Fapadbarát repterek

Fapadossal okosan

Az akciókat, hirdetéseket látva sokakban felmerülhet: tényleg lehet ingyen repülni? Ha ingyen nem is, de néhány €-ért már simán. Egy-egy utazás előtt célszerű alaposan felkészülni a légitársaságból, a reptérből, a városból. Érdemes tisztában lenni a "játékszabályokkal." Történeteiteket, élményeiteket a lokoszt kukac gmail pont com címre várjuk.

Lájk

Kommentek

Címkék

ace (6) airberlin (9) ams (3) amsterdam (4) anglia (3) barcelona (20) bcn (20) bécs (4) bergamo (19) beszámoló (122) bristol (6) brüsszel (3) bts (10) bud (22) budapest (59) clickair (4) csomagdíj (3) dublin (3) easyjet (35) eindhoven (3) ellenőrzés (4) erdély (4) fapados (189) forli (5) franciaország (3) genf (5) girona (3) hahn (3) helyi info (13) ibiza (4) isztambul (4) katalónia (10) kézipoggyász (6) kijev (3) koppenhága (3) lanzarote (6) liverpool (3) lokoszt (144) london (8) lowcost (150) ltn (6) luton (6) madrid (6) mallorca (5) malmö (3) málta (3) manchester (4) milánó (3) nyaralás (3) olaszország (13) olcsó repülőjegy (61) online checkin (3) párizs (6) pmi (6) poggyász (3) portugália (4) pozsony (9) psa (3) repülés (10) repülőjegy (4) repülőterek (31) riga (3) rimini (5) róma (6) ryanair (96) santander (3) schwechat (3) security (3) skyeurope (20) spanyolország (36) stockholm (7) temesvár (7) tenerife (5) törlés (3) trapani (3) treviso (3) tsf (3) tsr (8) uk (3) utazás (118) városlátogatás (53) városok (56) Varsó (3) vie (5) weeze (4) wizz (72) wizzair (140) Címkefelhő

Fapadbarát repterek A-C (összefoglaló)

2012.02.14. 11:02 | tg_mak | 41 komment

Az eredeti összefoglaló 4 részre lett bontva, ebből ez az első. Az anyacikk itt található. (Hogy mi ez az egész lista, az is abban olvasható el.) Frissítéseket a kommentekbe várom. Aki frissít, írja oda pici betűkkel, hogy mikori az infó, és jelezze, ha szekun belüli helyről beszél. Az átjárhatóság és a wifi kivételével az itt említett paraméterek a szekun kívüli résznél fontosak.

Az összefoglaló másik 3 része: 2. cikk (D-K), 3. cikk (L-P), 4. cikk (R-Z)

Gyorslinkek:

ADA Adana
AGP Malaga
ARN Stockholm-Arlanda
AHO Alghero
ARW Arad
ATH Athén
BBU Bukarest-Băneasa (Aurel Vlaciu)
BCN Barcelona-El Prat T2
BGY Bergamo (Milánó külső)
BIO Bilbao
BLQ Bologna
BLL Billund
BOD Bordeaux
BRE Bréma
BRI Bari
BRQ Brünn
BRU Brüsszel
BTS Pozsony
BUD Budapest-T1
BUD Budapest-T2
BVA Párizs-Beauvais
CGN Köln-Bonn
CFE Clermont-Ferrand
CFU Korfu
CIA Róma-Ciampino
CLJ Kolozsvár
CRL Brüsszel-Charleroi
CTA Catania




ADA - Adana (2012. 06. 07.)
Fapados társaságok: Pegasus Fly, Sun Express, OnurAir, AtlasJet, AnadoluJet, Air Kibris
Megközelítés: busz és taxi
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: ???
Ingyen wifi:
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku: pici reptér, pici szekuval, alapos átvizsgálással
Csomagmegőrző:
Érdekesség:
Megjegyzés:
Városi infók: Délkelet- török mezőgazdasági város, 2 millió lakossal, az 'Adana-kebab' őshazája. Két futballcsapattal rendelkezik: Adanasport (II. osztály), Adana Demirsport (III. osztály, kommunista érzelmű szurkolókkal). Cukorova University elég népszerű az Erasmus hallgatók körében, a Földközi-tenger 40 percre található (Mersin). Az árak Istanbulhoz képest negyed annyi. Itt található a Közel-Kelet második legnagyobb mecsetje.



AGP - Malaga (2012. 11. 14.)
Fapados társaságok: Aer Lingus, Air Berlin, AirTransat, BlueAir, bmibaby, Easyjet (bázis), flybe, germanwings, Jet2, Norwegian, Ryanair (bázis), Smartwings, Transavia, Volotea, Vueling, Wizzair
Megközelítés: Vonattal a legegyszerűbb (Cercanías). Az ár Malaga irányába 1,60 EUR, másik irányba (erre vannak népszerű üdülőhelyek) max. 2,50 EUR/út. Busszal is be lehet jutni a városba, a vasútállomás mellett tesz le. 1,20€ a jegy. Az út kb. 20 perc.
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: Igen.
A kiszálló utasok, a beszállásra várakozók mellett jönnek ki, akár be is lehet állni a sor végére.
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku: Sok UB sor és mind működött reggel 8-9 között, így nagyon gyors. Nem szóltak a táskában felejtett laptopért.
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: Induláskor a kapuszámot csak viszonylag későn írják ki, de így legalább nem fejlődik fel gyorsan a sor :). Egyébként (ez csak tipp!) ránézésre a Ryanair pesti járata általában a D47 kaput használhatja.
Megjegyzés: Víz automatában 1,1 EUR, a boltokban jóval drágább. Elég sok bolt, Burger King és Pizza Hut is van.
Városi infók:



AHO - Alghero (2013. 10. 24.)
Fapados társaságok: Ryanair, Air One, Wizzair, Easyjet
Megközelítés: Alfa jelzésű busszal, minden órakor indul be a városba és minden félkor jön vissza. 1 € jegy, ha előre veszed, a buszon 1,5 € (2013)
Alvási lehetőség: nincs, elvileg éjfélkor bezár
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: van, regisztráció szükséges
Kézipoggyász ellenőrzés: (nagyon laza volt)
Szeku:
Csomagmegőrző: nincs
Érdekesség:
Megjegyzés:
Városi infók: Alghero szép város, jó kis tengerparttal, katalán hagyományokkal



ARN - Stockholm-Arlanda (2013. 03. 08.)
Fapados társaságok: AirBaltic, Norwegian, EasyJet, Germanwings, Niki, Pegasus, Vueling
Megközelítés: legolcsóbb: T-Centralentől J36-os HÉV Märsta végállomásig, onnan 583-as busz a T5-re (SkyCity). Ezzel a megoldással egy darab sima 3 zónás jegy (gyerek [20 éves korig] 40 SEK, felnőtt 72 SEK) elég, és a Travelcardok is érvényesek így! Tehát szinte biztosan megéri már itt megvenni az 1/3/7 napos Travelcardot, erre a SkyCity indulási szintjén, középen van lehetőség! Ha végig HÉV-vel Arlanda állomásra érkezik / onnan indul az ember, akkor drágább a jegy: gyerek 75, felnőtt 110). Van ezen kívül a Flygbussarna busz meg az ArlandaExpress vonat is, de azok még drágábbak.
Alvási lehetőség: van, kitűnő! :)
5-ös terminál keleti ("jobb") végén, indulási szinten, a SAS check-in automaták után egy külön kis piros kabin kör alakú kanapéval, kényelmesen 3, maximum 5 fő részére. Sötét, csöndes, puha, csak reggel 8-kor ébresztenek. Korán befoglalják, résen kell lenni! B-tervnek a SkyCityben vannak puha párnás kanapék, fotelek, de azt többen ismerik, általában tele van, és világosabb, zajosabb is, bár az átlag reptérhez képest azok is nagyon jók!
Átjárható-e a repülőtér:
Ingyen wifi: van, a Swedavia nevű, telefonszám megadása után SMS-ben kódot küld, 3 órán keresztül ingyen használható.
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző: van, 5-ös terminál legalsó szint, 3 különböző méretű szekrények, a legkisebbe is befér a "nagy" kézipoggyász, 24 órára 40 SEK, 0-24 nyitva.
Érdekesség: kimondottan szép és otthonos reptér; kényelmesebb mint a város alsó-kategóriás (és méregdrága) hostelei.
Megjegyzés:
Városi infók: "Földi útravaló légi utasoknak: Stockholm 1-2-3" c. cikkekben! :)



