Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Biztosítás? Ugyan minek?!

2012.06.25. 11:27 | lokoszt | 8 komment

 A napokban többször felmerült kérdésként, hogy kell-e biztosítást kötni, milyen biztosítást érdemes kötni utazás előtt, kell-e EU-kártya, jó-e amit a légitársaság ajánl, vagy elég az a biztosítás, amit a hitelkártyánkhoz kapunk. A MABISZ mai állásfoglalása épp kapóra jön és megválaszol néhány kérdést.

Mi is az utasbiztosítás?

A biztosítótársaságok utazás biztosítási szolgáltatásai négy csoportba sorolhatók. Mindegyik utasbiztosítási módozat tartalmaz asszisztenciaszolgáltatást, klasszikus élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatást, poggyászbiztosítást, illetve nem egy módozat jogvédelmi szolgáltatást is nyújt.

- Az asszisztenciaszolgáltatás keretében telefonon nyújtanak segítséget egészségügyi probléma, vagy baleset esetén.

- Az élet-, baleset- és betegségbiztosítás utazási biztosítás esetében a betegségünk, balesetünk kapcsán több olyan szolgáltatást kínálnak a biztosítók melyek inkább asszisztenciának, segítségnyújtásnak mondhatók.

- A poggyászbiztosítási modulhoz tartozik útipoggyászunk sérülése, elveszése, eltulajdonítása miatti kárunk megtérítése

- A jogvédelmi segítségnyújtás modulkeretében gondatlanságból elkövetett bűncselekmény, szabálysértés esetén a limit erejéig a biztosító átvállalja a felmerülő ügyvédi, szakértői költségeket, illetve egyéb felmerülő költségeinket is átvállalja

Mire elég a hitelkártyához járó biztosítás?

 

A dombornyomott kártyák mellé a szolgáltatók általában - automatikusan vagy választható módon - utasbiztosítási szolgáltatást is felajánlanak. A nyaralási szezon kezdetén menetrendszerűen felmerül a kérdés: vajon mire elég az így megszerzett biztosítási fedezet?

Az utazók többsége nincsen tisztában azzal, hogy milyen fedezetet is nyújt számára a bankkártya mellé kapott biztosítás - figyelmeztet Horváth Péter, a MABISZ Utasbiztosítási Bizottságának elnöke. A bankkártyákhoz járó biztosítások rövid, néhány napos, kis távolságra, valamely szomszédos országba történő külföldi kiruccanások esetén megfelelő védelmet nyújtanak, ugyanakkor megfelelő kiegészítő biztosítással kombinálva hosszabb nyaralás esetén is hatékonyan járulhatnak hozzá a gondtalan nyaraláshoz.

Annak eldöntésére, hogy vajon elegendő-e a bankkártyához kapcsolódó biztosítási fedezet, több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Elsősorban azt érdemes megnézni, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet. A bankkártyákhoz kínálnak csak Európára, de a világ más országaira is kiterjedő utasbiztosításokat is. Ezért már csak azért is megéri ellenőrizni a biztosításunkat, hogy nehogy ennek ellenére külön biztosítást kössünk, vagyis kétszer fizessünk ugyanazért.

A másik, igen fontos szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Köztudott, hogy külföldi utazáskor a legnagyobb kockázat, ha egészségügyi ellátásra szorulunk. A legnagyobb költségtételt ugyanis ez jelenti, már egy néhány napos kórházi kezelés valamely európai országban több millió forintba is belekerülhet.

Európán kívül, de különösen az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Izraelben igen magas az egészségügyi szolgáltatások ára.  Ha ezekre a helyekre utazunk, ajánlatos a legmagasabb kategóriájú – limit nélküli vagy 50-70 millió forintos szolgáltatást nyújtó - biztosítást kötnünk” – teszi hozzá a MABISZ szakembere.

A bankkártya mellé kapott biztosításunk ellenőrzésekor fontos szempont lehet, hogy tervezünk-e sporttevékenységet végezni nyaraláskor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e erre a tevékenységre, s ha nem, szükség van kiegészítő biztosításra.

