Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Genf télen

2013.03.01. 13:48 | lokoszt | 6 komment

Címkék: fapados wizzair genf városlátogatás olcsó repülőjegy lokoszt

Genf télen

Munkahelyemen kötelező minden év márciusáig néhány nap szabadságot kivennem és mivel a téli sportokat nem szeretem, így városnézésre adtam a fejem februárban. Svájc is kimaradt még az életemből, végül wizzair jegyet foglaltam Genfbe akciósan (lokoszt rajongók kedvéért leírom, hogy a jól ismert club kártya tulajdonosként ingyen vettem, pontokért). cruise beszámolója következik.


Hétfő reggel 7órakor lett volna az indulás, de a stewardesek biztonsági oktatása után fél órás várakozás mellett bemondta a kapitány, hogy a genfi reptér havazás miatt le van zárva, ezért késéssel kell számolni. Újabb félóra után már az az információ jött, hogy Baselben fogunk leszállni, már főtt a fejem, hogyan is fogok én onnan genf-be eljutni. Majd kis idő elteltével úgy döntöttek, hogy a gépről visszabuszoztatnak minket a Skycourt-be. A légitársaság meghívott minket egy KFC vagy Costa menüre a késésért cserébe, ami teljesen korrekt eljárás volt. Végül 15órakor, 6órás késéssel leszálltunk a genfi reptéren. A reptér kijárata előtt egy automata a városba érkezőknek ingyen transzferjegyet ad Genf összes közlekedési eszközére, nagyon korrekt, így nem értem, hogy miért is árulnak transzferjegyet 1400ft-ért. Vonat a kedvencem még mindig a közlekedési eszközök között, így a Genf centrumába bejutva egy megálló erejéig vonatozhattam. A reptéren még dominált egy-két helyen német felirat, de a reptérről kilépve mindenhol a francia nyelv lett a nagyúr. Nem csoda, hisz 1814-ig eleve Franciaországhoz tartozott a Genfi kanton.

100_2156.JPG
A központi pályaudvarról (Cornavin) a Genfi tó partjának irányába vettem az utam gyalogosan, amit pár perc alatt el is értem. Enyhén esett a hó, de a járdákon és az autóúton néhány centis hó volt már, megjegyzem a két nap alatt senki nem takarította el. Genf legismertebb látványosságának számít a tavon lévő szökőkút, amely 140 méteres magasságba lövelli ki a vizet. Eredetileg vízügyi okokból, nyomáskiegyenlítés céljából építettek, ma viszont Genf legismertebb védjegye. A Genfi-tó partján van az Angolkertben a híres virágóra is, amiből sajnos csak a mutatókat láttam, hó fedte az egész parkot.
Genfben nagyon sok nemzetközi szervezet központja van, az ENSZ Palota is. A Palota előtti téren látható egy emlékmű, egy hatalmas háromlábú barna szék, amely a taposóaknák következtében elhunytaknak állít emléket. A szék alatt lelkes tibetiek tüntettek a független Tibetért és a kínai elnyomás ellen. Az ENSZ Palotában a kései érkezés miatt már nem tudtam bemenni, idegenvezetéssel, komoly biztonsági ellenőrzés után körbe lehet menni néhány termen. Az óváros felfedezése maradt esti órákra, hatalmas hosszúságú bevásárlóutcába tévedtem, ahol hemzsegnek a bankok és az óraüzletek, nem véletlen, hisz Svájcban Zürich után Genf a második legnagyobb pénzügyi központ és persze az óragyártás fellegvára. Az utcai kereszteződésekben megszámlálhatatlanul sorakoznak az ismert óramárkajelzésekkel ellátott utcai órák. Rátekintve a kirakatban az árakra, meglehetősen borsosak, mint minden Svájcban. Eddigi legdrágább hely, ahol jártam, Stockholm volt, de messze felülmúlja az ottani árakat. 

100_2175.JPG
A szállásom egy helyi lakos által kiadott szoba volt. Én most próbáltam ki először az ilyen típusú szállásmegoldást, de ajánlom mindenkinek, sokkal jobban be lehet épülni, átérezni a hely varázsát, ha helyi lakosnál szállunk meg. Francia szállásadóm hasznos tanácsokkal ellátott a második napra és javasolta, hogy nyáron is jöjjek vissza, mert akkor Genf teljesen más képet mutat, sokkal szebb és lubickolhatnék is a genfi tóban, ami az ő kedvenc elfoglaltsága.
Másnap reggel a CERN felé vettem az irányt. Ez magyarul az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet rövidítése és egyben a világ legnagyobb részecskefizika kutató központja, illetve a www (world wide web) születési helye. A Központba való eljutáshoz célszerű igénybe venni a villamost, a villamoson épp két magyar zenész hegedült a helyiek nagy örömére. A CERN-be a belépés ingyenes és rajtam kívül csak egy olasz diákcsoport nézelődött még a Központban. Nagy látványosságra ne számítson senki, az első www egy fekete dobozként van kihelyezve a Központban, illetve részletesen azt mutatják be, hogy egy 27km-es köralakú alagútrendszer van 100méter mélyen a város alatt, amelyben részecskegyorsító kísérleteket végeznek.
Utamat a Genfi-tóba ömlő Rhone folyó melletti sétaként folytattam. Két múzeumba sikerült eljutnom. Svájc legnagyobb Természettudományi múzeuma található itt, a belépés ingyenes volt. Fél-egy órát érdemes rászánni. A másik a Philippe Patek múzeum volt, amely a Patek birodalom óragyártásának történetét mutatja be más egyéb márkák gyűjteményével. A belépő itt 10 frank volt. Az oda felé vezető úton saját szemmel is meggyőződtem róla, hogy van Bartók Béla tér Genfben.