ARW - Arad (2013. 07. 21.)
Fapados társaságok: Wizz Air, (Blue Air charter)
Megközelítés: taxi, gyalog a 18-as villamos temető megállójától 1 km
Alvási lehetőség: nincs
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: Igen a büféből jövő wifi segítségével.
Kézipoggyász ellenőrzés: -
Szeku: pici reptér, 1 szekuval, alapos ellenőrzés
Csomagmegőrző: -
Érdekesség: Heti két Wizz járat.
Megjegyzés:
Városi infók: Szépülő város, városháza, színház, aradi vértanúk kivégzési helye, olcsó mititei (mics'), a vár állítólag látogatható, de én katonákkal lezárt részbe futottam,a strand pedig koncerthelyszín lett (beléptető kapuval), ex. német villamosok a városban (még stuttgarti várostérképpel).



ATH - Athens International Airport "Eleftherios Venizelos" (2014. 12. 03.)
Fapados társaságok: EasyJet, Vueling, Ryanair, AegenAir, OlympicAir, Volotea, Transavia, Brussels Airlines
Megközelítés: M3 metró, speciális jegy megváltása szükséges - 8€ (vannak csoportos jegyek már akár 2 főtől, az 7€/fő... egy megállóval később szállsz fel akkor már csak 0,60€, ha nem szállsz át), illetve vonattal szintén 8€
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: igen
Ingyen wifi:
Kézipoggyász ellenőrzés: nem volt
Szeku: a kapukat tömbösítették, külön egy-egy tömbhöz van szeku, így gyors, nem túl komoly átvizsgálás van.
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: Iszonyatos nagy a reptér, a tömbösítés meglepett engem, viszont tényleg jól működött, dohányzó fülkék is ki vannak alakítva - a sztrájk lehetősége mindig a levegőben van
Megjegyzés:
Városi infók: November-február "off-szezon", kevés a turista, így élvezhetőek a látnivalók (Akropolisz, Zeusz temploma), kellemes a hőmérséklet, december elején még úszni is lehet a tengerben. A tömegközlekedés jó -ha nincs sztrájk-. Nyáron van hogy 5-6 hétig nem viszik el a szemetet - sztrájk-, így büdös és meleg is tud lenni.



BBU - Bukarest-Băneasa (Aurel Vlaciu) (2011. 11.)
Fapados társaságok: Blue Air (bázis), Germanwings
Megközelítés: RATB buszokkal a városból (131, 335); 4 Ron/2 út, vagy 783 Airport Expressz busszal, amelyik 8 Ron/2 út áron, az RATB kioszkban előre megvett elektonikus kártyákkal vehetőek igénybe. (5-ös villamos is jó, 2011-ben felújítás alatt van.)
Alvási lehetőség: nincs
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző: nincs
Érdekesség: Szűk, zsúfolt repülőtér. Az épület nem alkalmas erre a forgalomra, nincs elég szék szeku előtt és után sem. Nem működnek a beszállító kapunál a TV-k, papírt tesznek ki. Román jellegzetesség ez extrém tolakodás. Az érkező rész egy buszmegálló méretű váróval rendelkezik.
Megjegyzés: Nagyon paráznak a fényképezés miatt, még az épületet sem lehet (elvileg). 100m sétával a kifutópálya mögé lehet menni, ahol fénysorok a közutat keresztezik. Tovább sétálva a régi Román kormánygépet (Ceaușescu B707-ese) is lehet látni (fényképezni).
2012. áprilisától a WizzAir nem ezt a repteret használja.
Városi infók:



BCN - Barcelona-El Prat T2 (2013. 03. 14.)
Fapados társaságok: Aer Lingus, Air Arabia, Air Berlin, Air Transat, Blue Air, bmibaby, Cimber Air, easyJet, GermanWings, Iceland Express, Jet2, Jet4you, Monarch, Norwegian, Ryanair (bázis), Smart Wings, Transavia, Vueling (bázis), Wind Jet, Wizz Air, ,
Megközelítés: A1,A1 Aerobus.
z Aerobus a terminál elől indul 5 percenként, befelé 35 perces menetidővel. A végállomás a Pl. Catalunya, ami totál a belváros. A jegyár jelenleg 5,3 EUR, a retúrnál van némi kedvezmény.
Vonat (Renfe): a terminálból egy mozgólépcsős, mozgójárdás megoldás vezet a kis végállomásra. A vonat fél óránként jár, gyorsabb és olcsóbb mint az Aerobus. Passeig de Gracia vagy Barna sants a javasolt leszállóhelyek.
A reptéren korábban nem lehetett T-10-t meg napijegyet venni (talán az Aerobusra akarják terelni a népet), de 2-3 perc séta a vasút, ott minden van. A vonat (Renfe) végállomásánál a kapuk előtt vannak az automaták (9,25 euró). Senator412 összefoglalta a fórumon, éjjeli járat
Alvási lehetőség: IGEN
Több beszámoló szerint beengednek előző este a szekun belülre, de volt már aki azt írta, hogy nem. Ha sikerül bejutnod (vagy átszállás miatt alapból bent vagy), az nagyon kényelmes, mert rengeteg párnázott szék és nyugis hely van. A "kinti" részen inkább csak a földön lehet feküdni, mert kevés a szék és az is kényelmetlen. De így is elég sokan szoktak ott éjszakázni. Amúgy nagyon csöndes, van ital és csoki automata, reggeltől számos kajálási hely.
Átjárható-e a repülőtér: IGEN (akár Schengenen kívülről is!)
Ingyen wifi: IGEN (kint is bent is) (15 percet enged)
Kézipoggyász ellenőrzés: Kapunál szigorú ellenőrzés, több esetben tapasztalták.
Szeku:
Csomagmegőrző: T1-en 2 kézipoggyász simán elfér a közepes tárolóban (€4.80), bővebben itt
városban: a Ramblan ha mész a tenger felé, akkor jobb oldalt van egy carrerfour, ott van, ingyenes.
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: (A beszállításnál útlevelet adtunk a bájos hölgy kezébe, aki 3 percig forgatta az útlevelet, majd rákérdezett, hogy hol a vízumunk...)
Megjegyzés: ingyen busz T1-T2 közt
Városi infók: blog posztok



