neki! Jelenleg 1100 - 1100 Ft-ért már menni lehet.

Pamuk 2012.04.12. 22:38:23

Szófia tényleg jó hely. Egyetlen órányi repülésre van, és maga a város is, a környezete is rengeteg csodát tartogat... Kelet-Európa eszenciája.
Vizuálisan, építészetében egyszerű, és nem szép. De ettől még nagyon jó.
A kaják. A sörök. A sajtok, a zöldségek.
A hegyek, és az emberek.
Rengeteg olcsó szállást látni a környéken, csak győzzük kipróbálni.
Rilába feltétlenül menjetek el, és Plovdod is ott van a közelben...

zanaka 2012.08.16. 17:14:36

Tudna-e valaki tanácsot adni abban, hogy hogyan, mivel lehet eljutni Szófiából a Rilai kolostorhoz, ha lehetséges közvetlenül, és nem rilai átszállással.
süti beállítások módosítása