Fontos szempont, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás csak limitált, legfeljebb 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít.

Érdemes ellenőriznünk a poggyászbiztosítási fedezet mértékét. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt – laptopot, kamerát, okos telefont – is magunkkal viszünk az útra, szinte biztosan szükségünk lesz kiegészítő poggyászbiztosításra is.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ha kötünk utasbiztosítást, de rendelkezünk bankkártya mellé kapott biztosítással is, bizonyos szolgáltatási fedezetek összeadódnak. Amennyiben a bankkártyánkhoz például 5 millió forintos egészségügyi és 150 ezer forintos poggyászkár-fedezet tartozik, s e mellé kötünk egy 10 millió forintos egészségügyi és 250 ezer forintos poggyászbiztosítási fedezetet nyújtó utasbiztosítást, akkor összesen 15 millió forintos egészségügyi és legfeljebb 400 ezer forintos poggyászkár-térítésre számíthatunk.

A másik alapkérdés, hogy miért kell az utasbiztosítás akkor is, ha van Eu kártyánk?

 

A biztositas.hu szerint csak látszólag jelent megoldást az Európai Egészségbiztosítási Kártya a külföldön történt megbetegedéssel, balesettel kapcsolatos orvosi költségek megtérítésére.

A két legnagyobb hátránya pedig az, hogy egyrészt nem tartalmazza az utasbiztosításban foglalt, adott helyzetben igen értékes asszisztencia-szolgáltatásokat, másrészt pedig mindig csak az adott országban érvényes szabályok szerint téríti meg a felmerült költségeket. Márpedig egy olyan országban, ahol a kezelés költségeiből akár 20-30%-ot is a betegnek kell önrész címén megtérítenie (nem egy ilyen ország van, köztük több Európában is), így például már egy közepes műtét ránk háruló költsége is több millió forintos számlát eredményezhet.

Nem érdemes tehát külföldi utunkra egy jó utasbiztosítás nélkül elindulni, mert az Európai egészségbiztosítási kártya kiváltása nem adja meg nekünk sem a szükséges anyagi biztonságot, sem a segítségnyújtási szolgáltatásokat.

Ellopták, fizet a biztosító?

 

Mindenkit érdekel, hogy nyaralásra magunkkal vitt műszaki eszköz eltulajdonítása esetén fizet-e a biztosító kártérítést, vagy nem.
Értelemszerűen az olcsóbb biztosítási csomagok ezek megtérítését eleve kizárják, vagy csak minimális összegig vállalnak rá kártérítési kötelezettséget, de ma már egyre inkább jelennek meg olyan szabályzatok, amelyek a család fényképezőgépére és videokamerájára is megfelelő határösszegeket is tartalmaznak.

Szintén részletesen érdemes tájékozódni, ha külföldi útra laptopot,életfontosságú, nélkülözhetetlen Apple kütyüt, vagy autós navigációra alkalmas készüléket viszünk magunkkal, mert a feltételek ezeket is változatosan kezelik.

 

 Okostelefonnal az utasbiztosítás is okosabb

A nyári szezonban sokan utaznak busszal és autóval, a megnövekedett forgalmú közutakon jelentős a balesetek veszélye, hiszen az utak hirtelen telnek meg, hatványozottan nehéz a közlekedés. Beszédes adat, hogy 2011-ben mintegy 31 000 ember halt meg közúti balesetekben az Európai Unió tagállamaiban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr104609624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2012.06.25. 14:29:04

ja és Wizz-nél nehogy kössetek biztosítást, mert ha para van a wizz térít elsőkörben. Azért, mert ha a biztosítóhoz fordulsz, akkor a biztosító ezt visszaterheli a Wizz-re saját költségeivel növelve. Késés, poggyász esetén sem előny a házon belüli biztosítás.