BGY - Bergamo (2012. 05. 28.)
Fapados társaságok: Air Arabia, Blue Air, Jet2, Meridiana, Pegasus, Ryanair (bázis), Wind Jet, Wizz Air
Megközelítés: 1-es busz (cifra menetrenddel és útvonallal, megáll többek közt a vasútállomásnál, és fölmegy az óváros kapujához is, ahol át lehet szállni a siklóra), menetidő 10-20 perc, 20-40 percenként jár. 90 perces (3 zónás) jegy €2,1, reptéri (3zónás) 24 órás jegy €5 2012 szeptember 1-től. A sikló a belső zónában van, érvényesek rá a jegyek. Sofőr nem ad jegyet! Bővebben itt.
Alvási lehetőség: Sokan alszanak itt menetrend miatt - az érkezési oldalon (indulási oldal 23:30 körül bezár); hajnali 3-kor viszont a biztonságiak mindenkit felébresztenek (99% az esélye). Maradni lehet, ülve. Karfák kettesével, kemény fémszékek... :-(
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: már van!!! regisztrálni kell, telefonra küldik a jelszót. (freeluna, északon sok helyen van, ugyanazzal a reggel vehető igénybe mindenhol.) nem túl gyors, és időnként reklámot kell nézni.
Orio center elsőn lévő kajáldák közelében BreakCafe wifi jelszava ananas00még mindig :) (2013.02.23)
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző: 1.) az érkező kapuval szemben, ahol akciós buszjegyeket lehet venni (beszólsz, elküldenek csomag átvilágításra, visszamész, fizetsz), most már 5€/csomag- és éjfélkor bezár! fél kilenc után nyit (jó esetben) 2.) Fórumos infó: az ORIO Center garázsában van csomagmegőrző, 1€/rekesz, pénz nyitáskor visszajár, este 22kor automatikusan kinyílik (érdemes előtte elvinni a csomagot)
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: van dohányzó a szekun belül
2.) Van "aranytömb" automata, hála az égnek! :-)
3.) Van McDonalds a szekun túl.
4.) Van egy netezős, nyomtatós gép az érkezési oldalon, amivel elvileg beszállókártyát lehetne nyomtatni, ha valami átszervezés adódik, de 5Euro/oldal áron (!!!) és pont a Wizz megfelelő oldala nem működik...
5.) A reptérrel szembeni (500m séta) Orio Center bevásárlóközpontban vasárnap délután is sokszor nagy a tömeg, mert a városban minden üzlet zárva van.
6. Nyomtatás az ORIO-center információs pultjánál 10eurócent/oldal
7. Internet: a 17-es kapunál fel kell menni egy lépcsőn egy félemelet szerűségre, ki van írva hogy "Internet point". 3 gép van, be kell dobni a pénzt és egy visszaszámláló óra jelenik meg ennek megfelelően (0,1€/perc - teljesen korrekt).
Megjegyzés: Az Orio Centerben van egy nagy szupermarket, lehet olcsón élelmiszert venni. Ott alvóknak jó tudni, hogy csak kb. reggel 10 órakor nyit. (Olaszok... :-)) Itt sincs nagyon wifi, csak a Disney Storeban, ahol külön kell kérni a jelszót a személyzettől.
Ryan bázis, ennek köszönhetően BGY-BUD-BGY fordás járatoknál nincs nagy késés, mert bedobnak egy tartalékot.
Városi infók: Bergamo Észak-Olaszország egyik legszebb városa, a fallal körülvett Óváros (Citta Alta) megtekintését mindenkinek jó szívvel ajánlom. Oda is az 1-es busszal lehet felmenni.



BIO - Bilbao (2012. 05. 05.)
Fapados társaságok: AerLingus, easyJet, Germanwings, Ryanair, Smartwings, Volotea, Vueling (bázis)
Megközelítés: busz 1,35 euróért
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: igen
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző:
Érdekesség:
Megjegyzés:
Városi infók: Sok helyen lehet netezni (főleg a maga a város netén). A hídhoz 1,6€ a metro jegy, a hídon való átkelés lent 30centbe fent átsétálva 5€ba kerül, de lehet kis csónakkal is átkelni, fényképezés miatt egész jó szintén 30 cent.



BLQ - Bologna (2012. 03. 24.)
Fapados társaságok: Ryanair (bázis), AerLingus, Air One, Belle Air, Blue Air, Easyjet, Germanwings
Megközelítés: reptérről 54-es busz (óránként) Birra-ig, majd 81-91-es busz (15 percenként - megéri kisétálni eddig), a jegy a €1,5 és 75 percig érvényes (egyes buszokon van automata, a reptéren ajánlott megvenni), a reptértől a vasútállomásig így 40 perc a út.
drágább mód a BLQ busz 6 Euró a vasútállomásra (Aerobus)
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér:
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző:
Érdekesség:
Megjegyzés: Bologna - Forli között (személy)vonattal 2 óra és 10,6 Euró
a reptér 2. emeletén tálalható Ciao/Spizzico önkiszolgáló étterembe ebédelni (reptéri árakhoz képest ez is low-cost),
aki nem online csekkol be, annak el kell mennie a főtermináltól kb. 2-300 méterre arrébb lévő RyanAir épületig. ott lehet a csomagot is feladni. lehet menni gyalog, de van kisvonat is, ami a terminálok között közlekedik.
2 konnektort találtam eldugva. Az egyik egy nagy hirdető alatt van a pénzváltó mellett az érkezési oldalon, míg a másik a főbejárattól pár méterre levő oszlopban.
a belső részbe nem engednek be, az 5-kor nyit. A székeknek sajnos van könyöktartója, így az alvás picit kényelmetlen + régi vasból készült őskövület.
Városi infók:



BLL - Billund (2013. 11. 04.)
Fapados társaságok: IcelandExpress, Norwegian, Ryanair (bázis), Transavia
Megközelítés: Az összes nagyobb autókölcsönző irodája megtalálható a reptéren belül, ill. buszjáratok több irányba mennek. Árak horror: fél órás buszút 58 DKK (2400 HUF), vonaton 1 órás út: 140 DKK (5600 HUF). Parkolás kocsival a reptéren: fél ill. egy óra ingyenes, parkoló számától függ. Van ami már ilyen rövid tartózkodás alatt is fizetős.
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: van, több helyen, lépten-nyomon hírdetik
Kézipoggyász ellenőrzés: Keretezés a szeku előtt, máskor mérleg.
Régebbi infó: szeku és poggyászfeladás előtt és után (ha a Lego bolttal szemben állsz, jobbra) mérleg. Ez azért fontos, mert szeku után boarding card (BC) ellenőrzés előtt mindent mérnek, addig BC ellenőrzésed sincs.
Szeku: (ha) a BLL-BUD-t megelőző járat egy órával korábban indul, a BLL-BUD-t követő két járat fél órával később. Nincs komoly sor. Üres sörös dobozaim és poharam miatt feltúrták a táskám összes zugát. Másnál semmi komoly.
Csomagmegőrző: honlap szerint 4 EUR/nap, reggel 8 és éjfél között van nyitva. Autókölcsönzőkkel szemben, csengetni kell.
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: van dohányzó a szekun belül
csocsó és legózási lehetőség
Megjegyzés: Nincs c-in pult csak csomagleadó. T-50-kor ugrasztották a népet a kapuhoz, ahol a beszállókártya ellenőrzés után egy üvegkalitkába tereltek bennünket (PB-sek külön kapun szállnak be), voltak székek, wc is. Beszállítás: miután az összes PB-s beszállt a gépbe, akkor indulhatnak a sima utasok.
Városi infók: az eredeti Lego gyár, és Legoland található itt



BOD - Bordeaux (2012. 12. 21)
Fapados társaságok: easyJet, Ryanair, Volotea
Megközelítés:
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér:
Ingyen wifi: félig-meddig
(1 óra; aktiválod és utána 5 percet ad megnézni az e-mailt a felhasználónév-jelszó kombóért. Talán kijátszható, ha regisztrálsz másik e-mail címet, bár lehet, hogy IP alapján azonosít)
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző:
Érdekesség:
Megjegyzés:
Városi infók:



BRE - Bréma (2012. 02. 12.)
Fapados társaságok: AirBerlin, Pegasus, Ryanair (bázis), SunExpress, TUIfly
Megközelítés: 6-os számú villamossal 10 perc a városközpont, villamosmegálló rögtön a reptér bejárata előtt
Alvási lehetőség: lehetséges, de ellenőrzik, hogy van-e másnapra érvényes beszállókártyád (külön felirat is figyelmeztet rá)
éjféltől 5-ig be van zárva, de csak az ajtók, azaz vagy kinn vagy benn
Átjárható-e a repülőtér: nem (de a fapados terminálon annyira közel vannak a dolgok, hogy pár perc is elég átszállásra)
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés: minden egyes kézipoggyászt lemérnek, és a súlyát ráírják a beszállókártyádra (10,8kg még OK volt valakinek)
Szeku:
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség:
Megjegyzés: ingyenes kilátóterasz kiállított repülővel
Városi infók: ingyenes Mercedes gyárlátogatás (angolul és németül, előre kell foglalni), Becks sörfőzde



