Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Földi útravaló légi utasoknak - Brit sziget 2.

2011.04.09. 12:45 | tg_mak | 2 komment

Címkék: anglia utazás uk fapados skocia városlátogatás edi helyi info pik

2. rész: "Fàilte ort a dh'Albainn!" - A messzi Skócia

A cikk második részében Skócia távoli tájaira teszem a nagyítót, hogy aki felföldi-, vagy szigettúrára adná a fejét, az is találjon egy mankót a tervezéshez. Összeszedtem továbbá nomád-low-cost túrához nélkülözhetetlen izgalmas szállásokat, és filléres táplálkozási tanácsokat. :)




Skót háttér

Bár az angol hivatalos nyelvnek számít Skóciában is, az átlagos (képzetlen) helyiek "angol" beszédét nagyon nehezen fogjuk megérteni. Az ún. "Scottish English" az angol helyi nyelvjárása, kell idő, mire rááll a fülünk. Tőle különbözik az óangol /german/ scots nyelv, ami sok sískági skót anyanyelve. Teljesen más az ősi (kelta eredetű) Skót gael nyelv, amit felföldön és az ÉNY-i szigeteken még ma is sokan beszélnek, hála Istennek - a régóta tartó angol (el)nyomás ellenére is, manapság újra tanítják az iskolákban! Ennek sokszor nem örül a turista, meg a globalizáció, mi azonban kezeljük értékként, mert ez (is) hozzá tartozik a helyi kultúrához! (Ha a birkapásztor meg is tanult olvasni, nem biztos, hogy angolul tette. Vagy ha igen, akkor sem érted. :-P)
Kiemelném a kétnyelvű útjelző táblákat. Skót vidéken (egyes, saját kisebbségpolitikájukat példaértékűnek tartó országokkal ellentétben) bizony nem az angol felirat van fölül. Érdekességként kapcsoljuk be az angol/gael CuillinFM-et Syke szigetének saját rádióját, vagy hallgathatjuk a BBC Skót gael adását.
A felföldön sok az egysávos közút, figyeljünk rá vezetés közben. De ez nem gond, mert kicsi a forgalom, valamint sok helyen van kitérő, ahol (balra!) félre lehet állni, ha jön szembe valaki.

 

Tájkép Skye szigetéről.

 

 



Különleges közlekedés

Egyik ilyen a postakocsi. Útvonaltól függően 2-14 fős autóikkal igazi "világvége-falvakba" juthatunk el. A hirdetmény szerint az árak 2-5 font között vannak, ránézésre ez olcsóbb, mint a helyi tömegközlekedés, igaz, cserébe lassabb is.



Közlekedés a szigetvilágban


A szigetek között komppal közlekedhetünk. Ezek menetrendje különbözik télen és nyáron, valamint sok esetben igazodik a kikötőkbe érkező buszok ill. vonatok közlekedéséhez. A legtöbb ingyen szállítja a kerékpárt.
A szigetek feltárására busszal vagy bérelt autóval, esetleg biciklivel vállalkozhatunk, bár utóbbihoz előbb meg kell szokni az időjárást. Az időjárás zord, és nem keverendő össze a velencei, vagy a galapagosi "szigetvilággal". ;-) A szigetek közlekedését helyi vállalkozások tartják kézben, de némelyik ad kedvezményt a nagy országos hálózatok bérleteire.

 

Tengerpart Skye szigetén. Ez a Belső-Hebridákon készült tájkép, még ha zord is, nagyon különleges hangulatot tud árasztani a percenként változó időjárással, és a véletlenszerűen előbukkanó Nappal. Az északi tájak jellemző felvétele.

 

 

A nyugati skót szigetek (Külső- és Belső-Hebridák) között a Caledonian MacBrayne lesz a társunk. A kedvezményeket feltétlenül nézzük át indulás előtt. A Hopscotch jeggyel adott útvonalon mehetünk végig (1 hónapig "ugrálhatunk" a szigetek közt) 10%-kal olcsóbban, mintha minden szakaszra megvennénk a jegyet. (Például Glasgowból Uig-ba megy busz, onnan 3 kompozással tehetünk egy szép kört.) A 8 napos Island Rover bérlet 51 font, akkor éri meg, ha nagyon sokat hajózunk.

 

Ha már repülős blog: Barra reptere a Külső-Hebridákon külön érdekesség: a reptér csak apálykor működik, és a tengerparti homok a legjobb aszfaltnál is jobb rugalmasságot biztosít.

 

 

A Külső-Hebridák közlekedését a helyi tanács honlapján láthatjuk. Buszmenetrendhez jobb oldalt (Bus Timetables) kattintsunk, majd válasszuk ki, melyik sziget érdekel. Minden útvonalnál irányonként tölthetjük le a menetrendet, valamint az ártáblázatot (a számok mértékegysége £0.01, azaz penny). Elfogadható menetrend leginkább az északi részen van. Délen kisebb a járatsűrűség, de a buszok minden esetben igazodnak a komphoz. Érdemes megnézni a postakocsi menetrendet, errefelé az átlagosnál több útvonal van.

