Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Irány Lanzarote! 2/2

2010.03.17. 07:08 | mrandor | 3 komment

Címkék: barcelona beszámoló spanyolország ryanair fapados ace lowcost bcn lanzarote lokoszt

Az index low-cost topikján többen beszámoltak már a Kanári-szigeteken tett útjukról. Mi is kedvet kaptunk, hogy a télből a tavaszba repüljünk és Lanzarote szigetére esett a választásunk. Íme a folytatás

 

 


A szigeten a növényvilág pálmákból és kaktuszokból áll. A kaktuszokat termesztik is, állítólag a bíbortetű még biznisz, mert a kozmetikai ipar még veszi.
Meghatározója a szigetnek, hogy a XVIII. században több vulkánkitörés vulkáni kőzettel, lávával és hamuval árasztotta el a sziget egy részét. Így néha tényleg olyan a táj, mintha sivatagban vagy a Marson/Holdon autózna az ember. A lávafolyások hol töredezettek, hol simák, némi barázdával.


A sziget látnivalói: a láva barlangokat is kialakított, egy ilyen barlang megtekinthető, a Los Verdes barlang. Ennek folytatása az óceán partjánál a Jameos del Agua, egy barlangi tó fehér rákocskákkal. Ennek folytatásaként Cesar Manrique, a szigeten élt művész egy házat álmodott meg, érdekes medencével, pálmákkal. Itt egy múzeum is van, amely a vulkáni tevékenységekkel foglalkozik.
Szintén Manrique-nek köszönhetjük a kaktuszkertet Guatiza mellett, ahol több, mint ezer féle kaktuszt lehet megnézni, valamint egy régi szélmalmot is.


Szállás: a szigeten rengeteg szállást lehet találni, jó áron. Mi a 4* Hotel Hesperia Dorada-ban laktunk, amely remek szállás, tele német és angol nyugdíjassal. Amúgy a sziget is tele volt nyugdíjassal. Egy éj kiadós reggelivel, tengerre és parkra néző szobákkal 57 euró/éj. Van egy sólepárló is a szigeten, amely felülről érdekes látvány, de ennél többet nem nyújt. Sokkal izgalmasabb az sziget nyugati partvidéke, a Los Hervideros és környéke. Itt gyönyörű a tengerpart, érdekes bemélyedéseket, barlangokat, lyukakat vájt a víz a vulkáni kőzetbe. Szinte 150-200 méterenként meg kellett állni a kocsival, mert mindenhol más és más különleges forma volt a parton. Imádom az óceánt és sokáig tudom bámulni a hullámokat, a vizet és a köveket.


Ugyancsak nincs messze az El Golfo, amely egy érdekes zöld színű tó. Színét az algáktól kapja, vize az óceánból származik, amelyet egy földnyelv választ el a nagy víztől. További érdekesség, hogy itt a homok fekete, a vulkáni kőzet miatt; olyan, mint a szénpor. A szigeten fekszik a Yaiza nevű település, amely több alkalommal érdemelte ki Spanyolország legszebb települése címet (állítólag évente adják). A falu inkább egy alvó település, de a környéke, a látványa valóban szép. Itt van a több útikönyvben és a reptéren kapott térképen is szereplő La Era nevű étterem, ahol igen kiváló és autentikus helyi ételeket szolgálnak fel - nos, az étterem már nem működik, ez igen nagy csalódás volt. A Timanfaya Nemzeti Park két módon, tevékkel és busszal látogatható. A tevék két embert visznek, 5-6 teve képez egy karavánt, egy kísérővel. A tevék púpjánál, két oldalt egy székszerű valami lóg, abban ülnek, zötykölődnek az emberek. A teve a régi időkben amúgy háziállat volt a szigeten. Mi a buszos kirándulást választottuk; nem főszezonban is viszonylag sokat kell várni, hogy bejussunk a parkba, ahol egy központi épülettől indulnak a buszok.