BRI - Bari (2014. 12. 04.)
Fapados társaságok: Air Berlin, Air Italy, Air One, Blue Air Panorama, easyJet, GermanWings, Helvetic Airways, Ryanair (bázis), Wizz Air
Megközelítés: 16-os városi autóbusz a városba óránként (Amtab) menetidő 30 perc, €0,90, az indulási szintről. Busz a vasútállomásra 30 percenként (Tempesta), €4,15 €4. (ryanairen is árusítják, valószleg erre), Foggia és egyéb látványosságok felé itt. (2011. nov)
2014. dec: elkészült a metro/vasútállomás és az azzal összekötést adó gyalogos alagút: 3 megálló a Bari központi pályaudvar, de a másik irányban Barletta felé is lehet utazni, ahol szintén van Trenitalia kapcsolat. Menetrend: treni.aeroportidipuglia.it/
Alvási lehetőség: Igen.
A galéria szinten relatív csendes, karfás műanyag székek (összetolva még jobb), jó fűtés. Éjfél és 4 között 1 ajtót kivéve zárva az épület.
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: van (tartományi támogatással)
telefonszám megadása után SMS-ben jön a jelszó A wifi 24h-ra ingyenes, a regisztráció érvényesítéséhez egy helyi számot kell megcsörgetni. (Ingyenes, mert nem létesít kapcsolatot, csak a hívó számot azonosítja).
Kézipoggyász ellenőrzés: szeku előtt beszállókártya alapján (térfogatmérés) A check-in pultnál van wizz ketrec, a szekunál és a gate-nél nem volt.
Szeku:
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja: wizz: 4 vagy 5
Érdekesség: Földszinten automaták, aprópénz váltó gép a taxi álomáson.
Megjegyzés: A szeku után a Peroni bárban (jobbra a végén) vannak elektromos csatlakozók(olasz 10/16 és Schuko) az asztalokon.
Az indulási szinten €15-18-ért van többféle Homeburger menü: kb. 40 dkg-os burger + köret + ital. Itt is van egy dugalj az italos pult mögött.
Városi infók:



BRQ - Brünn (2013. 06. 19.)
Fapados társaságok: Wizz Air, Ryanair, Volotea, SmartWings
Megközelítés: 76-os busz félóránként, 89-es éjszaka a főpályaudvarig (25 perc). Jegyváltás az indulási oldalon a pénzváltónál vagy a járművezetőnél 25 CKZ/út (2-es zóna). €-t is elfogadott a sofőr, azt nem tudom, hogy ez hivatalos-e.
Alvási lehetőség: nincs
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi:
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző: nincs
Érdekesség: Építészetileg különleges kialakítású, picit Makovecz hangulatú épület.
Megjegyzés:
Városi infók: Sör :-)



BRU - Brüsszel (2012. 02.)
Fapados társaságok: Aer Lingus, Air Arabia, Air Transat, Blue Air, Blue1, easyJet, flybe, Jet4you, Jetairfly (bázis), Pegasus, Vueling
Megközelítés: vonattal Midiről/Centralról/Nordról, busszal Luxemburgtól, Schumantól (3€), 359-es és 659-es De Lijn busszal a Roodebeek metróállomástól (1,x €)
 - buszjegy (STIB): elővételben 3,5 EUR, a buszon 5 EUR (ez több mint egy órán át jó a városban minden tömegközlekedési eszközre - még az SNCB vonatokra is - szabad átszállással)
 - vonatjegy 5,40 EUR
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: igen
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző:
Érdekesség: Az Easyjet gépek a lehető legtávolabbi kapuktól (70-72) indulnak jellemzően a termináltól. Innen a buszvégállomás sietve is negyedóra.
Megjegyzés: kaja szempontból az A terminálon a Quick (gyorsétterem) a nyerő
Városi infók:



BTS - Pozsony (2011. 11.)
Fapados társaságok: DanubeWings (bázis), Ryanair
Megközelítés: vasútállomásról 61-es busz
blogból
autóbusz állomásról: 212-es troli a Zimny Stadionig, majd 61-es busz. Bővebben: imhd.sk
Alvási lehetőség: lehet aludni éjszaka a reptéren. kétszer jön  a policia- és csak azokat zargatják, akik hajléktalanoknak néznek ki
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: az alsó szinten, a székeknél, valamint a szeku után is
Csomagmegőrző:
Érdekesség:
Megjegyzés:
Városi infók:



BUD - Budapest-T1 (2012. 09. 02.)
A terminál 2012 nyarának elején bezárt. A szépen felújított terminál sajnos nem látogatható. Forgalma a 2-es terminálra került át (ami nehezebben megközelíthető, de sokkal modernebb, és valamennyi légitársaság közt átszállási lehetőséget biztosít).
Fapados társaságok: Wizzair (bázis), Easyjet, Jet2, Germanwings, Norwegian
Megközelítés: Vonattal (100a vonal; minden vonatra ugyanolyan jegy, IC-nél csak a szegedire jó, a szerelvény gyorsvonati kocsijaiban) Ferihegy állomás, 200E és 93 BKV busz Kőbánya-Kispest metróállomásról, 166-266 buszok, Volánbusz, Orangeways (erdélyi járat). BKV jegyváltás a Relay újságosnál 320Ft, 400Ft-ért a sofőrnél. Budapest kártya és MÁV jegy a BTH Tourinform irodában, MÁV jegyautomata a peronon. 
Alvási lehetőség: csöndes, tiszta, karfamentes székek
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: Telenor (részletek)
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző:
Érdekesség:
Megjegyzés: terasz (ingyenes) (december 1-től március 31-ig zárva)
ingyenes parkolás a vasútállomás mellett a kisutcában, valamint a Market Central parkolóban
Városi infók:



BUD - Budapest-T2 (2013. 02. 18.)
Fapados társaságok: AirBaltic, AerLingus, Easyjet, Germanwings, Jet2, Norwegian, Ryanair (bázis), WizzAir (bázis)
Megközelítés: 200E BKV busz Kőbánya-Kispest metróállomásról, illetve Ferihegy MÁV állomástól (vonatjegy nem kapható (még) a BTH irodában), Orangeways (erdélyi járat; a lenti parkolóból). BKV jegyváltás a Relay újságosnál 320Ft, 400Ft-ért a sofőrnél. Budapest kártya és MÁV jegy a BTH Tourinform irodában. 
Alvási lehetőség: szekun belül álomszerű:)
Átjárható-e a repülőtér: igen
Ingyen wifi: Telenor (részletek)
Kézipoggyász ellenőrzés: Wizz utas a c-in pultnál kap matricát (small/large), olnine c-inesek csomagját a kapu előtt keretezik a Budport emberei
Szeku: alapos, de nem szívózó
Csomagmegőrző:
Érdekesség: hogy a ryanair ezt a terminált használja :D
2012 nyarától a T1 bezárása miatt a teljes forgalom itt bonyolódik
szekun belül KFC, Burger king
Megjegyzés: Közelben Market Central (Tesco, Burger King) ingyenes parkolással
Városi infók: budapest.info



BVA - Párizs-Beauvais (2012. 05. 10.)
Fapados társaságok: Ryanair , Wizzair
Megközelítés: Párizsba 16€-ért van busz, menetrendje igazodik a repülőkhöz
Beauvaisba 0,9€-ért (2012) visz be a 12es busz (ami az érkezési oldalról indul, át kell menni a másik oldalra); Beauvaisból vonattal Paris Nord 13,20€.
Alvási lehetőség: nincs
este bezárják a repteret reggel 9-ig
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: két terminál van már; érdemes figyelni, honnan indul a gépünk
Megjegyzés:
Városi infók: Beauvais gyönyörű szép "kis" város



CFE - Clermont-Ferrand Auvergne (2013. 07. 18.)
Fapados társaságok: flybe, Ryanair
Megközelítés: 20-as busszal (15-180 percenként) 1,4 euró (ugyanannyi sofőrnél és automatában)
Alvási lehetőség: nincs, bezár
Átjárható-e a repülőtér:
Ingyen wifi: csak helyi honlapokra
Kézipoggyász ellenőrzés: a szeku után beszállókártya ellenőrzésnél van keret, de épp nem használták
Szeku:
Csomagmegőrző:
Érdekesség: beszállítás 2 kapunál volt egyszerre
Megjegyzés: családias/vidékies modern reptér vidám alkalmazottakkal; gyér fapados, jelentősebb AirFrance forgalommal
Városi infók:  Egysínű villamos, Michelin gyár. A környéken gyönyörű természeti környezet: 1500-2000 méteres hegyek, kirándulóhelyek, tavak, középkori falvak, vulkánok.