 

Tengerpart Thursoban, a Brit sziget (majdnem) legészakabbi pontján.

 

 

Az Orkney-szigetekre több lehetőség is kínálkozik. A legnagyobb cég a Shetland-szigetekre is közlekedő Northlink, Scrabster(Thurso)-ből Stromnessbe és Aberdeenből Kirkwallba szállít, 14-27 font között. 18 fontért tovább lehet hajózni velük Shetlandra. A Pentland ajánlata 13 font, Gills Bay-ből St Margaret Hope-ba hajóznak. A szigetek közt az Orkneyferries komppal lehet grasszálni.
Bármennyire nem szeretem a szervezett utakat, ha kevés az idő, erre is ráfanyalodik az ember. Nyáron erre kínál megoldást a John O’ Groats Ferries, a retúrjegy 30 font, további 20 fontért komplett egynapos buszos szigetnéző programot kapunk!

 

Kis vörösbegy figyeli fényképezőgépemet, háttérben egy lehorgonyzott halászbárka Portree kikötőjében.

 

 

A Shetland-szigetekre leginkább a Northlink komppal juthatunk el, 25-35 font egy út. A Shetland-szigetek belső közlekedését a ZetTrans cég tartja kézben, honlapjának fölső menüsorában kapunk információt a szigetek közti komp- és légiközlekedésről, valamint a szigetek buszközlekedéséről. A belső kompokat az önkormányzat üzemelteti.

A Stranraer-Belfast kompról itt találtam információt.



Gyaloglás

Skóciában nagy hagyománya van, az autós korszakban sem lebecsülendő közlekedési eszköz. Nem helyettesíti a motorizált közlekedést, de a helyiek körében mindennapi sportnak számít. Ajánlott honlapok: a walkhighlands.co.uk vagy a walking.visitscotland.com honlapon  (nekem az előbbi szimpatikusabb) rengeteg sétaelírás található, mindegyikhez topográfiai térképmelléklet, letölthető GPS-adatokkal. Az egyórástól a többnaposig számos ösvény szerepel, így az nem indok, hogy nincs időnk túrázásra. ;-) A visithighlands.com szintén hasznos gyűjtemény.
A magyar Kéktúrához hasonlóan több hosszútávú útvonal létezik a skót felföldön. Egyik ilyen a West-Highlands-Way (továbbá: egy másik szemmel, teljesítménytúraként), ami Glasgowtól megy Fort Williambe, egyenesen északnak. A másik a Great-Glen-Way (továbbá: szakaszok -> térképek, másik leírás), ez Fort Willimaből indul, és a Kaledóniai-csatorna festői tavai mellett fut végig Invernessbe. FW-ből lehetőség van megmászni a Ben Nevist, jó tempóban 7 órás túra föl s le. Közben ki-kibukkan a tengeröböl a már-már tundrai élővilággal borított dombok között. Magyar szemnek ritka látvány.

 

Kilátás a Ben Nevisre felmenő ösvényről: a tengeröböl Fort Williamsnél

 

 

A szabadidős tevékenységek írott és íratlan szabályai megtekinthetőek. Nekem nagyon tetszik, hogy törvényileg engedélyezett a vadkemping (nem így van fogalmazva, de magyar fül így érti meg), azaz bárhol lehet sátrazni, ahol nem zavarsz senkit (illik bekopogni a házba ha nagy kert végében akarsz aludni, de lehet hogy be is hívnak vacsorára). A kerítések nem az emberektől védik a telkeket, hanem a nyájat terelik: a falon lévő ajtón át szabad menni.

 

Kerítés Skye szigetén, Portree mellett - a kapu a gyalogosoknak készült.

 

 



SZÁLLÁS

A Travelodge egy fapados szállodalánc. 2-3 ágyas szobák 19 fontról indulnak. Kicsit magasabb árkategória a Holyday Inn, Premiere Inn, stb. Ezeket sajnos nem ismerem, így nem tudok róluk nyilatkozni.

A Bed and breakfast egy tipikus brit szállástípus megnevezése, jelentése: szoba reggelivel. Fordíthatnám falusi turizmusnak is, de B&B szállások találhatók nagyvárosokban is, valamint nem csak családi vállalkozásoknak jár ez a megnevezés. Ehhez jó esetben /ritkán/ hagyományos angol reggeli társul, ami náluk tulajdonképpen főétkezés.

Szálláskereső sok van, egy ilyen a laterooms.com-ot, ami magát "discount hotel specialist"-nek tartja, a fapados fórumban olvastam. A yha.org.uk az angliai, míg a syha.org.uk a skóciai ifjúsági szálláshelyek szövetségének honlapja, hasznos linkek.