redsea 2012.06.25. 17:37:41

jó a cikk, de kevés benne a konkrétum.
Nagyon hiányzik pl. egy olyan táblázat, hogy EU kártyával melyik országban mit kell fizetni.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2012.06.25. 18:46:43

@redsea:
Szerintem ezt nem rakta még össze senki, mert minden országban mások a feltételek.
www.unionbiztosito.hu/upload/n%C3%A9vtelen_1.JPG

redsea 2012.06.25. 20:01:31

Ez valószínű, mert eddig nem találtam átfogó táblázatot még angolul sem. Pedig valóban hasznos lenne, mert szerintem rengeteget költünk dupla biztosításra. És még többet olyanra, amiről baj esetén derül ki, hogy pont azt nem fedezi.
A blog jellegéből adódóan esetleg érdemes lenne a fapados célpontok orvosi ellátásának sajátosságait összefoglalni. Pl. olaszországba 10% önrész, kezelésenként minimum 20Eur, többit az EU kártya állja (nem biztos, hogy így van, csak példának írtam).

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2012.06.25. 22:13:16

@redsea: Nem biztos, hogy egy ilyen táblázat elkészíthető, inkább egy olyan, hogy hol van a magyarral megegyező ingyenes ellátás EU kártyával.

pl. Írországba senkinek nem javaslom, hogy az EU-s kártyára bízza magát. A vizsgálatok árai ki vannak függesztve a rendelőkbe. pl. egy sima orvosi vizsgálat €50-től indul. Ha mondjuk egy sürgősségi fogorvosi ellátás kell, akkor az több 100 euró is lehet. Hiába az EU-s kártya, mert ez itt senkinek sem jár alapból -max. rászorulóknak- ingyen.

Illetve a biztosítás másra is kiterjed nem csak betegségre.
Egyszer járattörlésre kaptunk €300 kártérítést, ami ugye csak az EU kártyával nem járt volna.

Bartush 2012.06.27. 14:46:09

Eu-kártyához: www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/T%C3%81J%C3%89KOZTAT%C3%93_EGT_TAG%C3%81LLAMOK_201107.PDF
Hosszú, de jónak tűnik, és országonkénti konkrétumok is vannak.
Én kiváltottam magamnak és a gyereknek is, bár inkább miatta. Mondjuk az alapfelállás az, hogy ha az 1 hónap alatt a baba megbetegszik, akkor megveszem az első szembejövő repjegyet (ár nem érdekel) és hazaviszem a mi gyerekorvosunkhoz. Pénteken hazarepülünk, addig már csak kibírja betegség nélkül.

Biztosítás dombornyomott kártyához:ne általánosítsunk, meg kell nézni adott bank adott kártyáját, mert az enyém pl nemcsak párnapos szomszédlátogatásra jó.

Azért nagyon nem szeretném egyik lehetőséget sem igénybe venni.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2012.06.29. 11:19:08

Magyar biztositokkal az ember szoba se alljon, olyan szarokat kinalnak horror arakon. WorldEscapade.com es WorldNomads.com, mikor melyik olcsobb. Mindkettojuknel az ihi Bupa jegyzi a magyar biztositotakat, elvileg van magyar ufsz-osuk is, ha nagyon kell.

Amugy egyetertek Bartush-sal, minden kartyat leszarozni finoman szolva nevetseges. Az en kartyam pl az egesz vilagra kiterjedo biztositast nyujt a mo-i indulast koveto 30 napban, evente akarhanyszor.

Yumurdzsak 2012.07.02. 14:53:29

tudomásom szerin az EU kártya és a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítások csak bizonyos intézményhez kötődnek, akikkel szerződésük van. probléma esetén nem hiszem,h le tudod dumálni a portással,h légyszi vigyetek 60 km-rel arrébb lévő intézménybe. meg nem is értem: azért mert van egy dombornyomott bankkártyám, aminek az éves díja 10000 forint mér biztosítaná nekem egy több millás törés miatti gipszelést az USÁ-ban?
süti beállítások módosítása