CFU - Korfu (2013. 09. 23.)
Fapados társaságok: AirBerlin, Condor, Easyjet, germanwings, Jsmartet2.com, Norwegian, Ryanair, Smartwings, transavia, Volotea, Wizzair
Megközelítés:
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér:
Ingyen wifi: van
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: nincs szétválasztva schengen és non-schengen (a biztonsági ellenőrzés után útlevél ellenőrzés jön)
Megjegyzés: nemhivatalos honlap: corfu-airport.com
Városi infók:



CGN - Köln/Bonn (2012. 02. 23.)
Fapados társaságok: AirBerlin, Germanwings, bmibaby, Easyjet, Norwegian, Ryanair (bázis), Wizzair
Megközelítés: S-bahn Köln Hbf-ra 20 percenkent, 15 perces menetidővel, 2,50€ irányonként. Egyébként egy komplett pályaudvar van a reptér alatt, ICE-k mennek nagyjából óránként Frankfurt, Düsseldorf és Berlin irányába is.
Alvási lehetőség: épp  van, de nem nyerő
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi:
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző: van, drága. A "kockaterminál" távoli csücskében, az alsó szinten
Érdekesség: Precíz német szeku, néha túl körülményesek
Megjegyzés:
Városi infók:  A második világháborúban szinte a porig bombázták a várost, úgyhogy manapság szinte minden néznivaló max. 15 perc séta a Hbf-tol. A csokimúzeum kötelező az addiktoknak.



CIA - Róma-Ciampino (2013. 12. 11.)
Fapados társaságok: Easyjet, Ryanair (bázis), Wizzair
Megközelítés: Legolcsóbb: Anagninaról (Metro-A, érvényes a városi jegy) az Atral buszával. Jegy 1,2 euró, menetidő 20-35 perc (attól függően, hogy betér-e Ciampino faluba). További lehetőségek: Terminitől közvetlen busz (Atral, Terravision; 40perc, €3,9).
Alvási lehetőség: még mindig fájó pont ezen a reptéren
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: nincs/trükkös
ingyen wifi van a buszokhoz, ill. a szemközti terminálnál (general aviation) van egy linksys nevű ingyenes hálózat
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku: olaszos:)
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: régen ez volt Róma fő repülőtere
Megjegyzés:
Városi infók:



CLJ - Kolozsvár (2013. 03. 19.)
Fapados társaságok: Wizzair (bázis, májustól újra 3 géppel)
Megközelítés: 3,4-es troli a belvárosból/vasútállomásról (3,5 Lei/2út) majd a 8-as busz (menetidő 60 perc, menetrend itt (amúgy nincs kiírva(?)) vonalhálózat itt) vagy a Romániában bevett stoppolás (illik 3-5 Leit adni érte - (szerintem 2 is elég - a szerk:))). Taxi 25-30 Lei. wiki Taxival a központ nem szabadna, hogy több legyen, mint 20 RON, érkezéskor érdemesebb taxit hívni a repülőtér kapuja elé (Diesel, vagy Napoca Taxi). mert a kijárati sorompónál jó nagy dugó szokott lenni. Menetidő hajnalban kb. 10-15perc, csúcsforgalomban jelentősen lassabb, akár 25-30p (személyes rekord egy óra)
Alvási lehetőség: karfás fémszékek még mindig, éjszakára nyitva a terminál (utolsó érkezések hajnali 2-kor, első indulás 6-kor), de a székek közel vannak az ajtókhoz, így hideg lehet bent
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku: ha több, mint egy gép indul közel azonos időben, akkor igen hosszú sor szokott lenni, különösen a hajnali indulásoknál
Csomagmegőrző: nincs
Érdekesség: az új terminál még nagyon üres; van egy vallási kegytárgyakat áruló bolt az érkezési oldalon, ha stresszelsz a repüléstől :D
Megjegyzés: wiki A régi terminál emeletén van egy olcsó étterem napi menüvel. Az új terminálban 3 kávézó, az egyikben árulnak péksüteményeket, a másikban lehet szendvicset venni, a harmadikban van benti dohányzó rész. (Tavaly a tranzitban még volt dohányzó "akvárium" de csak a büfé vendégeinek részére)
Városi infók: ha magyar útikönyvet vennél Kolozsvárról és nem szerepel benne a Bulgakov kávézó, akkor keress inkább másikat :)



CRL - Brüsszel-Charleroi (2013. 06. 20.)
Fapados társaságok: Wizzair, Ryanair, Jet4You, Jetairfly(TUI) (bázis)
Megközelítés: Brüsszel-Midiről félóránként busz - júniustól átvette a Flibco: foglalás idejétől függően 5-14 euró/irány
5€ Charleroi-Sud Gare-ról ("A"-jelű busz) félóránként, buszmenetrend itt (a keresőbe csak egy A betűt kell írni majd a nap megadása után letölthető)
Ha nem Brüsszelbe megy az ember akkor jó lehetőség a kombinált busz+vonatjegy, vasúti menetrend itt van (különféle kedvezmények pl. hétvégén).
Alvási lehetőség: van
Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben Charleroi reptéren LEHET éjszakázni, ahogy ezt jó sokan meg is teszik, az épületet nem zárják be! A kényelem más kérdés. (2012. 04. 30.)
Átjárható-e a repülőtér: feltételesen/körülményesen
Alapban a kifutó szintjére érkezel, ahol az érkezési oldalhoz két szintet fel kell menni. A váró+vámmentes szintén a másodikon van, ahonnan a géped érkezésekor a kapunál a beszállókártya ellenőrzés után egy lépcsőn lebattyogod a két szintet. De. Nyáron újabb kapukat nyitottak (épület nyugati felén, kb. 6-10-ig számozva), amik már a kifutó szintjén vannak. Itt keverednek a ki- és beszálló utasok. Ha ide érkezel (azaz a bal kapuk valamelyikére, onnan nézve, ha az épülettel szemben áll a gép), akkor minden további nélkül nem az exit felé veszed az irányt, hanem a többi kapu felé. :)
Lehetséges az is, hogy nem az új szárnyra érkezel, hanem a régi szárny valamelyik kapujához, itt balra kell elindulnod, ahogy belépsz az épületbe, vagy szerencséd van, vagy nem, itt már szakaszolva van az épület.
A Wizz gép elég összevissza érkezik és indul, ami a kaput illeti. Legutóbb az új szárnyról indultunk pld.
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés: május óta nagyobb lett a szigor, már szeku előtt keretezés beszállításnál pedig mindenki csomagjára rápróbálták a dobozt. június20: eltűntek a keretek a secu elől
Szeku:
Csomagmegőrző: 5-7-9 euró mérettől függően - a reptérről kijöve a jobb szélen, egy műmárvány kockában
BUD gép lehetséges kapuja: 9(ryanair)
Érdekesség: két külön security kapurendszer
Megjegyzés: macerás a szeku (koboztak el tárgyat, ami zsinórban átment 6 szekun előtte)
olcsó transzfer (időben foglalva €5-tól) Luxembourgba
Városi infók:



CTA - Catania (2014. 07. 22.)
Fapados társaságok: airBaltic, AirBerlin, AirOne, Blu-express, easyJet, Germanwings, Jetairfly, Pegasus, Ryanair, Transavia, TUIfly, Volotea, Vueling, Wizzair
Megközelítés: Catania helyijárat: 457, 523 - jegyváltás a buszon vagy trafikokban 0,8 € (tapasztalat: mi nem vettünk jegyet, de a reptéri megálló előtt lelassított a busz, egy ellenőr felszállt, de nem volt szigorú, mi átnéztünk raja és nem szólt érte); Interbus - észak és dél is ezzel a járattal közelíthető meg (Taormina, Siracusa...)
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: igen
Ingyen wifi: van, hasonló, mint FCO-n
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku: varázslatosan olaszos, kézipogyót egyáltalán nem mértek
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: helyi járatos busszal (457) érdemes vigyázni, mi a 6.25-ösre vártunk az Etna megállónál, 6.58kor érkezett meg! Az Interbus a Centrale-ról állítólag pontos!
Megjegyzés: Csak a keleti partra nem elég egy hét!
Autóbérlés ajánlott, maga a tömegközlekedés egy hatalmas káosz, viszont ilyen káosz szerint is vezetnek, így kockázatos, csak óvatos, de jó vezetőknek ajánlom. OS Autonoleggio autókölcsönzőt nem ajánlom, rossz minőség.
Városi infók: Catania nem rossz, ajánlom az Agora Hostel éttermét, hangulatos és jó ételekkel teli. Catania átszállónak sem rossz, valamit az Etna túra kihagyhatatlan - egyedül is lehet, de igazi élmény (sajnos nem low cost áron - EtnaTriba 44€ a neten foglalva) csak túravezetővel!
Siracusa mellett Fontane Bianche az egyik legszebb strand a világ - homokos és sziklás parttal egyaránt rendelkezik. Siracusabol a 23 és 25-ös busz visz el oda, napi 6 járat.
Ahogy írtam, a helyi járatos buszok "ingyenesek" :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lokoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr714104063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2012.02.15. 12:06:19

BRU update:
buszjegy (STIB): elővételben 3,5 EUR, a buszon 5 EUR (ez több mint egy órán át jó a városban minden tömegközlekedési eszközre - még az SNCB vonatokra is - szabad átszállással)
vonatjegy 5,40 EUR

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2012.02.20. 11:20:38

Bővíteni kell majd BUD T2-vel és Debrecennel. Sosem gondoltam volna, hogy 2 új helyszíne is lesz a fapados közlekedésnek :)

tg_mak 2012.02.20. 15:12:19

Bővítés megtörtént. Itt. Majd a debreceni reptérnek is lehetne szólni...

KEEP · http://joomla.blog.hu 2012.02.20. 19:11:28

BGY-t tegnap néztem 16-18 kapu környékén, mekinél, nem találtam semmi free wifit sajnos.

aulisho777 2012.02.23. 10:25:55

Apróságok, de a pontosság kedvéért:
BUD T1 - 400Ft-ért már minden ott közlekedő buszon lehet jegyet venni.
Fontos, hogy a városba befelé a sima IC vonatok NEM vehetőek igénybe, a szegedi úgynevezett hibrid IC-ken pedig csak a gyorsvonati kocsik. (Apróság, de nem jó, ha veszekedéssel zárul a nap.)

BUD T2 - Orangeways a lenti parkolóban áll meg!
- vonatjegy nem kapható (még) a BTH irodában
- szekun belül KFC, Burger king

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2012.02.23. 20:18:37

CGN:

Fapados társaságok:
Megközelítés: S-bahn Koln Hbf-ra 20 percenkent, 15 perces menetidovel, 2,50€ iranyonkent. Egyebkent egy komplett palyaudvar van a repter alatt, ICE-k mennek nagyjabol orankent Frankfurt, Dussldorf es Berlin iranyaba is.
Alvási lehetőség: van, csak szar.
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi:
Csomagmegőrző: van, draga. A "hosszukas terminal" tavoli csucskeben, az also szinten (nagyjabol ahol a "Flughafen Koln Bonn felirat van a gugliterkepen)
Érdekesség:
Megjegyzés: Preciz nemet szeku, neha kicsit sokat baszkodnak.
Városi infók: A masodik vilaghaboruban szinte a porig bombaztak a varost, ugyhogy manapsag szinte minden neznivalo max 15 perc seta a Hbf-tol. A csokimuzeum kotelezo az addiktoknak.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2012.02.23. 20:20:09

Es elbasztam, a csomagmegorzo meg annal is tavolabb van, a "kockaterminal" tavolaggi csucskeben. Szori, emlekezetbol jon.

kivi000 2012.02.23. 23:42:42

CRL:
Ha nem Brüsszelbe megy az ember akkor jó lehetőség a kombinált busz+vonatjegy: www.b-rail.be/nat/E/tarifs/tickets/airport/index.php
Buszmenetrend itt, a keresőbe csak egy A betűt kell írni: www.infotec.be/index.aspx?PageId=633023153759916642

F.hunter 2012.03.10. 16:42:02

BGY-nél van egy elírás: ksilóra = siklóra!

buttis 2012.03.24. 20:51:51

Kiegészítés BGY-hez: Nyomtatás az ORIO-center információs pultjánál 10eurócent/oldal

benjipd 2012.04.04. 21:30:23

@kivi000: A keresőbe beírod az A-t, és rögtön be is szól, hogy ilyet ő nem talál...

kivi000 2012.04.04. 22:07:29

@benjipd: Tényleg, most így nem találja. Viszont a "charleroi airport" -ra igen.

nowy 2012.04.05. 03:58:10

A Wizz Bukarestben a Henri Coandă (OTP) reptérre megy.

Yumurdzsak 2012.05.02. 12:59:56

Barcelona - El Prat T-10-et most már simán lehet venni. a vonat (renfe) végállomásánál a kapuk előtt vannak az automaták, 9.25 euró, aztán már lehet is nyomulni.

tg_mak 2012.05.02. 13:49:32

@Yumurdzsak: Köszi, beírtam. (Az amúgy eddig is szerepelt, hogy a vasútnál lehet kapni mindent.)

nowy 2012.05.08. 23:24:17

@nowy: Bukarestben a Henri Coanda reptéren nincs WIFI,de van dohányzó lounge

roomy 2012.05.16. 21:22:55

Eindhoven reptérről a vasútállomásra a 401-es busszal lehet menni, 3 euro a jegy, amit a buszmegállóban, vagy a buszon automatából lehet venni, és a 3-as zónát kell választani.

jr.79 2012.06.04. 16:13:31

Tényleg nincs még Malaga? Na, tessék! :)

AGP – Malaga (2012. 06. 02.) (www.aena-aeropuertos.es/csee/Satellite/Aeropuerto-Malaga/en/Home.html)
Fapados társaságok: Aer Lingus, Air Berlin, Easyjet (hub :), Jet2, Ryanair, Vueling, Wizzair
Megközelítés: Vonattal a legegyszerűbb (Cercanías - www.renfe.com/EN/viajeros/cercanias/malaga/index.html). Az ár Malaga irányába 1,60 EUR, másik irányba (erre vannak népszerű üdülőhelyek) max. 2,50 EUR/út.
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: Igen. A kiszálló utasok, a beszállásra várakozók mellett jönnek ki, akár be is lehet állni a sor végére.
Ingyen wifi: nincs
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku: Sok UB sor és mind működött reggel 8-9 között, így nagyon gyors. Nem szóltak a táskában felejtett laptopért.
Csomagmegőrző:
Érdekesség: Induláskor a kapuszámot csak viszonylag későn írják ki, de így legalább nem fejlődik fel gyorsan a sor :). Egyébként (ez csak tipp!) ránézésre a Ryanair pesti járata általában a D47 kaput használhatja.
Megjegyzés: Víz automatában 1,1 EUR, a boltokban jóval drágább. Egyébként elég sok bolt, Burger King és Pizza Hut is van.