Különleges szálláshelyek

Különleges élmény lehet kastélyban aludni. Ha a világon valahol, akkor Skóciában biztos akad sok hely. Személyes tapasztalatom nincs, de ha lenne, akkor sem írnék róla egy fapados blogon. :-)

A fekete-házak (black-house) - hasonlóan a délolasz pugliai trullikhoz - egy régi építkezési mód lenyomatai; a fősziget felföldi részén, leginkább a Hebridákon láthatunk ilyeneket. Utóbbi helyen több hostellé lett alakítva, mint pl. a Garenín falu régi részében lévő turistaszálló. Ezek a házak nem szolgálják a 21. századi kényelmet, így az ifjúsági szálló is eltér hagyományos társaitól (külön szabályok, független fenntartó), azonban nagyon különleges. Olyan, mintha egy skanzenben aludnánk.

A bothy szót nehéz magyarra fordítani, nemcsak nyelvileg, fogalmilag is. Olyan kunyhót jelent, ami nincs zárva, bárki használhatja, és ennek ellenére részben bútorozva van, sőt: tüzelő, kályha, s talán harapnivaló is akad. Egyszerű esővédő bódétól felszerelt kisházig sokféle van belőle. A Mountain Bothies Association 100 ilyen menedéket tart fenn. A honlapjukon van térkép is, ám a házikók pontos helyéről csak klubtagként kapunk tájékoztatást, az éves tagdíj 20 font. Ám ha bothyra akadunk, és van még hely, mi is alhatunk benne, ingyen. Mielőtt ezt tennénk, feltétlenül olvassuk el a honlapon a szabályokat és tanácsokat!

Találunk bőven kempinget, cserkészparkot. Ezekben 2-8 fontért lehet sátrazni (amiben benne van a vizesblokkhasználat), vagy kicsit drágábban benti szállást kapni.
A turistaszállókban általában 12-16 font egy ágy (többágyas szobában), reggeli nélkül.
A vadkemping is megengedett, erről a gyaloglásnál írtam.



Kaja-pia-váráslás

Nemrég olvastam, hogy vannak nemzeti ételeik, de nemzeti konyhájuk az nincs.
A fish&chips sültkrumplival tálalt sült hal, gyorsétkezésnek is beillik, sok helyen elvihetőként (takeaway) kapható.
Ha Magyarországon disznó, akkor Angliában birka. Több bárányhúst esznek mint mi, és nagyon finom is.
Ha az étlapra tekintünk, mindenféle pudingot találunk. Ez a szó fedi a desszertet, de nagyon sokszor főfogásra utal, pl. a black pudding hurkát jelent.
Skóciában meg kell kóstolni a Haggist (hurkaféle), boltban is kapható konzervben.

 

Vigyázat, csalóka akció!

 

 

 

 

Figyeljünk arra, mit adnak el nekünk. ;-)

 

 


Annak ellenére, hogy drágának titulálják az országot, kispénzű diákok sem fognak éhen halni. Ezt személyesen tapasztaltam, úgyhogy erről tudok írni. :-) Megvan a fotó egy telepakolt bevásárlókocsiról, amiből 4en éltünk 2 napig, és a blokkon 14 font volt. Leosztva ez fejenként 665 forint naponta (2007-es áron), ami szerintem rekord! :-)

 

Íme a 14 fontos ultra-low-cost vadkempinges túránk egy vásárlása:
4 ember 2 nap, teli has. :)

 

 


Az áruházak sajátmárkás termékeit kell keresni. A kenyér szinte kivétel nélkül szeletelt és előre csomagolt (a pékségeket kivéve), 4 éve általában £1,5 volt 1db (700g), és sokszor 2-t adtak £2-ért, ez 550Ft/kg-os kenyeret jelent, nem rajongtunk érte. Sokkal olcsóbb volt a (rúd)keksz + olcsó lekvár (inkább H*tlerszalonna) kombó, ez energiabomba volt, és el is tömött. Tipikus ár volt még a 2 fontos 400g-os sonka. Mi a Somerfield és Morrisons (sárga) boltokba jártunk. Úgy vettük észre, hogy a Sainsbury és a Tesco ezeknél is drágább, így azokat kerültük. Most már van Lidl meg sok hasonló, így az olcsó árakat nem nehéz megtalálni, már csak z étel minősége a kérdés...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr172806205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2011.04.09. 13:37:45

Köszi, hasznos gyűjtemény. Erre nem jártatok?
www.lochlomond-trossachs.org/

Mostanában erről a parkról gyűjtök infókat, mert jó helynek tűnik.

tg_mak 2011.04.09. 14:32:28

@JoeP: Eredeti terveinkben szerepelt a WHW-n való pár napos gyaloglás, akkor a tó mellett haladtunk volna el. Végül csak busszal (Glasgow-FortWilliam-Uig) húztunk el mellette, de amit láttunk a környező tájból a reggeli ködben, az valami mesebeli volt. Jó hely szerintem is. De mi nem az arrafelé? ;-)
süti beállítások módosítása