100_2241.JPG
A két múzeum között terül el az óváros. Itt van a St Pierre katedrális, mely előtt még Kálvin is prédikált egykoron. Itt a Grand Rue, mely utca teles tele régi antik üzletekkel, galériákkal és hangulatos kávézókkal, melyet a várfal robosztus falai zárnak le. Mellette terül el a Bastion park, benne a reformáció négy nagy alakjának szobrával.
A legtöbb hely gyalogosan bejárható, viszont idő függvényében vegyük igénybe a helyi busz- vagy villamosközlekedést. A vonaljegy egy óráig használható fel, ami 3,5 frank. A napijegy 10,5 frank, tehát megéri. Vigyázzunk, a jegyárusító automata nem ad vissza pénzt, de bankkártyával is megvehetjük a jegyünket.
A legkönnyebb és legegyszerűbb étkezési lehetőség a helyi gyros-os, gyorséttermes variációk a látványosságok közötti loholás idejére, a két napos utamon nem tudok helyi autentikus helyet ajánlani, bár az időmet nem erre tartogattam.
Szerda reggel indult vissza Budapestre a repülőm, reggel még egy utolsó café-t legurítottam egy isteni croissaint-al. Mindenképpen vegyünk, ha ott járunk, az élelmiszerbolti is minőségi termék. Az 5-ös busszal a központi pályaudvarról kiutaztam a repülőtérre, kb. fél órás út volt és búcsút intettem Genfnek egy következő nyári látogatásig.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr485110106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoTomi 2013.03.02. 17:33:01

Sziasztok!
Nem tudom, jó helyre küldöm e a kérdésem, mert nemrég keveredtem ide, de ha tudtok, segítsetek legyetek szivesek. A Rynairrel megyek Barcelonából Pestre, és módosítanom kellett a járatot két nappal korábbra. Minden rendben is van, de a 40€ módosítással együtt megint levontak 24e. Ft.ot. Az eredeti jegy árát, ill a különbözetet hogy adják vissza? Kösz előre is.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2013.03.02. 18:34:39

@KoTomi:
Járatváltoztatási díjaink utasonként és járatonként fizetendoek, az áraink szezonálisak - a részletekért kérjük tekintse meg árjegyzékünket. Ezeken a járatváltoztatási díjakon felül, bármilyen az eredetileg megfizetett viteldíj és a változtatáskor rendelkezésre álló legalacsonyabb viteldíj közötti különbséget meg kell fizetni. Felhívjuk kedves figyelmét, hogy amennyiben az újra foglalt járat viteldíja alacsonyabb, a különbséget nem térítjük vissza.

KoTomi 2013.03.02. 18:47:53

Kösz, a gyors választ! Igy, most két jegyem van egy módosított helyett. :(((

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2013.03.02. 18:49:24

@KoTomi:
akkor valamit rosszul csináltál. Elvileg van egy fix módosítási díj + a két jegyár közötti különbözetet is fizeted. De, hogy két jegyed van, az érdekes.

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.02. 22:52:58

A virágórával nem hagytál ki semmit:) Több svájci városban van, sőt itthon például Székesfehérváron is. Ha egyet már megnéztél, a többi sem sokban különbözik..

Vállalkozz · http://szallashelyek-utazas.info 2013.03.27. 18:23:05

Igaz, amit a helyi lakos mondott, a július-augusztus a legjobb idő ide utazni, ingyen lehet a tóban fürdeni. Az más kérdés, hogy a közösségi mosdó/wc egy koszos baktérium fertő volt. Érdemes előre felvenni az úszógatyát, illetve a dolgunk is máshol végezni.

Nyáron még az is jó, hogy lehet és érdemes túrázni a környező hegyekben (egészen Chamonix-ig, a Mont Blanc alsóbb biztonságos túra útjaiig), és az ismert erdei gyümölcsök (szeder, eper...) stb. is energiával tölthet fel. Olcsó jegyekre fel! szallashelyek-utazas.info/genf/
süti beállítások módosítása