Városi infók:

bundyalbundy 2012.06.19. 00:00:12

BLL. (2012.06. hó)
- Fapados társaságok: Ryanair.
- Megközelítés: az összes nagyobb autókölcsönző irodája megtalálható a reptéren belül, ill. buszjáratok több irányba mennek. Árak horror: fél órás buszút 58 DKK (2400 HUF), vonatom 1 órás út: 140 DKK (5600 HUF). Parkolás kocsival a reptéren: fél ill. egy óra ingyenes, parkoló számától függ. Van ami már ilyen rövid tartózkodás alatt is fizetős.
- Alvási lehetőség: passz, nyitvatartási időt nem találtam.
- Átjárható-e a repülőtér: nem.
- Ingyen wifi: van, több helyen, lépten-nyomon hírdetik.
- Kézipoggyász ellenőrzés: méretet nem ellenőríztek. Szeku és poggyászfeladás előtt (fizikailag a szeku előtt kb. 10 m-rel) és után (ha a Lego bolttal szemben állsz, akkor jobbra) mérleg. Ez azért fontos, mert szeku után boarding card (BC) ellenőrzés előtt mindent mérnek, addig BC ellenőrzésed sincs. Hivatalos indulás előtt 15 perccel még engedtek be 4 embert BC ellenőrzéskor, bár telefonos segítséget kért az ellenőrző.
- Szeku: a BLL-BUD-t megelőző járat egy órával korábban indul, a BLL-BUD-t követő két járat fél órával később. Nincs komoly sor. Üres sörösdobozaim és poharam miatt feltúrták a táskám összes zugát.
- Csomagmegőrző: honlap szerint 4 EUR/nap, reggel 8 és éjfél között van nyitva. Autókölcsönzőkkel szemben, csengetni kell.
- Érdekesség: cigizés: secu előtt kint a terminál előtt, secu után van egy terminálból kilógó ketrec, ahol lehet bagózni.
- Megjegyzés: BC ellenőrzés után a PB-sek külön légtérben várakoznak, kellemesebb környezetben. Beszállítás: miután az összes PB-s beszállt a repgépbe, akkor indulhatnak a sima utasok.
- Városi infók: az eredeti Lego gyár, és Legoland található itt.

airzound 2012.09.09. 01:20:40

Már nem 4,5 euro a napijegy, hanem 5 eurora emelték 2012 szeptembertől.

tg_mak 2012.09.09. 01:29:39

@airzound: Köszönöm, javítva. Nem örülök neki. :-( Még emlékszem a 3,5 eurós reptéri napijegyre, pedig csak 2 éve volt...

airzound 2012.09.09. 01:33:03

Az nyilvánvaló, hogy nem örülünk neki, mint ahogy annak se ha 99-ról 599-re emelik a repjegy árakat. :)

De ha a Budapesti BKV napijegy árával összehasonlítod (amiben a budapesti sikló használata nincs benne ugye!!) akkor azért nem olyan rossz az még 5 euroért sem.

bundyalbundy 2012.09.24. 12:49:03

BGY, 2012. szept. közepe: indulási oldal fél 12-kor zár, érkezésin ahol jólesik aludhatsz 3-ig, akkor takarító feldudál mindenkit. 3 után lehet aludni az indulási oldalon, két székenként karfa, egyik lábad bedugod alá, másikat fölötte, kipárnázva pulcsival. fél 6-ig aludtam, akkor már rettenet sorok voltak körülöttem.

tg_mak 2012.09.24. 21:17:55

@airzound: "De ha a Budapesti BKV napijegy árával összehasonlítod (amiben a budapesti sikló használata nincs benne ugye!!)"
Ez most off lesz, de nem értek egyet. Egyáltalán nem hasonlítható össze az ATB és a BKV. Míg itthon a napijeggyel egy 15km sugarú zónában utazhatsz korlátlanul, Bergamoban ez a belső zóna csak 4-5km sugarú. Nem beszélve arról, hogy mennyivel több közlekedési fajtára érvényes. És ha már ennyire kiemeled a siklót, akkor én azt mondom, hogy BP-en meg hajózhatsz vele. :)

Kata24 2012.10.19. 14:12:00

Sziasztok! Érdeklődnék a helyismerettel rendelkezőktől, hogy a Ryan Bergamoban és Charleroiban is sétálgatós (karámos :D) beszállítást alkalmaz, mint Ferihegyen, vagy ott esetleg van buszoztatás?

tg_mak 2012.10.19. 15:01:49

@Kata24: Séta. Miért kérded? :-) Ez nyugaton megszokott, csak Budapesten szeretnek így felháborodni az emberek. (Hozzáteszem, BUD T2 tényleg nem erre lett kialakítva.)

Kata24 2012.10.19. 19:23:56

@tg_mak: Köszi az infót! :) Ó, nem vagyok én felháborodva, ellenkezőleg :) Szimpatikusabbnak tűnik, mint a buszozás :) Hétfőn ki is próbálom :)

tg_mak 2012.10.19. 19:28:56

@Kata24: Nem is Neked szólt. ;) Tényleg gyorsabb a gyalogolás, különösen ha csak akkor küldik ki a népet a betonra, amikor már tényleg be lehet szállni a gépbe.

Kata24 2012.10.19. 20:10:30

@tg_mak: Tudom ám, hogy nem nekem szólt :)

fulopzsolt25 2013.02.14. 23:29:33

Az IEV reptérrel kapcsolatban.
Fapados Társaságok: Wizzair (bázis) + stb.

Megközelítés: Érdekes. Elvileg a 22-es troli megy a városba. Ha jár!! Odafelé nem volt gond. A megállót elég nehéz megtalálni. Föl kell menni a parkoló mellett (nincs járda) és ott van mellette a megálló. A jegy egy útra egy főnek 1,5UAH (kb 40 forint) Jegyet a sofőrnél vagy a kalauznál lehet venni. Visszafelé 45 percet vártunk a trolira nem jött. Úgyhogy taxi ami 100UAH/autó.

Alvás: nincs
Nem átjárható, wifi nincs.
A SEKU egy vicc. Tulajdonképpen mindent átengednek ami nem egy 2 literes üdítő.

Madár Fokker 2013.03.18. 18:00:26

Kolozsvár: WizzAir (májustól újra 3 géppel)
Megközelítés: taxival a központ nem szabadna, hogy több legyen, mint 20 RON, érkezéskor érdemesebb taxit hívni a repülőtér kapuja elé (Diesel, vagy Napoca Taxi). mert a kijárati sorompónál jó nagy dugó szokott lenni. Menetidő hajnalban kb. 10-15perc, csúcsforgalomban jelentősen lassabb, akár 25-30p (személyes rekord egy óra)
Szeku: ha több, mint egy gép indul közel azonos időben, akkor igen hosszú sor szokott lenni, különösen a hajnali indulásoknál.
Alvási lehetőség: karfás, fémszékek még mindig, éjszakára nyitva a terminál (utolsó érkezések hajnali 2-kor, első indulás 6-kor), de a székek közel vannak az ajtókhoz, így hideg lehet bent
Átjárható-e a repülőtér: nem
Ingyen wifi: nem tudom
Kézipoggyász ellenőrzés: nem tudom
Csomagmegőrző: nincs
Érdekesség: van egy vallási kegytárgyakat áruló bolt az érkezési oldalon, ha stresszelsz a repüléstől :D
Megjegyzés: A régi terminál emeletén van egy olcsó étterem napi menüvel. Az új terminálban 3 kávézó, az egyikben árulnak péksüteményeket, a másikban lehet szendvicset venni, a harmadikban van benti dohányzó rész. (Tavaly a tranzitban még volt dohányzó "akvárium" de csak a büfé vendégeinek részére
Városi infók: ha magyar útikönyvet vennél Kolozsvárról és nem szerepel benne a Bulgakov kávézó, akkor keress inkább másikat :)

aulisho777 2013.06.03. 18:56:51

ARW - Arad (2013. 06.02)
Fapados társaságok: Wizz Air, (Blue Air charter)
Megközelítés: taxi, gyalog a 18-as villamos temető megállójától 1 km.
Alvási lehetőség: nincs
Átjárható-e a repülőtér: Nem
Ingyen wifi: Igen a büféből jövő wifi segítségével.
Kézipoggyász ellenőrzés: Nem volt.
Szeku: pici reptér, 1 szekuval, 1 szeku, alapos ellenőrzés
Csomagmegőrző: Nincs
Érdekesség: Heti két Wizz járat,
Megjegyzés:
Városi infók: Szépülő város, városháza, színház, aradi vértanuk kivégzési helye, olcsó mititei (mics'), a vár állítólag látogatható, de én katonákkal lezárt részbe futottam,a strand pedig koncerthelyszín lett (beléptető kapuval), ex. német villamosok a városban (még stuttgarti várostérképpel).