A buszok körbejárnak a parkban egy előre megépített úton, spanyol, angol és német nyelvű kommentárral; időnként, egy-egy látványosságnál meg is állnak a buszok. A központi épületnél további látványosságok várják a látogatókat: egy kb. két méter mély gödörbe száraz kórót tesznek, amely a föld hőjétől meggyullad: a központi épület ugyanis egy vulkáni kúpon van és aktív vulkanikus tevékenység még jellemző a szigetre. A föld hőjét másra is használják: egy 8 m mély "kút" káváján elhelyezett roston pl. húst sütnek. Egy, a földbe elhelyezett csőbe vizet öntenek, amely gejzírként, erős hanghatással a felszínre tör, majd lecsapódik és eláztatja az álmélkodó turistákat. Érdekes még a növénytermesztés is. Alapvetően két növényt láttunk nagy mennyiségben termeszteni: szőlőt és kaktuszt. A szőlőből természetesen bor készül. Ízük - nem meglepő módon - a somlói borainkra emlékeztet (mindkettő vulkanikus talajon terem); két nagyobb borászat van, az El Griffo és a La Geria. Még a szigeten megittunk az elsőtől egy üveggel, az nem volt igazán meggyőző. Máskor a La Geria-nál, a termelőnél kóstoltunk és vásároltunk több palackkal. A kóstolás bejött (1 euró), jó borokat hoztunk. Maga a termesztés is érdekes, kb. 1 m mély, 2,5-3 m széles kráterek közepére ültetik a szőlőt és a szélirány felől kőfallal is védik a növényt. A Mirador del Rio a sziget északi végén van, egy szikla tetején; persze érdekes bár is tartozik hozzá. Ugyancsak Cesar Manrique tervezte ezt a látnivalót is. Nagyon szép a kilátás az óceánra és a közelben fekvő két szigetre. Maga Arrecife néhány órás sétát megér, de igazából semmi különös.


Fürdeni egyszer fürödtünk Arrieta mellett. A víz hideg, de tiszta, és jól esett napozni.
02. 24.
Haza kellett repülnünk. A MAD-ból érkező gép késve jött, ennek ellenére csomagokat belepróbáltatták a keretbe. A késésből sikerült néhány percet lefaragni, de a leszállás kellemetlen volt: nagy szél lehetett, volt leszállás közben volt sikítós "zuhanás" és a földet érés után először jobbra "dőlt" a gép (sikítás), majd hirtelen balra (még több sikítás). Jellemző a dőlésre, hogy a folyosói székből erőteljesen átdőltem a szomszéd székbe, majd a folyosóra.
Aztán kiszálltunk a gépből és mentünk a csomagért (sajnos a lajstromszámot nem jegyeztem meg, sem a pilóta nevét), követve a bőröndös-jeleket. Na leértünk a szalagokhoz, ahol egyiken sem volt kiírva Ryanair járat. Ez gyanús volt, kiderült, hogy a T2 szalagjainál vagyunk, de mi a T1-re érkeztünk. Úgyhogy rohantam vissza, már csak két csomag körözött a szalagon, az egyik a miénk volt. Madridban rövid városnézésre volt csak időnk a belvárosban, ezt nem nyújtom, mert több beszámoló is van Madridról. Sajnos rossz idő és szerda volt, be akartunk menni a királyi palotába, ahol aznap ingyenes lett volna a látogatás, de éppen valami hivatalos program volt, így nem engedtek be senkit.
Haza ugyancsak W6-tal jöttünk, HA-LPT és ismét Szegedi Béla cpt. és valamilyen Balázs nevű segédjével. A crew már fáradt volt, de próbáltak mosolyogni. 45 perces késéssel indultunk de a végére már csak 15 lett belőle. A LTN és FCO gép már itt volt. Ja, BUD-on ki volt írva, hogy melyik gép érkezett, azaz a lajstromjel is szerepelt a kijelzőn. Ami érdekes volt, hogy ki volt írva a szalag fölé, hogy ezen jönnek a mi poggyászunk. A terem másik végében egy takanyó mosott föl, majd elkiáltotta magát: édeseim, itt jönnek a csomagok! És a csorda átvonult oda, mert tényleg ott jöttek a csomagok. Nos összességében mindenkinek ajánlom a szigetet, különösen téli időkben jól jön egy kis tavasz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr791842189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háziállat@blog.hu 2010.03.17. 20:23:27

Szépek a kaktuszok és a táj, a leirás nagyon jól sikerült, minha végig járná az ember olvasása közben.

tavasz21 2010.08.21. 16:48:12

"A kaktuszokat tenyésztik is"
Állatokat szoktak tenyészteni. Kaktuszokat termesztik legfeljebb.
süti beállítások módosítása