aulisho777 2013.06.18. 16:22:58

BRQ - Brno (2013. 06.02)
Fapados társaságok: Wizz Air, Ryanair, Volotea, SmartWings és charter.
Megközelítés: 76-os busz félóránként, 89-es éjszaka a főpályaudvarig (25 perc). Jegyváltás az indulási oldalon a pénzváltónál vagy a járművezetőnél 25 CKZ/út (2-es zóna). €-t is elfogadott a sofőr, azt nem tudom, hogy ez hivatalos-e.
Alvási lehetőség: nincs
Átjárható-e a repülőtér: Nem
Ingyen wifi:
Kézipoggyász ellenőrzés:
Szeku:
Csomagmegőrző: Nincs
Érdekesség: Építészetileg különleges kialakítású, picit Makovecz hangulatú épület.
Megjegyzés:
Városi infók: Sör :-)))

Bambusznád 2013.06.20. 07:01:39

CRL kieg:

Megközelítés: Flibco üzemelteti a brüsszeli shuttle-t, időben foglalva 5 € / út.
www.brussels-city-shuttle.com/#/
5 € lett az 'A' jelű busz is.

Kézipoggyász ellenőrzés: eltűntek a keretek a secu elől.

tothtibi 2013.08.07. 23:03:43

Sziasztok!

Idei információtok van-e arról, hogy lehet aludni Brüsszel-Charleroi (CRL) reptéren egy estét?
A reptér hivatalos honlapján azt olvastam, hogy 6:30-23:00 van nyitva.

airzound 2013.11.24. 06:41:44

@tothtibi: Mi többször is aludtunk már ott és még elég sokan voltak rajtunk kívül(!), igaz ez tavaly volt. Én nem hiszem, hogy az utóbbi időben ez változott volna.
Vagy ha igen, akkor jól kicsesztek elég sok emberrel. :S

Amúgy nyitva tartás olyan értelemben akkor is volt, hogy a büfék, boltok, információ mind bezártak este és reggel nyitottak újra. Meg persze biztonsági ellenőrzés is szünetel. Szóval tulajdonképpen zárva volt minden, de az embereket nem hajtották ki és szerintem ma sincs másképp.

battagergo 2014.07.22. 14:42:55

CAT - Catania
Fapados társaságok: Ryanair, Wizz, Vueling
Megközelítés: Catania helyijárat: 457, 523 - jegyváltás a buszon vagy trafikokban 0,8 € - érdekesség: mi nem vettünk jegyet, de a reptéri megálló előtt lelassított a busz, egy ellenőr felszállt, de nem volt szigorú, mi átnéztünk raja és nem szólt érte; Interbus - észak és dél is ezzel a járattal közelíthető meg (Taormina, Siracusa...)
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: igen
Ingyen wifi: van, hasonló, mint FCO-n
Érdekesség: A helyi járatos busszal (457) érdemes vigyázni, mi a 6.25-ösre vártunk az Etna megállónál, 6.58kor érkezett meg! Az Interbus a Centrale-ról állítólag pontos!
Megjegyzés: Csak a keleti partra nem elég egy hét!

Autóbérlés ajánlott, maga a tömegközlekedés egy hatalmas káosz, viszont ilyen káosz szerint is vezetnek, így kockázatos, csak óvatos, de jó vezetőknek ajánlom. OS Autonoleggio autókölcsönzőt nem ajánlom, rossz minőség.
Városi infók: Catania nem rossz, ajánlom az Agora Hostel éttermét, hangulatos és jó ételekkel teli. Catania átszállónak sem rossz, valamit az Etna túra kihagyhatatlan - egyedül is lehet, de igazi élmény (sajnos nem low cost áron - EtnaTriba 44€ a neten foglalva) csak túravezetővel!

Siracusa mellett Fontane Bianche az egyik legszebb strand a világ - homokos és sziklás parttal egyaránt rendelkezik. Siracusabol a 23 és 25-ös busz visz el oda, napi 6 járat.

Ahogy írtam, a helyi járatos buszok "ingyenesek" :)

battagergo 2014.07.23. 08:58:03

ja és CTA-hoz a szeku: varázslatosan olaszos, kézipogyót egyáltalán nem mértek, nem BUD-ra érkeztünk és nem így a kaput nem tudjuk oda.

battagergo 2014.12.03. 17:25:06

ATH - Athens International Airport
"Eleftherios Venizelos"
Fapados társaságok: EasyJet, Vueling, Ryanair, AegenAir, OlympicAir, Volotea, Transavia, Brussels Airlines
Megközelítés: M3 metró, speciális jegy megváltása szükséges - 8 € (vannak csoportos jegyek már akár 2 főtől, az 7 €/fő... egy megállóval később szállsz fel akkor már csak 0,60 €, ha nem szállsz át), illetve vonattal szintén 8 €
Alvási lehetőség:
Átjárható-e a repülőtér: igen
Ingyen wifi:
Kézipoggyász ellenőrzés: nem volt
Szeku: a kapukat tömbösítették, külön egy-egy tömbhöz van szeku, így gyors, nem túl komoly átvizsgálás van.
Csomagmegőrző:
BUD gép lehetséges kapuja:
Érdekesség: Iszonyatos nagy a reptér, a tömbösítés meglepett engem, viszont tényleg jól működött, dohányzó fülkék is ki vannak alakítva - a sztrájk lehetősége mindig a levegőben van
Megjegyzés:
Városi infók: November-február "off-szezon", kevés a turista, így élvezhetőek a látnivalók (Akropolisz, Zeusz temploma), kellemes a hőméréséklet, december elején még úszni is lehet a tengerben. A tömegközlekedés jó -ha nincs sztrájk-. Nyáron van hogy 5-6 hétig nem viszik el a szemetet - sztrájk-, így büdös és meleg is tud lenni.

kllibit 2014.12.06. 00:35:14

BRI - Barihoz friss kiegészítés

elkészült a metro/vasútállomás és az azzal összekötést adó gyalogos alagút: 3 megálló a Bari központi pályaudvar, de a másik irányban Barletta felé is lehet utazni, ahol szintén van Trenitalia kapcsolat. Menetrend: treni.aeroportidipuglia.it/

(Ryan gépen €4-ért árulták a jegyeket Bari vasútállomásra, de nem figyeltem, hogy busz vagy vonat)

A wifi 24h-ra ingyenes, a regisztráció érvényesítéséhez egy helyi számot kell megcsörgetni. (Ingyenes, mert nem létesít kapcsolatot, csak a hívó számot azonosítja).

A szeku után a Peroni bárban (jobbra a végén) vannak elektromos csatlakozók(olasz 10/16 és Schuko) az asztalokon.

A check-in pultnál van wizz ketrec, a szekunál és a gate-nél nem volt.

Az indulási szinten €15-18-ért van többféle Homeburger menü: kb. 40 dkg-os burger + köret + ital.
Itt is van egy dugalj az italos pult mögött.

5. kaputól indult a Wizz BUDra.

2014.dec.4.

kllibit 2014.12.06. 00:46:51

BGY - Bergamo frissítés

van wifi: regisztrálni kell, telefonra küldik a jelszót. (freeluna, északon sok helyen van, ugyanazzal a reggel vehető igénybe mindenhol.)
nem túl gyors, és időnként reklámot kell nézni.

Jelenleg 12-13 kapu le van zárva a bővítés miatt.

Ryan bázis, ennek köszönhetően BGY-BUD-BGY fordás járatoknál nincs nagy késés, mert bedobnak egy tartalékot.
süti beállítások módosítása